Bare nesten…

Jeg tror det er på tide å flytte båten. Søndag ettermiddag, på vei hjem fra kurs på hotell inne i hovedstaden, ble jeg så fristet av sol, blå himmel og speilblankt vann uten is at det første jeg gjorde når jeg kom inn døra hjemme var å hoppe i flytedressen… Det tok vel ikke mer enn maks ti minutter før jeg var på vei ut døra igjen med håp om å få en liten tur utpå før det ble for mørkt.

Jeg var hjemme rundt halv fire på ettermiddagen og sol skulle ikke gå ned før et par minutter over klokka 17. Så da skulle jeg fint kunne få opp mot halvannen – to timer på sjøen. Det var i alle fall det jeg tenkte.

Men da jeg kom ned til båthavna og begynte å rusle nedover landgangen til brygga, så jeg raskt at dette kanskje ikke ville bli så lett som jeg hadde trodd. For selv om det ikke var noe is utpå fjorden, så var det endel is i bryggeanlegget blant de innerste båsene. Så også ved min båt. Det var riktignok ikke tykk is, men litt tykk issørpe, og da jeg bøyde meg utover bryggekanten og stakk krykka ned, så gled den ganske lett gjennom den løse laget. Litt ykk is-sørpe tenker jeg vi kan si.

Is uten blits…

Men det lå slik sørpe mellom den innerste brygga og min brygge langs hele brygga. Og jeg liker jo ikke å bruke båten i is. I det jeg gikk om bord funderte jeg riktignok på om jeg skulle prøve, men så kom jeg jo på at jeg ikke ennå har fått montert sjøvannsfilter mellom sjøvannsinntaket og motoren. Og jeg ble derfor litt engstelig for at det kunne komme inn issørpe i slangen. Da havnesjefen bytte ut skroggjennomføringen for meg i høst fikk jeg aldri kikket på det ferdige resultatet utenfra. På den gamle gjennomføringen satt inn i 1974 var det en slags gitter foran på utsiden, men jeg vet ikke om dette ble fjernet eller byttet ut eller om det er et åpent hull der. 

Jeg vet jo ikke hva som er vanlig. Havnesjefen rådet meg forøvrig da til å få byttet kjølevannsslangen ettersom den gamle var moden for utskiftning, og jeg kjøpte da også en slange i høst. Selve sjøvannsfilteret kjøpte jeg vel i 2015. Men jeg har ikke fått byttet slange eller montert filter ennå.

Nå er det jo slik at båten min ligger i boblehavn. Men det er bare de to ytterste bryggene i båthavna hvor det er bobleanlegg. Men fram til nå har det aldri vært noe problem. Vinteren 2013-2014 og 2014-2015 tror jeg ikke anlegget ble slått på i det hele tatt fordi behovet ikke var der. Forrige vinter tror jeg det bare var delvis på om det var på i det hele tatt. I år tror jeg det er på siden vinteren har vært litt kaldere enn de foregående.

Jeg skal derfor ta en prat med havnesjefen og høre om det er mulig å flytte båten til en ledig bås der bobleanlegget er. Siden jeg betaler for boblehavn så burde det være en smal sak. Jeg tok en tur lenger ut på bryggene for å sjekke, og lenger ut var det ganske riktig ikke noe is. Aberet med dette er at jeg må gå litt lengre for å komme til båten, men det vil gå bra nå. Da jeg kom tilbake fra sykehus og rehabilitering var det fortsatt fint å ha kort vei til båten, men jeg er ikke lenger avhengig av det. Det er fint og praktisk, men strengt tatt ikke lenger nødvendig. Det måtte være på de dagene jeg er litt dårlig i amputasjonsstumpen og ikke orker å gå særlig langt, eller om jeg får større problemer med venstrefoten. I de tilfellene vil jeg uansett etter all sannsynlighet ikke være i stand til å komme meg ut på tur uansett.

Så jeg kan overleve å få båten litt lenger ut. Det som er litt verre er at, etter å ha tatt en titt søndag kveld, det ikke er ledig noen longsideplasser lenger ut på bryggeanlegget. Noe som igjen betyr at båten må legges i en vanlig bås, og at jeg må balansere ut på siden av båten via en ustødig utrigger. Det er ikke bestandig like lett, spesielt hvis jeg har noe bagasje som skal om bord. Det er egentlig det som er hovedgrunnen til at jeg har sagt ja til tilbudet om å la båten ligge inn i “hjørnet” – at jeg kan gå ombord fra en fast betongbryggekant.

Men sett opp mot det at jeg ved å flytte båten kan komme meg utpå fjorden uten problemer, så kan jeg vel leve med en slik løsning noen måneder?

Is med blits

Tidligere i uka var det jo en periode med mange kuldegrader, og da la isen seg raskt, men de tre siste dagene har det vært ganske mildt, med et par plussgrader også ved noen anledninger, og da forsvinner isen fort. Men noe er altså igjen her og der. Denne uka vi nå er inne i er det meldt noen minusgrader igjen før det mot helgen igjen skal bli noen plussgrader. Kaldere luft betyr også store sjanser for tåke. Så dermed har antagelig sjansen til å komme seg utpå denne uka nå fordunstet, og jeg må vente noen dager – i det som er friuka mi – før jeg kanskje kan få en tur igjen neste helg, hvis nok is forsvinner og båten kan flyttes.

Så det er litt frustrerende. Hadde båten min ligget et par brygger lengre ut i går, så ville jeg kunne tatt båtturen som planlagt…

Jeg gikk om bord i båten uansett og sjekket at alt var i orden, tok noen mål og ryddet litt inne i kabinen med tanke på at jeg kanskje skal ta baughyllene tilbake i båten igjen og prøve å få montert hyllavsnart. Må bare få sjekket først om det er rett hylle jeg har fått…

Bildene i dette innlegget er kanskje litt mørke og viser ikke isen godt nok, det er fordi jeg glemte å ta bilder når jeg kom ned i båten og derfor først tok dem etter å ha vært der et par timer. Da var det blitt mørkt…

%d bloggere liker dette: