I morgen starter cruisesesongen i Oslo

I morgen starter hovedsesongen for Oslo som cruisedestinasjon. Da anløper det første cruiseskipet Oslo og legger til ved Søndre Akershuskai. Det siste cruisekipet i år ankommer på julaften.

Det er en gammel kjenning som ankommer Oslo i morgen kveld klokken 23.00. Det italienske/tyske rederiet Aida Cruises har skip som er lett gjenkjennelige med sine påmalte trutmunner i baugen og øyne på siden av skipet. Skipet som kommer i morgen er Aidacara. Det drar igjen dagen etter klokken 17 og kommer fra Göteborg. Det fortsetter med Bergen som destinasjon før det snur og kommer innom igjen som det andre skipet en uke senere. 

Deretter er det noen dagers pause før neste anløp er den 24. april. Da er det det maltesisk registrerte cruiseskipet Saga Sapphire som besøker Oslo. Fra da av er det cruiseanløp omtrent annenhver dag i perioder. Flere ganger, spesielt i sommermånedene, er det flere skipsanløp om dagen. Da tas ekstra kaiplass i bruk. Det er som oftest Søndre Akershuskai som blir brukt, av og til Vippetangen utenfor hovedkontoret til Oslo Havn, og noen ganger Revierkaia i Bjørvika.

Jeg har ikke mange bilder av cruiseskip, men her er et fra september 2014 som viser et av Aida-skipene i bakgrunnen ved Søndre Akershuskai, og Europa i forgrunnen. Sistnevnte kommer også i år innom i september, den 11. for å være nøyaktig.   

Foreløpig har Oslo Havn notert 101 cruiseanløp i år. Skipene fra Aida Cruises tilhører de minste skipene som kommer med sine 38.557 bruttotonn, og både Aidacara, Aidaluna, Aidadiva, Aidavita, Aidabella og Aidamar vil komme innom Oslo i år. Totalt har rederiet 12 skip som alle begynner på Aida.

Det minste skipet – og det med god margin – er lille Serenissima som bare er på 2.598 bruttotonn. Skipet er registrert på den lille øystaten St. Vincent & Grenadine, men rederiet er det svenske Salén Ship Management (ifølge opplysningene fra Oslo Havn) som er et lite rederi som spesialiserer seg på små og luksuriøse cruiseskip. Skipet anløper Oslo to ganger, første gang 8. juli og andre gang 12. august.

På den andre siden finner vi Independence of the Seas, som med sine 154.407 bruttotonn er det største skipet i år. Det er innom 3. juli og 10. juli. Også Navigator of the Seas kommer innom flere ganger, det er på 138.279 bruttotonn. Begge disse skipene er operert av norsk-amerikanske RCCL (Royal Caribbean Cruise Line), menr egistrert på Bahamas.. Også det britiske Queen Mary 2 (registrert på Bermuda) har en anseelig størrelse med sine 148.528 bruttotonn. 

På julaften er det allerede nevnte Saga Sapphire som kommer innom til årets siste anløp ifølge oversikten fra Oslo Havn.

Jeg støter jo stadig på disse cruiseskipene når jeg ferdes i fjorden – ikke rent bokstavelig selvsagt! – og det hender jeg kunne vært fristet til å ta meg et cruise jeg også en gang – men et cruise i Karibien må jeg innrømme frister mer…