Koronaviruset får konsekvenser for båtlivet

I dag fikk jeg en e-post der koronaviruset for første gang grep konkret inn i mitt båtliv. Såpass konkret at jeg må avlyse en båttur til Fredrikstad i april.

Ingen tur til Fredrikstad på kurs denne gangen.

Etter påske skulle jeg nemlig på et jobbrelatert kurs hos Institutt for Journalistikk i Fredrikstad. Kurset løper seg over tre dager, og selv om det vanligste er å booke seg inn på hotell under kurset, så hadde selvsagt jeg andre planer!

Jeg skulle selvsagt benytte anledningen til å ta meg en båttur til Fredrikstad og overnatte i båten!

En gyllen sjanse til å kombinere både jobb/kurs og båtliv, og faktisk også veldig praktisk ettersom kurslokalene til IJ bare er noen få minutters spasertur på samme side av elva som gjestehavna på Værste ligger. Alt var nemlig planlagt og tilrettelagt, og et besøk om bord hos båtkollega Erik i MY Chilli Solbris skulle det også bli.

Men dengang ei… Kurset er avlyst og utsatt til høsten på grunn av koronaviruset og restriksjonene fra helsemyndighetene.

Jaja, en tur eller elleve til koselige Fredrikstad skal jeg nok uansett få tatt. men altså ikke akkurat da.

Et spørsmål som også har dukket opp i etterkant av denne e-posten er hva gjestehavnene vil gjøre i denne situasjonen hvis koronasmitten eskalerer? Hvordan skal særlig de største gjestehavnene forholde seg når helsemyndighetene stadig kommer med råd om begrensning av folkemasser? 

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler å avlyse eller utsette alle arrangementer med over 500 deltakere. For alle offentlige arrangementer med mer enn 100 deltakere anbefales risikovurdering før gjennomføring, Flere kommuner har også gått så langt ned som til 50 deltakere.

Stappfullt i Fjällbacka i fjor sommer. Ideelle forhold for virussmitte…

I gjestehavner samles det jo en god del folk, ikke akkurat nå for tiden, men for eksempel i påsken og ikke minst etterpå, når båtsesongen starter for alvor for de fleste. Selv om vi da oppholder oss i båter som ligger i avstand fra hverandre, så kan det godt hende at dette kan bli et problem i store og fulle gjestehavner der båtene kanskje også må ligge utenpå hverandre. Regner med at de som driver gjestehavner i det minste har dette i bakhodet, selv om de neppe har begynt å planlegge tiltak så tidlig.

Så spørs det jo hvor lenge dette tar, før smittefaren minsker og alle disse forbeholdene og forsiktighetsreglene kan lettes på?

Selv har jeg jo i år bestemt meg for å ta båtferien min tidligere enn før, og skal etter planen dra avgårde i slutten av mai og være borte en måneds tid. Da er jo planen besøk både i Norge, Sverige og Danmark. Hvilke konsekvenser kan koronaviruset og anbefalingene om reisebegrensinger få for disse planene? Jeg reiser jo alene i båten og ikke med fullstappet fly, men vil jo være innom mange havner og treffe mange mennesker?

Vel, ingen grunn til å krisemaksimere, det er ennå over to måneder til, og mye kan ha skjedd før det, forhåpentligvis positive ting! Men uansett greit å ha i bakhodet, og Antibac vil uansett være på plass til påskebåtferien!

 

%d bloggere liker dette: