Båtferien er i gang!

Årets båtferie er nå for alvor i gang. Jeg kommer til å legge ut noen rapporter her i bloggen og på Facebook-siden til bloggen, men antakelig noe opp og ned. I tillegg har jeg flere ferdige saker fra tidligere turer som skal finpusses på og legges ut mens jeg tøffer rundt på ferie og kanskje ikke er så veldig skrivelysten hele tiden.

Som jeg tidligere har skrevet gjorde jeg en tabbe da jeg søkte om ferie i april, og feilberegnet på turnusen slik at jeg trodde jeg jobbet forrige helg og hadde fri denne helga, men det var altså omvendt…

Da jeg oppdaget det var det for sent å få byttet om – og jeg har prøvd! – så dermed ble løsningen å ta båten nedover Sørlandskysten til Kristiansand, for deretter å ta buss tilbake til Oslo, jobbe lørdag og søndag og dra tilbake til Kristiansand mandag for å fortsette turen. Så når dere leser dette er jeg altså på vei tilbake til Kristiansand for å fortsette båtferien.

Jeg hadde jo tenkt å starte med å dra nedover svenskekysten og kanskje dra over til Danmark – i det minste til Læsø – men yngstejenta, som koser seg i nybåten med egen lugar akter – foreslo å dra til Sørlandet istedenfor. Hun glemte nemlig endel ting på folkehøgskolen som hun gjerne ville hente og i tillegg møte noen venner.

Da slo vi både to og tre fluer i en smekk! Og da jeg fikk låne en privat båtplass rett utenfor Kristiansand – så jeg slapp å la båten ligge i gjestehavna – så var det jo logisk å gjøre det slik. Ikke minst fordi yngstejenta neste uke drar opp til Harstad for å gå på skole der, noe som gjør at jeg ikke vil få se henne på lang tid.

Så da fikk vi fem dager sammen i båten, litt kvalitetstid med mye prat og latter, kortspill og Yatzy! Og jeg fikk vist henne en god dose av vakre Sørlandet med både Flosta, Reddalskanalen, Kassentassen, Nidelva, Grunnesund og Blindleia! Riktignok ble det færre stopp enn planlagt på grunn av været, og stopp på andre steder enn planlagt (Valle og Tvedestrand), men det ble noen svært vellykkede dager der hun koste seg like mye som pappaen sin, såvidt jeg kunne bedømme. Og vi fikk besøkt onkelen hennes på Brygga restaurant på Skottevik feriesenter!

Startet mandag fra Nesodden og endte opp på Valle på kvelden via Tjøme. Det ble en ganske så lang etappe, men det var stappfullt både i Stavern (vi dro inn i gjestehavna, men snudde) og i Kragerø (etter tilbakemeldingene jeg fikk). Spurte om råd på båtforumet og fikk tipset om Valle, som jeg allerede hadde tittet på i Havneboka, men ikke var helt sikker på hvor lå. Et søk på kartet viste at vi var like i nærheten, og dermed dro vi dit.

Og det var det ledig plass! Faktisk flere ledige plasser. Vi slo oss til på den nærmeste brygga ettersom det begynte å bli mørkt, og fant etterhvert ut at strømmen ikke fungerte på denne. Men jeg er ikke så avhengig av strøm som jeg var før, så det var ikke noe stort problem. Vi fant ut at det var best å starte tidlig dagen etter, ettersom det var meldt endel vind ganske tidlig på formiddagen.

Dermed kastet vi loss 06.10 for å komme det dårlige været i forkjøpet. Fikk derfor ikke sett så veldig mye rundt oss på Valle, men det så stille og koselig ut, så jeg havner antakelig her en annen gang.

Vi kjørte forbi Kragerø der jeg med kikkerten kunne konstatere at det så rimelig fullt ut, så det var nok lurt å legge til på Valle dagen før. Deretter dro vi ut av fjorden og møtte ganske så rolige bølger mens vi tøffet til Portør der Victoria mente å kjenne igjen den hytta hvor deltakerne i TV-serien Camp Kulinaris bodde. Sunniva kjente også igjen Portør da vi passerte der i mai. men det ble ikke noe landhugg denne gangen heller, og den lille bukta der det ville vært aktuelt var uansett stappfull av båter!

Er dette Camp Kulinaris-hytta? Victoria trodde det.

Deretter var det et kort strekke utaskjærs før vi var på innsiden av Lyngør og vi nærmet oss Risør. Vi passerte Risør i sakte fart, men så at det var stappfullt også der. Det var en plass ledig mellom to seilbåter på utsiden, men på grunn av vindretningen ville det i så fall bli en urolig natt, og egentlig hadde vi bare tenkt å ta en kort stopp i Risør før vi fortsatte, og da fant vi ut at det var best å bare fortsette uten å gå i land denne gangen, ikke minst med tanke på at det skulle blåse opp igjen i løpet av kort tid, og vi ville komme så langt som mulig. Victoria blir nok uansett med flere ganger, og vi kommer garantert tilbake både til Risør og resten av Sørlandet.

Planen var da egentlig å fortsette til Arendal for å ligge der, men tilbakemelding fra lokalkjente tydet på at det også var relativt fullt der. Kjørte båten innom Snaresund denne gangen – droppet det i mai – og etter å ha tenkt meg litt om bestemte jeg meg for å dra inn til Tvedestrand. Det er koselig der, gode burgere og jeg tenkte at det kunne være mulig å få en plass der selv om gjestehavna er ganske liten. Det er jo på en måte en liten omvei å dra helt inn, så jeg bestemte meg for å sjanse på det.

Det viste seg å være lurt, og vi fikk plass uten problemer. Jeg oppdaget imidlertid at vi også denne gangen la oss til på en brygge uten strøm… Heldigvis fortsatt ikke noe problem! Vi kom nok inn i riktig tid, for gjestehavna ble raskt fylt opp av andre båter. Fikk hjelp til tilleggingen av en hyggelig fyr fra nabobåten.

Vi ankom så tidlig at da vi stakk innom burgersjappa hadde de ikke begynt å servere mat ennå! Så det ble to milkshakes før vi ruslet tilbake til båten. Vi stakk imidlertid innom bakeriet i havna og fikk med oss noen velsmakende boller som ble en sen frokost denne dagen.

Burgers & Shakes

Etter en liten pause i båten gikk vi videre oppover i byen og stakk innom både Kiwi og flere bokhandlere… Victoria fikk med seg en bok og vi stakk også innom Turistkontoret for å kjøpe poletter til dusjene. Etter det ble det et nytt besøk i burgersjappa, nye milkshakes og burgere til begge. Vi var stappmette da vi tørnet inn i båten igjen!

På grunn av vind og regn kom vi oss ikke videre fra Tvedestrand før på ettermiddagen dagen etter. Da hadde vel vi begge begynt å klø etter å komme oss avgårde. Tvedestrand er et koselig sted, men det er kanskje ikke all verdens å finne på der…

Det er jo fullt av bokhandlere og antikvariater og vi fant en litt morsom døgnåpen bokhylle hos en av dem. Der var det et lite utvalg av bøker som man bare kunne plukke med seg. Bokhylla var plassert i en trapp med en dør bak, og man betaler for bøkene man velger ved å putte mynter gjennom nøkkelhullet i døra! Ganske så sjarmerende, men bokutvalget var vel ikke det største, og ikke hadde vi med oss mynter heller…

Smutthullet – døgnåpen bokhylle!

Etter å ha brukt dusjpolettene og fått vasket oss dro vi videre til Arendal og passerte gjestehavna der, så at det var ledige plasser, men bestemte oss for å prøve å komme oss til Grimstad eller Lillesand. Vi dro gjennom Nidelva og tråklet oss gjennom der til vi kom mer utaskjærs igjen. Da vi kom ut ved Hasseltangen viste det seg at det blåste ganske mer enn meldt sist jeg sjekket og siden Victoria ikke er veldig begeistret for mye sjø, så snudde vi og overnattet i Arendal likevel. I Arendal ble det kebabpizza med pommes frites til middag! Den var faktisk overraskende god!

En av nabobåtene i Arendal. Denne må jo være selvbygget?!

Dagen etter ble det en ny avgang, ny tur gjennom Nidelva. Tredje gang på under et døgn! Victoria er ikke helt trygg når vi drar gjennom trange og grunne farvann, mens jeg elsker det!

Gjennom Nidelva

Deretter ble det ny runding av Hasseltangen, som denne formiddagen var i godlune. Strekket fram til Homborsund gikk dermed knirkefritt. Så ble det innaskjærs igjen! Først til Grimstad – der jeg mente det var for tidlig til å gå inn og legge oss til, og deretter tur gjennom Reddalskanalen, der dattera nok var noe smånervøs enkelte steder, men hun endte opp med å bli veldig begeistret.

Dog irriterer det meg at jeg nok en gang glemte at det er en øvre del – så jeg må nok innom der en gang til! Båten stikker jo litt dypere enn snekka, men bare 10 centimeter. Det er imidlertid nok til at jeg ble litt nervøs da vi dro gjennom sundet mellom Kvaløya og Hesnesøya før Grimstad. Da kom jeg litt før nær Kvaløya og tror jeg hadde griseflaks som ikke fikk landkjenning! Men det gikk bra!

Deretter dro vi til Lillesand gjennom Grunnesund. Vi dro inn til gjestehavna der også, men det var så fullt at vi bestemte oss for å fortsette gjennom Blindleia. Dermed fikk jeg vist Victoria den berømte Kassentassen!

Sendte melding til broren min da vi nærmet oss Gamle Hellesund, og ble ønsket velkommen til å stikke innom og hilse på. Som tidligere nevnt driver han og kona Brygga restaurant på Skottevik feriesenter fra i år. De har en liten brygge der man kan legge til, og maten der er veldig god! Rimelige priser også, såvidt jeg kan se. Båtfolk er velkomne, de har selv noe erfaring med båter og har blant annet seilt rundt i Hellas.

Victoria har ikke sett onkelen sin på minst 10-12 år (han og kona bor i Asia i vinterhalvåret, vanligvis i Thailand) og jeg har vel stort sett bare Facebook-kontakt med ham. Så vi tilbragte noen timer der før vi dro videre til Kristiansand. Victoria elsker den byen og har lyst til å flytte dit etterhvert. På Skottevik var de i ferd med å invaderes av FrpU-ungdommer på sommerleir, så det ble nok en hektisk helg der!

Fredagen ble brukt til å dra innom folkehøgskolen og hente de sakene som Victoria ikke hadde fått med seg derfra i mai, og til å gå litt rundt i byen og handle litt. Deretter ble det en kort tur fra gjestehavna og bort til båthavna der jeg låner plassen til en båtvenn som er på båtferie. Da ligger båten trygt (og gratis!) mens jeg jobber.

Vi tok bussen som planlagt klokken 18 fra Kristiansand og jeg var hjemme i leiligheten før midnatt. En lang dag, og en lang helg også, der jeg nok for det meste var i feriemodus. Men nå er jeg på vei til nye eventyr!

Gjennom Gamle Hellesund

Den reviderte ferieplanen min innebar egentlig at jeg skulle returnere i dag, hilse på noen venner og kanskje rekke en tur innom Ny-Hellsund og Mandal før jeg onsdag planla å krysse over til Skagen. Men været er man jo som kjent ikke herre over. Før jeg dro så det ut til å være et greit værvindu for overfarten på onsdag. Underveis nedover endret det seg til torsdag, da vi satt på bussen fredag kveld var det neste fredag som så best ut, og søndag var det tirsdag – som blir for tidlig for meg…

Så akkurat nå ser det ut til at jeg må gå tilbake til en modifisert plan A – tenker da på å dra tilbake til for eksempel Stavern og krysse over derfra, for deretter å dra nedover svenskekysten som opprinnelig planlagt. Fortsatt tid og anledning til å få prøvd ut det danske gjesteflagget ved besøk på Læsø.

Men vi får se hvor jeg ender. Jeg har jo ikke lagt detaljerte planer, men tar det litt pø om pø, slik må det jo være! Kose meg skal jeg uansett gjøre!

“Blankisen” er på – man er jo på Sørlandet.