Turplanlegging

IMG_7328Som kommende båteier er det ikke måte på hva jeg tenker å bruke båten til.

Det kan vel hende dette er noen romantiske båtsvermerier og drømmer, og at jeg vil få et skikkelig realitetssjokk neste år når jeg skal summere opp sesongen. Så dette innlegget vil nok bli fulgt opp senhøstes til neste år, så får vi se hva jeg faktisk endte opp med å fullføre.

For jeg ser for meg, nå før jeg faktisk er en båteier, at jeg hovedsaklig kommer til å benytte båten til fire hovedting:

1) Fisketurer i innerste Oslofjord
Dette er vel sannsynligvis det båten vil bli brukt mest til, korte turer ut i Bunnefjorden og Oslofjorden for å dorge, fiske med stang, pilke eller andre former for fisking.
Ikke nødvendigvis gjort som planlagt matauk, men for hygge og avkobling. Jeg ser for meg at jeg kan få med ungene, kanskje spesielt guttungen, og noen venner på dette med jevne mellomrom, men er også innstilt på at jeg kan bli alene mange ganger.

2) Dagsturer/hyggeturer
bilde2Dette tror jeg vil bli det båten blir mest brukt til i begynnelsen, og kanskje ofte bare med meg om bord. Jeg ønsker å bli ordentlig kjent både med båten og Oslofjorden før jeg begynner å dra ut på lengre turer, og kommer til å ta ut båten bare rett og slett for å kjøre den, for turens skyld. Jeg ser for meg at jeg/vi drar på hyggelige oppdagelsesferder i Oslofjorden, oppdager uthavner, små øyer, i det hele tatt bare kjører rundt, gjerne på måfå, men også med et fast mål. Jeg tror for eksmepel at en av de første turene i så måte blir til Oscarsborg og gjestehavna der. Kjøre en tur, legge til kai, rusle rundt på festningen og kanskje spise middag i land for så å enten dra tilbake til Nesodden eller prøve den første overnattingen i båten kanskje?

3) Kortere overnattingsturer
I denne kategorien kommer vel kanskje også en Oscarsborg-tur med overnatting, men her tenker jeg meg også andre dagsturer/helgeturer nedover langs Oslofjorden. For eksempel en tur til progfestivalen i Holmsbu i slutten av mai, samt turer til Moss/Fredrikstad/Halden og kanskje Horten/Tønsberg og slike steder. Overnatte i gjestehavn eller uthavn (blir vel mest gjestehavner i begynnelsen inntil jeg føler meg trygg på andre typer overnatting i uthavn), gå på land og være litt turist på dagtid før vi/jeg sover over og drar videre eller hjemover dagen etter. Jeg har for eksempel ennå ikke vært i Horten og fått med meg fotomuseet der, det er et punkt som står på listen min over ting og steder jeg skal besøke/gjøre, uavhengig av båt eller ikke.

4) Langtur/ferie
Dette er vel det punktet jeg har tenkt mest over, og også det punktet som har gjort at flere har rådet meg til å kjøpe en større båt med tanke på at vi vel blir i alle fall tre til fire om bord i lengre etapper. Et råd jeg har valgt å ikke følge både på grunn av prislappen og fordi jeg føler at båtlivet faktisk skal være litt enklere enn vanlig også (se et annet blogginnlegg jeg har skrevet om akkurat det!). Uten å gå nærmere inn på akkurat den biten, så har jeg gjort meg mange og lange tanker om turer vi kan dra på, sjekket videoer på YouTube, lest andre blogger, lest reisekildringer og turskildringer i både forum på nett og i båtblader.

Det er vel nesten allerede bestemt at det blir tur langs svenskekysten til sommeren. Koster og videre kanskje helt til Göteborg? Sistnevnte tente ungene veldig på! Da kunne vi kanskje spandert på oss et døgn eller to på hotell i byen, tatt en dag på Liseberg, og kanskje, hvis jeg hadde fått planleggingen til å klaffe, vært på progfestivalen i Slottsskogen som finner sted i august hvert år. Returen kunne gått gjennom kanalsystemet eller tilbake samme vei som vi kom, og denne hovedturen vil da tatt tre-fire uker uten stress. Stoppe når vi vil, ankre opp når vi vil, fiske når vi vil og bade når vi føler for det. Høres ut som en god plan!

Er litt i tvil om vi allerede i min første sesong som båteier skal prøve oss på Göta Kanal eller Dalslandskanalen selv om begge virker helt idylliske. Noen av disse turene vil nemlig også innebære at båten må fraktes over land et par strekker, og jeg tror kanskje at en slik ambisiøs tur bør vente til for eksempel sommeren 2015 når jeg har fått litt mer erfaring. Langturen langs kysten er jeg klar for å prøve til sommeren.

IMG_7348Har også lyst til å prøve Telemarkskanalen neste år, den kan jo tas som en innføring til kanalsystemet slik at jeg vet mer hvordan dette er om vi skal prøve oss i Sverige. En tur til Danmark og København er også fullt mulig!

Dette skrives i oktober 2013, før jeg har skaffet meg en båt, så får vi summere opp erfaringene til neste høst og se hva jeg faktisk endte opp med å gjøre!

%d bloggere liker dette: