Jeg – en seilbåteier

Ja, tenk det, at jeg skulle ende opp med en seilbåt? Nesten i alle fall. Uten mast og uten seil, men likevel en seilbåt!

Om det har rabla for meg? Har jeg bytta ut Nidelven med en seilbåt? Niks. Vi snakker fremdeles om Bergtatt! Som vel ikke er en direkte seilbåt, men jeg kan vel kanskje betegne den som en motorseiler? 🙂

Det er jo et par år siden jeg, enten i Nidelvklubbens gruppe på Facebook eller på forumet på Båtplassen, fikk svar på hva den lille forhøyningen var på fordekket på båten. Det er nemlig plass til å montere en mast der for å kunne føre seil. Det ble da oppgitt at det var noe tidlige utgaver av båten som hadde en slik mulighet. Jeg slo meg til ro med det og tenkte ikke så mye over det.

Fortøyd i Tåjebukta. Mastefestet til seil ser du rett foran lanternemasta.

Helt til en italiener (!) som også er Nidelv-eier med båten plassert i Trieste, postet et spørsmål tidligere denne uka – nettopp på Nidelvgruppa – om hva den forhøyningen var for noe. Da kunne jeg svare på det! Men da fikk jeg også en annen opplysning, som kom fra en av de som driver Nilsen båtbyggeri – som lagde de opprinnelige Nidelvsnekkene – som kunne fortelle at det faktisk ble levert en type av Nidelv 24 snekka som ble kalt for Nidelv 24 Sail – og at det ble levert flere slike varianter til Sverige.

Disse ble levert ferdig mastet, så min båt har da neppe vært i svensk eie. Det stemmer også med mine opplysninger om tidligere eiere. Tydeligvis ble båtene laget med denne forhøyningen en stund, men det finnes også mange Nidelv 24-båter uten denne muligheten.

Fant ingen bilder på nett av en Nidelv med seil, så denne Saga-snekka får duge som stand-in.

Nå har jeg ikke noen store planer om å montere mast og begynne å seile, men samtidig er det jo en litt interessant tanke! Da jeg hadde båten liggende i Iddefjorden i seks uker høsten 2015 så jeg ved et par anledninger noe som lignet en snekke som passerte meg, og med seil på. Et rart syn, synes jeg.

Jeg har prøvd å sjekke nettet etter bilder av en Nidelv 24 med seil, men har ikke lyktes å finne noen. Det nærmeste jeg kom var et bilde av en Saga 24 med seil, så det var tydeligvis ikke så uvanlig på den tiden med seilsnekker. Jeg trodde kanskje dette først og fremst bare gjaldt gamle, åpne tresnekker, men der tok jeg tydeligvis feil!

Men jeg synes likevel at det ser litt rart ut… Og for å få det til må man jo utstyre snekka med en rorkult også, slik som du ser på bildet.

Det har jeg ikke planer om å gjøre…

På den annen side, men riktig vind kan vel Nidelven komme opp i ganske så større fart enn den lille motoren i min klarer å frambringe… 😀