Jeg har ennå til gode å dra opp en fisk om bord i Bergtatt. Jeg har jo kjøpt inn noe fiskeutstyr, men jeg har vært for mye opptatt av å bare kose neg i båten og daffe rundt på fjorden til at jeg egentlig har tenkt så mye på fiske.
Jeg fisket jo veldig mye i barndommen og i begynnelsen av ungdomstiden, men så ble det slutt. Men jeg har planer om å ta opp tråden (snøret) igjen i løpet av denne sommeren.
Men da jeg var på vei til jobb her om dagen, og som vanlig tok spaserturen langs bryggekanten fra Aker Brygge og bort til Bjørvika, så så jeg noe jeg ikke likte da jeg passerte kaia foran administrasjonsbygningen til Oslo Havn.
Det står jo folk og fisker langs bryggekanten omtrent fra når du runder Pappabuene og fram til Operaen. Denne kvelden var det faktisk svært mange av dem som sto der på rekke og rad. Og selv om jeg skal vokte meg for å generalisere, så er det ikke veldig mange etniske nordmenn blant de som står kailangs og fisker.
Det kan kanskje være det som er årsaken til det jeg så?
Jeg oppdaget nemlig at de som fikk fisk (så ut som makrell) bare la fisken på bakken ved siden av seg og lot den ligge der og sprelle. Jeg så i alle fall en 7-8 slike småsprellende fisk liggende på den korte strekningen jeg gikk før jeg rundet bygningen og satte kurs mot jobben.
Er dette vanlig? Å la fisken dø på en slik måte?
Jeg er nemlig opplært til at noe av det første man gjør når fisken er tatt opp er å gi den et kakk i hodet for at den skal dø raskt og greit.
Er det rett og slett kulturforskjeller som er årsaken? Eller har man rett og slett gått bort i fra dette?
På brygga er det jo en salig blanding av østeuropeere, asiater og andre mer ubestemmelige nasjonaliteter, så i så fall må jo dette være ganske utbredt?
Selv fikk jeg litt avsmak av å se fisken bli behandlet på denne måten, men jeg begynner jo å bli en gammel mann, så mine oppfatninger er kanskje foreldet de også?