Første novembertur

Det passer meg utmerket når meteorologene tar noen timers feil. Før helga var værmeldingen kun nedbør fra fredag og hele denne uka, men da jeg av en eller annen ubegripelig grunn våknet tidlig en søndag morgen, så var det faktisk blå himmel utenfor! Og blikkstille.

Kanskje ble denne søndagen den eneste sjansen til å få en tur utpå i pent vær på lenge? For i dag bøtter det nedpå igjen, og det skal det visst gjøre utover uka.

Jeg hadde ikke vært utpå sjøen siden siste dag i oktober, så en tur utpå nå fristet ekstremt mye, selv om jeg ikke har vært helt i form denne høsten. Jeg har hatt flere sykmeldinger og ikke fått utnyttet friuka som var både på grunn av formen og dårlig vær. Jeg hadde egentlig tenkt meg en tur til Sverige på julehandel med båten, men det var ikke mulig den siste uka og dermed ser det litt dårlig ut framover også.

I tillegg er jeg litt i tvil med tanke på å legge ut på en lengre tur nå, fordi jeg tidligere i høst hadde en grunnstøting med båten (har ikke kommet så langt i turrappoortene ennå!) og blant annet fordi jeg har vært såpass dårlig de siste ukene ennå ikke har fått sjekket tilstanden under kjølen. Riktignok virker det som alt gikk bra, båten er potte tett i kjølen og motoren og styring er prikkfritt, ingen ulyder, rykking eller noe som helst, men en titt under vil nok være en god idé. Det har bare ikke passet å få gjort det.

Men det ligger selvsagt i bakhodet, og gjør meg altså litt avventende til å legge ut på lengre turer, selv det kan se ut som alt er OK. Jeg skal skrive mer om dette senere, men jeg gikk sannsynligvis på et umerket skjær i et område hvor en båtkollega av meg har gjort det samme. Nok om det.

Sist søndag kom det altså noen timer med nydelig høstvær i Oslofjorden og siden jeg uansett skulle nedom båten for å sjekk ståa og justere litt på frostvaktene om bord (ingen grunn til å ha på for mye varme når det fortsatt er plussgrader) så ble det jo til at jeg tok en liten tur i Bunnefjorden mens jeg først var i båten. 

For den som er opptatt av statistikk, så var dette forøvrig min båttur nummer 90 i år, og tur 75 med denne båten. Jeg tviler på at jeg når 100 turer i år, men man skal aldri si aldri. Hadde jeg vært på båttur i friuka mi vil jeg nok klart det greit, men nå er jeg mer i tvil. Det ville vært hyggelig å holdt den gode statistikken ved like, men jeg drar utpå med båten når jeg vil/kan, og ikke for å bare få krysset av for en ny tur i loggen. Så vi får se. Det er avhengig av greit båtvær og god form resten av året!

Uansett så kom jeg meg avgårde søndag. Blikkstille sjø, stort sett blå himmel og nok plussgrader til at det ble ganske varmt under den varmedressen jeg hadde på. Genseren måtte faktisk av slik at jeg bare hadde t-skjorte på under varmedressen.

Siden jeg hadde endel saker å gjøre hjemme på ettermiddagen og i tillegg skulle på bandøving på kvelden, så ble det ikke lange turen. Men utstyrt med kaffe og nydelig båtvær så koste jeg meg de to timene turen varte – abstinensene var jo ekstreme etter å ikke ha vært på tur på 18 dager!!!

Turen gikk først mot Hellviktangen og innover Bunnefjorden forbi Hellvik, Berger og Fjordvangen. Opprinnelig lurte jeg litt på å dra enda lenger inn fjorden, men ombestemte meg og dro rett over i retning Ingierstrand før jeg snudde baugen utover og passerte Hvervenbukta.

Da jeg bodde på Holmlia på siste halvdel av 80-tallet brukte jeg å gå tur med hunden min ned til Hvervenbukta ved å gå fra der jeg bodde og enten ned ved hotellet på Mastemyr, til Hvervenbukta og deretter opp i skogen ved Ljanselva tilbake til Holmlia. Det var en tur som tok flere timer, og da var bikkja fornøyd…

Så det er jo et område jeg kjenner godt, men som jeg ikke har besøkt på mange, mange år. Jeg flyttet fra Holmlia i 1990/1991 eller noe slikt, og har bare vært tilbake der én gang etterpå. Husker jeg tok en buss til Hvervenbukta og gikk av der før jeg tok nesten samme ruta rundt Hvervenbukta, mange år før jeg ble amputert.

De siste seks årene har jeg bare sett Hvervenbukta fra båten.. Like ved ligger jo Oppegård båtforening, og jeg tenker at jeg nok kanskje tar en tur dit før måneden er omme for å fylle opp tanken. Det er stort sett en pen pumpepris der, sammenlignet med langt dyrere Kongen, Lindøya eller Kavringen – bruker å ligge flere kroner lavere – og tanken må fylles opp før vinteren kommer for alvor. Regner vel med at hvis jeg fyller tanken før desember, så holder det vel til langt utpå nyåret, når det begynner å bli litt varmere igjen.

For selv om jeg bruker båten året rundt, så er det jo mye mindre bruk (og stort sett kortere turer) i vintermånedene, og hvis det kommer litt is utpå, stort sett noen få uker i slutten av januar-februar, så blir jo rekkevidden ytterligere redusert. Dermed blir også dieselforbruket mindre.

Vel, etter å ha passert Hvervenbukta satte jeg kurs mot Malmøykalven og deretter dro jeg inn mot Sjursøya og sundet mellom Bleikøya og Sjursøya, for deretter å ta til babord og forbi Hovedøya. Passerte sundet mellom Lindøya og Hovedøya og fikk Ruterferga mot meg. Ventet til den hadde passert og dro deretter tilbake til Oksval ved innsiden av Nakholmen – og “Kjøkkenholmen” på Lindøya.

Så faktisk en håndfull andre småbåter utpå denne fine søndagen – noen hummerfiskere like ved Ingierstrand og en snekke ved Lindøya – så jeg er ennå ikke helt alene på fjorden! Synes litt synd på de som tar opp båten allerede i slutten av august/begynnelsen av september, for denne årstiden gir, som dere forhåpentligvis får et inntrykk av via bildene, også noen fantastiske turopplevelser!

%d bloggere liker dette: