Kan jeg unngå tre-fots-syken?

Blant båtfolk er to- og tre-fotssyken et velkjent fenomen. Det kan vel hende at det finnes fem-fots og seks-fot også, for alt jeg vet! Enkelt forklart går det ut på at en båteier før eller siden alltid får lyst på en litt større båt…

Dermed selges båten og en litt større kjøpes inn. Og slik fortsetter det…

Selv er jeg imidlertid ikke helt overbevist om at den sykdommen vil ramme meg med det første (selv om jeg riktignok har kastet et par beundrende blikk både på Nidelv 26 og 28…).

Årsaken til at jeg så optimistisk proklamerer akkurat dette, etter drøye 11 måneder som båteier, er i alle fall fire enkle faktorer.

1. Jeg har som utgangspunkt at jeg ikke vil sette meg i gjeld for å kjøpe en båt. Med andre ord vil jeg kunne legge kjøpesummen på bordet når jeg kjøper båten. Dermed begrenser det seg selv hvor mye jeg kan betale for en båt. Da jeg kjøpte Bergtatt i fjor var det dette som var utgangspunktet, også fordi jeg ikke ønsket å tape for mye i tilfelle jeg fant ut at båtlivet ikke var noe for meg…

IMG_0083
Har jeg behov for større båt enn dette de nærmeste ti årene? Tror egentlig ikke det.

2. Jeg må ha råd til å bruke båten! Min Nidelv 24 har en 22 hestekrefters motor som driver balja opp i 5,5 knop i marsjfart. Tanken på 40 liter koster i overkant av 400 kroner å fylle og er nok til å ta meg tur/retur Norge-Sverige! En større båt med større motor er dermed også dyrere i drift.

3. Jeg er alene i båten mesteparten av tiden. Ungene, særlig jentene, drar mer enn gjerne på båttur med meg, men jeg hverken forventer eller krever eller har lyst til at de skal være med hele tiden. Ergo trenger jeg egentlig ikke en større båt.

4. Dette siste punktet har sterk sammenheng med punkt tre: Ettersom jeg tilbringer mesteparten av av tiden om bord alene, er det praktisk med en båt som ikke er større enn at jeg lett klarer å håndtere den alene, og da er en 24-foter perfekt!

Når man i tillegg tar med enda en faktor, nemlig hvor fin båten vil bli når jeg har fått pusset den opp med nye madrasser og seter, septiktank, byttet alle skroggjennomføringer og fått inn fast kjøleskap, så ser jeg ingen grunn til at jeg skulle gå lei av båtlivet i en 24 fots snekke med det første!

IMG_1325
Litt for stor for meg, både i fot og lommebokstørrelse…

Jeg mener jeg står godt rustet til å unngå to- og tre-fotssyken, men er fullstendig klar over at hovmod står for fall… 🙂

Og et unntak skal jeg notere: Jeg leker jo allerede med tanken på å bo i båt når ungene er vel ute av redet. Det er fortsatt noen år til, men da skal jeg innrømme at tanken på en 24-fots bobåt ikke er forlokkende. Da må det mellom 40 og 50 fot til…

Men det er tross alt noen år til ennå…og kanskje beholder jeg 24-fotern likevel, til småturene… 🙂

2 tanke på “Kan jeg unngå tre-fots-syken?

  1. Du er hjertelig velkommen til å stikke innom litt lenger ut på brygga, for å se resultatet av
    vår 3 fot syke. Kanskje du blir fristet du og…
    Hilsen mannskapet på Ms Fortuna

Kommentarer er stengt.