Er billig bestandig bra?

Leser til stadighet i båtgrupper på Facebook og båtforumer og diverse om folk som er på jakt etter ting til båten, hele tiden så billig som mulig. Selv er jeg ikke nødvendigvis sikker på at billigst alltid er det lureste.

Selvsagt gjelder ikke dette alt, båten min var jo veldig billig når jeg kjøpte den! 🙂 Men på flere områder er jeg rett og slett ikke villig til å nødvendigvis gå etter det billigste.

Små størrelser til stor motor.

Originale Yanmar til Yanmar-motoren

Spesielt gjelder dette deler til motoren. Her har jeg kjøpt kun originaldeler hittil. Originalt luftfilter, dieselfilter og oljefilter. Originale sinkanoder og pakninger. Og det kommer jeg til å gjøre videre også. Motoren er hjertet i båten og skal stelles pent med! Den er god og gammel og holder forhåpentligvis noen år til… Jeg kjøper heller ikke noe billigolje til den. Og jeg synes ikke pakkeprisen til et slikt servicesett egentlig er så ille dyrt heller.

Denne våren skal jeg bytte ut alle skroggjennomføringer i båten, også rorgjennomføringen, og her kommer jeg også til å velge dyr kvalitet, kompositt av anerkjent leverandør. Også her står det om sikkerhet og da skal jeg ikke være knuslete på krona.

Jeg kunne garantert ha spart flere tusen kroner på å få laget nye madrasser og stolputer i for eksempel Polen, men jeg frykter å få tilsendt i posten puter som ikke passer slik de skal, og som er dårlig sydd tross eventuelle gode referanseer. Akkurat på dette punktet har jeg ikke helt bestemt meg, men jeg tror det blir veldig lokalt – her på Nesodden – når det gjelder nye madrasser og trekk i kabinen, mens aktersofa og stoler i cockpiten sannsynligvis blir produsert av de som har gjort det før, på Sørlandet.

På redningsvestene har jeg spart endel penger på å ikke kjøpe den dyre vesten fra Redningsselskapet, men kjøpt tre fra Regatta av samme type og 300 kroner billigere per stykk. Regatta er et godt og anerkjent merke med base i Norge. Alle redningsvestene jeg har, tre oppblåsbare og fire jakker, er fra Regatta. Flytedressen som brukes om vinteren er av et anerkjent engelsk merke.

Gammel tærezink til venstre, ny til høyre. Dette blir bra!

Original tærezink!

Når det gjelder bunnstoff holder jeg meg til Jotun. Det fungerer bra og er solid og anerkjent. Og også et norsk merke. I det hele tatt er jeg opptatt av å kjøpe norsk der det er mulig.

Men jeg har ting i båten handlet inn på Biltema og Clas Ohlsson også!

For eksempel en liten batteridrevet DAB-radio, litt marint fett, sammenleggbar bøtte, et par vanntette sekker, karabinkroker (solide!) og endel krimskrams som for eksempel glassholder i teak som jeg skal montere inne på toalettet. Meget mulig at nytt lokk og sete til toalettet blir handlet inn på en av de to nevnte billigbutikkene også.

Men på sentrale komponenter velger jeg altså trygge og gode merker for å føle meg på den sikre siden.

 

 

 

 

 

%d bloggere liker dette: