DAB i båten

Onsdag vedtok Stortinget å slukke det nasjonale FM-nettet og gå over til DAB – som det eneste landet i verden gravlegger vi FM. Og jeg er skeptisk. Særlig med tanke på DAB-radio i båt og til sjøs.

Nå er jeg jo en gammel nærradiomann og har nok et ganske romantisk og nostalgisk syn på FM. Jobbet med nærradio mer eller mindre på heltid fra 1985 til 1994. Deretter på hobbybasis fra rundt 2006 og fram til 2014. Senest i perioden 2010-2014 var jeg med og drev en rockeradio på FM-båndet på Nesodden (Rock FM) og det kan nok være en av grunnene til at jeg er noe fiendtlig innstilt til FM-båndets død.

Men det jeg er mest negativ til, er at FM-båndet på død og liv skal slukkes, ikke nødvendigvis at DAB innføres.

Norge er faktisk det eneste landet i verden som slukker FM-båndet. Kanskje bare det lille faktumet skulle fått oss til å tenke oss litt om?

I tillegg blir jeg kvalm av det råkjøret de store aktørene, her først og fremst NRK, har kjørt for å få innført DAB. Og jeg er engstelig for næradioenes framtid. De største kommersielle næradioene (jeg foretrekker fremdeles å bruke den betegnelsen, ikke lokalradio) er nærmest tvunget over til DAB – noen av dem mot sin vilje.

Og det er viktig å få med at FM-båndet IKKE slukkes helt! For over 200 næradiostasjoner over hele landet fortsetter å sende på FM-båndet i minst fem år til! Dette er stasjoner som rett og slett ikke har råd til å sende på DAB – for det ER faktisk mye dyrere for små og uavhengige stasjoner. Medietilsynet har gitt 206 lokalradiostasjoner anledning til å sende på FM-båndet fram til 2022.

Men hva så med DAB i båt?

For over to år siden kjøpte jeg en liten DAB-radio som jeg tenkte å prøve ut. Jeg tok den med meg i båten og etter å ha passert svenskegrensen måtte jeg selvsagt slå over på FM siden Sverige ikke bruker DAB. Det jeg imidlertid reagerte på var at jeg fikk inn dårlige og hakkete DAB-signaler på veien hjem, spesielt på strekningen Hankø – Larkollen. Spesielt ille var det ved passering av Engelsviken.

I år tok jeg en ny test på samme strekning, og fikk samme resultat. Se videoene jeg la ut på Facebook under. Noen vil bemerke at jeg ikke har antennen ute, men det har jeg heller ikke når jeg hører på FM. FM lød klart og fint, DAB hakket og skurret. Og det i det sentrale strøk i Oslofjorden få måneder før FM blir historie!!!

Likevel hevder DAB-tilhengerne og politikere at rekkevidden og kvaliteten på DAB er god nok og sikkerhetsmessig forsvarlig (med tanke på beredskap) over mesteparten landet og spesielt ute på sjøen. Samferdselsministeren til og med garantert dette fra talerstolen på Stortinget!

Jeg tror hva jeg vil om det…

Det er jo betegnende for hele saken at målinger til sjøs kun ble utført etter at Norges Fiskarlag tidligere i år påpekte at det ikke var utført slike tester ! Det er da ganske utrolig – bare drøye sju måneder før stengning! Og da man først gjorde det ble målingene gjort fire – 4 – steder i Norge! Nemlig i Vesterålen/Andenes, Lofoten/Ballstad, Ålesund/Fosnavåg og Vikna/Rørvik. Disse områdene i Nordland, Møre og Romsdal og Nord-Trøndelag ble ifølge en pressemelding valgt ut fordi de var viktige for kystfisket. Ingen målinger ble foretatt i andre deler av landet…

Og i en meningsmåling offentliggjort onsdag i VG står det at annenhver nordmann er negative til innføringen av DAB. I Avisa Nordland tenker man på en annen konsekvens av stengningen, nemlig den miljømessige!

Jaja…for sent er det uansett, og som vanlig er det de med pengemakt som får gjennom viljen sin godt hjulpet av uvitende politikere.

Her er videoene fra min uhøytidelige test i sommer…

Først FM:

 

Og deretter DAB:

%d bloggere liker dette: