Oppussingstabber i fleng

Jeg nærmer meg avslutningen av vårens tøffeste oppgave for meg – oppussingen av uteområdet om bord i Bergtatt. For meg har det vært en svært nyttig erfaring,men jeg ser nå at jeg har gjort svært mange tabber underveis. En av dem er ganske stor og svært synlig, for å si det slik. Men vet dere hva? Jeg gir egentlig blaffen, for jeg synes det ser bedre ut enn da jeg startet!

Den største tabben skal jeg komme tilbake til senere siden jeg tenkte å begynne med småtabbene… Flesteparten av disse tabbene kunne jeg også ha unngått og et par av disse skyldtes at jeg begynte litt brått etter å ha utsatt og utsatt det hele fordi jeg grudde meg til å sette i gang!

Avispapir kom på plass til slutt, men har en jobb å gjøre med å fjerne beiseflekker uansett…

Så satt jeg der i båten og så meg rundt på treverket som jeg hadde pusset ned med ujevne mellomrom i løpet av et par måneder med stadige utsettelser fordi det var mer fristende å dra ut på tur enn å ta fram pusseklossen.

Akkurat der og da bestemte jeg meg for å sette i gang, og tok fram penselen. Akkurat det var første tabbe. For jeg skulle ikke ha brukt pensel, jeg skulle gått rett på med rulle. Det leste jeg meg til etter at det var for sent, for å si det slik. Og jeg ser at jeg har brukt litt for mye beis her og der, med dråper som resultat. Tabben er at jeg tydeligvis skulle ha beiset oppover og ikke nedover… Men jeg har aldri gjort slikt som dette før!

Slik så det ut etter strøk to. Ny beis øverst, gammel på undersiden av en plate underst. Jeg skulle ha stoppet der.

Siden jeg bestemte meg brått for å endelig sette i gang, så glemte jeg å bruke maskeringstape på glassfiberen og å legge aviser/plast på dørken. Konsekvensen av det er at jeg nå må gå på en større runde med white spirit og klut for å fjerne alle flekkene som har kommet på steder de ikke skal komme på…

Jeg har også bare beiset rett på, ikke løsnet beslag og slikt, så jeg måtte gå etter med en liten pensel for å dekke små detaljer. Og pusseklut med white spirit…

Jeg valgte altså å bruke beis først. Det ser jeg ikke på som en tabbe. En annen Nidelv-eier har gjort det samme og fått et flott resultat. Treverket om bord var slitt og vannskadet og teakfineren oppløst og i flak både her og der, så for å få et helhetlig inntrykk med samme fargenyanse over alt, så var det nødvendig. Men jeg brukte for mye. Jeg endte opp med tre strøk, det skulle ikke ha vært mer enn maks to. For slik det ser ut nå ser det nesten ut som om det er malt mørkt brunt, eller at jeg har brukt dekkbeis! Trestrukturen skinner nemlig ikke gjennom slik den gjorde etter første og andre strøk.

Etter tre strøk ser det slik ut, altfor dekkende. men fortsatt bedre enn det var før, synes jeg.

Fordi jeg hadde malt med pensel og fordi underlaget varierte noe, så var det steder som jeg mente trengte et tredje strøk. Det så ujevnt og stygt ut. Etter å ha lest på nett tok jeg fram en rulle denne gangen, og det var for mye. Jeg skulle kanskje bare ha penslet litt her og der? Hadde jeg brukt rulle med en gang kunne det til og med ha vært nok med ett strøk før jeg brukte olje?

Men selv med alle disse tabbene kan jeg med hånden på hjertet ikke si at jeg er direkte misfornøyd. Jeg synes det ser bedre ut nå enn det gjorde før. Treverket hadde ikke kjent en pensel siden båten kom ut fra båtbyggeriet i 1974. Men resultatet er ikke så bra som det skulle ha vært og som jeg håpet på. Det må jeg erkjenne.

Det ser nok amatørmessig ut – noe annet skulle da også bare mangle når man tenker på hvem som har romstert om bord – men med nye stoler på plass – og ny sofa til våren – så har båten uansett fått en pen oppgradering sammenlignet med slik den så ut før jeg satte i gang. Å bare olje og lakke den ville ikke vært nok såvidt jeg har forstått. Og med mitt utgangspunkt og mine manglende evner til slike ting som dette, så tenker jeg at det kunne ha endt mye verre!

Så får vi se da, om jeg om en sesong eller to velger å gjøre det hele på nytt, noen erfaringer rikere. I tilfelle jeg kommer til å sitte og irritere meg over resultatet etterhvert? Litt i tvil der, det er jo ikke direkte stygt resultatet heller!

I det minste synes jeg den mørke fargen på treverket passer bra med de nye stolene…

Jeg har valgt å ikke lakke treverket, men tror tre strøk med olje er mer enn nok. En av årsakene til det er at det da blir litt mindre jobb hvis jeg velger å gjøre jobben om igjen om noen år, men også fordi mye av treverket rett og slett er modent for utskiftning. Særlig gjelder det midtkonsollen med skap og skuffer og der setene er plassert. Omtrent alle platene der skulle vel egentlig være byttet ut. For å få festet skruene på flere av disse platene måtte jeg sette inn fugemasse for å ha noe å skru i, ettersom treverket rett og slett smuldret opp.

Hva som kommer først, en Nidelv 26 eller en enda bedre oppussingsrunde, må da gudene vite. Det jeg har blitt ganske sikker på er at når, hvis og om jeg kjøper en ny båt om mellom fem og ti år framover i tid, så skal det være en båt som ikke har noe stort oppussingsbehov i overskuelig framtid!

 

 

%d bloggere liker dette: