Helgetur til Vollen – del 1

Sist helg kom jeg meg endelig til Vollen! Har jo lenge hatt lyst til å dra dit, men det har blitt med tanken. Men allerede tidlig i høst begynte jeg å planlegge et helgebesøk.

Da ble det nemlig klart at redaksjonsklubben på jobben skulle avholde sitt årlige seminar på Leangkollen i Asker. Og da begynte jeg jo å se nærmere på muligheten av å ta egen båt over fjorden…

Det første jeg gjorde var å kontakte båtforeningen i Leangbukta, som jo bare ligger en liten spasertur fra hotellet der seminaret skulle finne sted. Men dessverre fikk jeg svar derfra at de ikke hadde noen plasser jeg kunne ligge på fra lørdag til søndag.

Alternativ nummer to var å kontakte Vollen Marina. Da fikk jeg raskt svar om at gjestebrygga var åpen og at det bare var å komme. Og etter at jeg fant ut at Oslofjordmuseet søndagen åpnet en ny utstilling, så var løpet for denne helga lagt!

Planen var da å dra fra Nesodden lørdag morgen og fortøye båten ved gjestebrygga for deretter å ta enten drosje eller buss opp til Leangkollen. Da det viste seg at bussen gikk forbi like ved marinaen og stoppet bare rundt ti minutters spasertur fra hotellet, så var jo det greit også! Deretter var det seminar  på Leangkollen, overnatting, litt mer seminar før retur til Vollen, besøk på Oslofjordmuseet og retur til Nesodden/Oslo der farsdagen skulle avsluttes med fotballkamp på Ullevål!

Riktignok måtte jeg da et lite vindforbehold, men noen få dager før avgang lå det an til 5-6 meter i sekundet begge dagene, og pøsregn. Det var helt OK for meg!

På vei i grått morgenvær.

På vei i grått morgenvær.

I siste liten ble planene litt omrokkert ettersom jeg ikke rakk å kjøre til Oksenøya før helga for å tanke. Jeg valgte derfor å starte én time tidligere lørdag morgen fordi jeg måtte innom Oksenøya før jeg satte kursen til Vollen.

Selve turen til Vollen hadde jeg beregnet til å ta rundt 1 time og 45 minutter.

Jeg startet derfor fra Oksval rett etter halv ni på morgenen. Det regnet litt mindre enn det var meldt, og det var nesten ingen vind i det hele tatt, noe som jo var en positiv overraskelse.

Utstyrt med den faste termosen med kaffe, samt noen bananer og en kjekspakke (begynner å få dette som en tradisjon når jeg skal ut i båt), var det en frisk og fin lørdag morgen da jeg styrte ut fra hjemmehavna. Da jeg passerte Nesoddtangen så jeg en seilbåt, men ellers var det ikke mange andre båter å se på turen!

Jeg hadde et håp om å rekke bussen fra Vollen 11.32, men fikk litt problemer da jeg hadde kommet fram til Oksenøya og skulle legge til brygga for å tanke.

Jeg har gjort det mange ganger før, uten problemer, men når jeg kom inn denne lørdags morgenen, med litt regn og i tillegg en vind som jeg feilberegnet, så måtte jeg faktisk ha tre forsøk før jeg fikk lagt til!

Jeg fikk vinden mot meg da jeg skulle legge til, og feilberegnet det to første gangene styrken i vind og strøm, så båten drev ut fra brygga før jeg fikk kommet meg ned av stolen og bak for å ta tak i brygga. Tredje gangen gikk jeg inn fra motsatt side med baugen inn mot land, og da gikk det nesten prikkf ritt!

Litt rød i toppen, men heldigvis uten vitner! 🙂

Dermed tok tankingen litt mer tid enn planlagt. Fylte opp over 33 liter, så det var jo endel igjen i tanken, men nå var den i alle fall breddfull! Det sluttet å regne mens jeg holdt på også!

Ettersom seansen hadde tatt noe lengre tid enn beregnet – jeg holdt på over en halvtime – så droppet jeg den opprinnelige planen om å kjøre innaskjærs mellom øyene og til Vollen, så jeg kjørte ut Snarøysundet igjen og på utsiden av Gåsøya mot Vollen.

Senere fant jeg ut på nettet at Vendelsund – som jeg opprinnelig hadde tenkt å kjøre gjennom – var stengt med en liten flytebro istednefor kabelfergen som vanligvis går der. Det sto i allefall at det er slik i vinterhalvåret, og selv om vinteren ikke har kommet ennå, så er det jo november, så jeg regner med at den er stengt nå.

Uansett slapp jeg da en eventuell bomtur hvor jeg måtte snu inne i sundet.

På siste delen av turen mot Vollen begynte det å regne kraftig, det pøste ned noe voldsomt, så jeg så nesten ikke noe foran meg. Greit å kunne følge med på kart og iPad i slike tilfeller! Jeg måtte uansett opp med hodet fra førerplassen med jevne mellomrom for å holde oversikten.

vollenmarina

Fortøyd ved gjestebrygga.

Kom meg pent inn i gjestehavna ganske nøyaktig klokkenn 11.20, og forstod at jeg bare kunne slappe av, for selv om jeg ville rukket bussavgangen 11.32, så ville det bli litt mye stress å prøve den. Jeg visste jo ikke hvor busstoppet var, og ville i tillegg søreg for at båten var trygt fortøyd også før jeg dro. Så derfor tok jeg bussen som gikk en halvtime senere – jeg ville fortsatt rekke både lunsj og klubbseminar med god margin!

Tok et lite streif på brygga først, så en båt som tilhører en bruker av forumet på baatplassen.no – men ingen om bord – og kom i snakk med en lokal fyr som tipset meg om å fendre godt og fortøye med litt slakk – havna var visst utsatt for litt bølgeskvulp fra Kielferga og desslike.

Jeg føler meg fortsatt litt usikker på fortøyninger, men gjorde som jeg hadde fått råd om, og forlot skuta relativt rolig… 🙂 Dessverre ingen webkameraer her som jeg kunne følge med på fra hotellet…

Fant bussholdeplassen uten problemer og rakk lunsjen fint! 🙂

Returen skriver jeg om i morgen.

%d bloggere liker dette: