Advarsel: Enbent skipper om bord

handicapskiltAt jeg har en liten porsjon galgenhumor har vel ikke gått mine lesere hus forbi. Håper jeg… Å være amputert er ikke bare bare, men jeg synes selv at jeg har klart meg fint, og kanskje til og med bedre enn jeg hadde trodd. Så det lille skiltet jeg har laget for å kunne sette i sideruta eller frontruta på båten, gjenspeiler vel nettopp det.

Det finnes ikke mange gjestehavner med brygge for handicappede/funksjonshemmede. Det er i alle min konklusjon så langt. Det eneste gjestehavna jeg har besøkt som har egen handicapbrygge, er Son. Og all honnør for det!

Hvorfor vet jeg egentlig ikke. Kanskje de som driver gjestehavner rett og slett ikke tenker på det eller ikke tror at funksjonshemmede har et aktivt båtliv?

Nå er jo ikke jeg akkurat den som har de største problemene med funksjonshemmingen min, jeg klarer det meste selv. Men det er enkelte ting som gjør det lettere for meg, og det er for eksempel det å kunne legge til båten med bredsiden inntil brygga, altså longside.

Da slipper jeg å gå med protesefoten på utsiden av båten på et smalt dollbord for å komme meg fram til baugen og fortøye og gå i land via den veien. Jeg slipper å tenke på å slenge ut anker eller kaste et tau over en stake eller rundt en bøye akter for så å storme fram foran for å kunne fortøye.

Å legge til longside gå som en lek når man er alene i båten, også for en amputert skipper som meg.

Men enkelte ganger kan det jo hende at jeg, hvis jeg kommer tidlig inn i en havn som ikke har egen brygge eller plass for funksjonshemmde, og som blir fylt opp i løpet av dagen, vil få endel sure blikk fordi jeg har lagt meg til slik at jeg egentlig tar opp to plasser, siden det kunne vært plass til to båter med baug eller akter mot brygga.

Når du har bil kan du søke om parkeringstillatelse for funksjonshemmede, men en slik ordning finnes ikke for båter! Naturlig nok, det er en god del flere bileiere enn båteiere her i landet. 🙂 Jeg har søkt om et slikt skilt, selv om jeg ikke har bil selv eller kjører så kan jeg trenge et slikt i de tilfeller jeg for eksempel har en sjåfør og trenger å parkere nærmere en inngang eller noe slikt.

Tanken var jo rett og slett at jeg også kunne bruke det i slike tilfeller med longsidefortøyning, men så forstod jeg at slike bevis er ganske populære å stjele og forfalske, så da tror jeg at det kanskje ikke ville være så lurt å la et slikt bevis ligge lett tilgjengelig.

Så derfor har jeg mekket meg et eget skilt, som er laminert og kan plasseres godt synlig i båten hvis noen skulle nærme seg båten for å spørre om jeg ikke kunne flytte meg. Da vil de på en humoristisk måte forstå at det er noen som trenger å ligge slik. Lamineringen gjør at det kommer til å tåle litt vann og søl. Ideen til å laminere fikk jeg fra en jobbkollega.

Det blir jo morsomt å se om det vil fungere etter hensikten!

 

2 tanke på “Advarsel: Enbent skipper om bord

  1. Du ga meg nettopp en god idé, en app som koordineres med gjestehavnene slik at havnene kan varsles om det ankommer båter med slike behov. Jeg synes at det er en selvfølge at du skal kunne fortøye longside. Keep up the good spirit skipper 🙂

  2. Skulle bare mangle at man gir plass også til folk med behov! I tillegg ville jeg aldri tatt sjangsen på å irettesette en ekte sjørøver:) God sommer! Ser du en seiler med navn Memento Mori er du hjertelig velkommen til å bytte plass!!

Kommentarer er stengt.