På pilgrimstur til nullmeridianen

Som nybakt skipper på egen snekke benyttet jeg i helgen anledningen til å besøke det som vel må være et slags Mekka for oss som beveger oss på sjøen. The Royal Observatory i Greenwich og nullmeridianen.

Flere i kø...
Flere i kø…

Man kan vel ikke kalle seg for skipper, båtførerprøve eller ei, uten å ha stått med et ben på den østlige halvkule og et ben på den vestlige? Det er riktignok ikke et krav for å få tatt Båtførerprøven, men med nesa dypt nede i kapittelet om navigering, så var det ganske naturlig å ta en tur til alle graders mor…

Nullmeridianen er, ifølge Store Norske Leksikon, “Punkter på jordoverflaten i et astronomisk meridianplan for et utvalgt sted på Jorden. Her blir astronomisk lengde satt lik null. Astronomisk lengde for andre steder blir da vinkelen mellom stedenes astronomiske meridianplan og nullmeridianplanet.”

Nettopp.

greenwich2
Ja, jeg har litt forskjellig fottøy for tiden. Lang historie…

Eller, sagt på en annen måte,  så er meridianlinjen en tenkt linje som går fra Nordpolen til Sørpolen. En internasjonal konvensjon har bestemt at den går gjennom The Royal Observatory i Greenwich.

Den er kjent som Nullmeridianen og er den linjen alle andre meridianer blir målt etter.

Når du står på linja i Greenwich står du dermed med den ene foten på den østlige halvkule og den andre på den vestlige halvkule.

For oss som holder til på sjøen er det viktig å vite litt om meridianer, breddegarder og lengdegrader og slikt. 😀

Derfor tok jeg pilgrimsreisen til Greenwich søndag formiddag og fikk med meg denne lille historiske biten. Litt rart egentlig, så ofte som jeg er i London og England, at jeg ikke har tatt turen dit før!

Jeg har riktignok vært i Greewich flere ganger før, men da var det marinemuseet og Cutty Sark som ble besøkt.

Vel, nå er det rettet opp!

Og selvsagt kjøpte jeg med meg en t-skjorte…

 

Related Images: