Årets bilder 2018

Jeg er litt sen i år, men her kommer endelig et lite utvalg over de beste bildene jeg har fått tatt i løpet av båtsesongen 2018. Jeg har for tiden kun en iPhone å ta bilder med, men planlegger innkjøp av nytt kamerahus i løpet av vinteren/våren, så forhåpentligvis blir det enda bedre bilder i 2019!

Et utvalg som dette blir selvsagt veldig subjektivt – og ikke minst har det vært et langvarig arbeide fordi jeg knipser så altfor mye! Så jeg har gjennomgått mange tusen bilder for å komme fram til de 16 jeg har valgt ut til slutt! Det har vært beinhard prioritering! Jeg begynte på 10, og havnet deretter på 12, men fant til slutt plass til 16…

Samtidig har jeg ennå ikke fått opprettet noe fotoalbum med bilder fra turene jeg har hatt – jeg skal få gjort det – og skal skjerpe meg nå i 2019 – for jeg har jo mange fine turplaner også i år! Men jeg skal få laget noen album fra turene ifjor etter hvert, bare vær litt tålmodig!

Mesteparten av bildene stammer, kanskje ikke overraskende, fra min Sørlandsferie. Og noen av bildene er nok heller ikke spesielt teknisk perfekte, men summerer opp stemningen godt.

Jeg tar bildene i kronologisk rekkefølge og setter ikke opp noen favoritter blant de jeg har valgt.

Vi begynner med februar måned, der jeg har plukket fram to motiver. Det første bildet viser Københavnbåten som passerer Dyna fyr på vei ut av fjorden 17. februar. Instagramversjonen av dette bildet ble lagt ut av DFDS Norge, som likte det veldig godt.

Bilde nummer to er også fra februar måned og viser Bergtatt ved Kavringen, med Ildjernet på styrbord side.

Så hopper vi fram til mars, da jeg tok en tur innover i Bunnefjorden på jakt etter is. Jeg skulle rett og slett dra så langt inn jeg kom. Jeg måtte stoppe rett etter Fjordvangen, da lå isen rett over fra Nesoddensiden og helt over til Oppegård. Datoen er 18. mars. Jeg krysset fjorden på langs mens jeg kjørte ved siden av isen hele tiden.

Deretter står april for tur. Dette er tatt fra landsiden mens jeg er på vei langs kyststien mot båthavna og datoen er 29. april. Stedet er Ursvik, like ved Hellviktangen. Nå begynner det å bli varmere, og FOR en sommer det ble!

Så hopper vi fram til mai måned, der jeg har plukket opp to bilder. Det første er riktignok ikke fra en båttur, men i alle fall av en gammel båt… Tatt nord i Trøndelag på besøk hos venner, og det ble et par båtturer der oppe når vi først var på besøk, så jeg lar det gå – for denne gangen. Motivet er hentet fra Rørvik 7. mai.

Vel hjemme på Oslofjorden tar jeg med det eneste solnedgangsbildet jeg har tatt med denne gangen. Et bilde av solnedgang er en sikker vinner hvis man skal ha mange klikk på Instagram… Vi lar det bli med dette fra 13. mai.

Det ble jo en helt fantastisk sommer, som vel begynte allerede i slutten av april, fortsatte i mai og juni og store deler av juli også, hvis jeg husker rett. Båten har vel aldri blitt brukt så mye til bading etter at jeg fikk den, til tross for at den mangler badeplattform. Venner og kjente av ungdommene mine ble med på utallige badeturer denne sommeren. Dette bildet, tatt utenfor Paradisbukta i Lysakerfjorden, får stå som et eksempel på dette. Langt fra teknisk perfekt, men som en påminnelse om den fantastiske badesommeren!

Da har vi kommet til det siste bildet som IKKE er fra Sørlandsferien, resten av de bildene jeg har valgt ut er nemlig fra årets båtferie. Bildet under er tatt i Son 23. juni, da jeg var på vei hjemover etter en koselig helgetur. Der fikk jeg låne en bryggeplass av en båtvenn som var på Sverigetur, og fikk fortøyd, kommet i land og foretatt et par innkjøp før regnet kom. Bildet er tatt noen få minutter før det begynte å pøse ned!

Resten av de bildene jeg ønsker å trekke fram er altså fra fjorårets fantastiske båtferie. Jeg kunne nok glatt ha valgt 50 til, men man er jo nødt til å begrense seg! Jeg tok vel over 3.000 bilder fra bare båtferien!

Vi begynner i Risør. Fra før hadde jeg såvidt vært litt sør for Kragerø med båten, men da jeg ankom Risør sent på kvelden og etter litt klabb og babb fant ut hvor jeg kunne ligge – noe som ikke er så lett når du kommer inn i en havn du aldri har vært før mens det er omtrent bekmørkt – så var jeg veldig spent på hvordan det ville være når jeg våknet opp dagen etter. 

Og bildet jeg tok noen minutter etter at jeg stod opp får stå som et symbol på omtrent hele Sørlandsferien. Risør var så absolutt en perle, og ble nok min favoritt i tillegg til Mandal og kanskje også Grimstad. Og Portør. Og Svinør… Dette bildet er tatt 15. august på morgenen.

Neste bilde er heller ikke teknisk perfekt, men dokumenterer en historisk begivenhet. På innsiden av Tromøya, på vei i retning Arendal, passerte jeg slepet av polarskuta “Maud”. Det var veldig spesielt! Jeg har jo fulgt dette prosjektet lenge, og som journalist også skrevet om det.

Noen få dager før jeg begynte Sørlandsferien var jeg og eldstedattera mi samt kjæresten hennes på Vollen i Asker, der vi besøkte Oslofjordmuseet. Der var nettopp “Maud” og hjemkomsten en av temaene for en ny utstilling og vi snakket med museumsbestyreren som entusiastisk fortalte om planene for hjemkomsten og framover. Da fant jeg jo ut at hjemkomsten ikke passet med mine båtferieplaner, og håpet var derfor å støte på slepet under turen. Jeg fulgte jo med på Marine Traffic og visste hvor de befant seg, og jeg var veldig glad da jeg opplevde å se skuta på nært hold. Den svære greia i bakgrunnen er forøvrig en boligplattform i opplag. Bildet er tatt 15. august.

På bildet under er det rett før jeg kjører gjennom det trangeste sundet på denne turen. Jeg opplevde noen andre, men dette var nok det minste. Egentlig skulle jeg, etter kartet og anbefalte ruter, dra til babord rett før, men da jeg fikk denne snekka foran meg, valgte jeg å følge etter dem, og fikk en litt annen vri. Tok nesten samme ruta på returen.

Dette er litt sør for Arendal, tror det er omtrent på vestsiden av Ramsøya. Fantastisk idyll og en stor opplevelse. Her måtte man følge med både på bunnen ved siden av og på kartet! Også dette bildet er tatt 15. august. En meget begivenshetsrik etappe på ti timer.

På forrige etappe endte jeg opp med å ligge et døgn ekstra i Grimstad på grunn av været, så jeg var ikke avgårde igjen før den 17. august. Av flere ble jeg anbefalt å gå Grunnesund inn til Lillesand før jeg skulle entre Blindleia. Her kunne jeg valgt mange bilder, men valgte dette, man blir litt spent når man ser bunnen så tydelig som her…

På neste bilde har vi hoppet litt fram i tid. Datoen er 21. august og etter å ha besøkt og etterlatt yngstedattera på folkehøgskole i Kristiansand, besøkt jobbkolleger og fått tur til Lindesnes (via land, ikke passert med båten), tok jeg den lille Spangereidkanalen videre på vei til Farsund. 

Jeg mistet omtrent pusten da jeg kjørte ut fra kanalen og entret Lenefjorden. Speilblank sjø, knall blå himmel og majestetiske fjellvegger rett i sjøen. Et helt fantastisk syn som må oppleves!

Neste bilde er tatt etter at jeg lå to døgn i Farsund og slappet av og deretter begynte på returen. Dette fyret, som ligger like utenfor Farsund, heter Søndre Katland. Var heldig med lys og vær der. Bildet er tatt 23. august. 

På returen valgte jeg å kjøre på innsiden av Svinør, noe som viste seg å være en god idé. Dette bildet er heller langt fra perfekt, men jeg er ganske fornøyd med at iPhonen klarte å fange opp måka ganske så klart! Dette bildet er også tatt 23. august.

En av de absolutte MÅ-DRA-TIL-stedene på veien tilbake var Reddalskanalen. Også det en idyllisk og trang kanal som var verdt turen. Her kunne jeg glatt hostet opp minst ti bilder til som er like idyllisk som dette, men det får holde denne gangen. Et skår i gleden er at kartprogrammet til Gule Sider – appen På Sjøen – ikke viste at det var mulig å dra enda litt lenger opp fra Landvikvannet. Google Maps viser at det er mulig, men altså ikke På Sjøen! Bildet er tatt 28. august og der har jeg passert gjennom halve kanalen.

Hvis du har talt opp bildene i dette innlegget har du funnet ut at vi nå er oppe i 16 bilder, men jeg sniker inn et siste likevel… Det er fra landstigningen på Portør og er tatt 30. august. Jeg bare måtte ta dette med også! Men da lover jeg at det er slutt!

Takk for følget i 2018 – og jeg lover å legge ut et litt mer fyldig fotoalbum fra ferien etter hvert!

%d bloggere liker dette: