På tide å oppfriske kunnskapen?

Da jeg og døtrene mine var på vinterferie nylig, fikk jeg testet mine kunnskaper da yngstedattera dro fram en båtførerapp på mobilen sin. Og for å si det slik: Jeg strøk klart! Det var en liten tankevekker!

Nå kan jeg jo alltids unnskylde meg med at jeg egentlig ikke trenger å kunne dette på rams, på grunn av alderen er det ikke lovpålagt at jeg skal ta testen, men jeg tok jo prøven uansett i 2014, og bestod med to feil (en som jeg vet og hadde tenkt å gå tilbake for å rette, men glemte det) og en annen som jeg til dags dato ikke aner hva var.

Etter det har det jo kommet et nytt pensum, og det var dette som jeg strøk klart på. Yngstejenta har nemlig bestemt seg for å ta båtførerprøven som valgfag på folkehøgskolen hun går på, noe jeg selvsagt støttet.

Og det skal vel innrømmes at jeg ikke var helt konsentrert da hun begynte å spørre meg ut, men at jeg skulle ha så mange feil kom likevel som en overraskelse.

Nå har jeg over 500 turer med båten og følger meg relativt trygg på sjøen, jeg tror ikke akkurat at jeg er noen fare for andre sjøfarende, for å si det slik, men samtidig tar man jo denne prøven på et intensivkurs og tar eksamen med det man har lært i friskt minne. Resten er tydeligvis fort glemt! 

Jeg kan for eksempel ikke sette meg ned nå med et sjøkart, passer og linjal og finne en kurs på kartet helt automatisk. Jeg må tenke meg litt om først… Dette er vel noe som mange kjenner seg igjen i? Det er jo mye teoretisk lærdom som går i glemmeboka når man ikke bruker den jevnlig.

Så nå skal jeg sette meg ned og friske opp litt av kunnskapen på dette området. Jeg har jo alltid papirkartene tilgjengelige, men jeg bruker dem ikke til å navigere, bare har dem som backup. Jeg må også lese meg opp på sjømerker og ikke minst må jeg skjerpe meg når det gjeder knuter.

Jeg er håpløs på knuter! Jeg har aldri hatt problemer med å få fortøyd ordentlig, men knutene jeg bruker får nok enhver gammel sjøulk til å riste på hodet.

Og jeg må ikke glemme VHF-en! Jeg tror aldri jeg har brukt den til å kalle opp noen bortsatt fra noen båtvenner. Man lytter mest til den. Så her skal jeg også repetere litt.

Så det får være et lite mål for denne båtsesongen: Å holde teorien ved like, terpe på nødvendige praktiske kunnskaper og øve på knuter!

%d bloggere liker dette: