Viruskarantene i båten?

Lørdag så jeg flere båter utpå Bunnefjorden, og det slo meg at å ta viruskarantenen min om bord i båten ikke er en dum ide! Jeg foreslo for moro skyld på Facebook torsdag at jeg kanskje bare skulle ta med PC og proviant om bord i båten, dra ut på fjorden og kaste anker og deretter bli der et par måneder… Men så lett var det nok ikke…

Jeg var en rask tur nede i båten lørdag formiddag. Første gang etter at jeg kom hjem fra vinterferien. Ville sjekke at alt sto bra til med fortøyninger, presenningen som er over soltaket og at strømmen fortsatt var på. Dette med tanke på at det kanskje blir en stund til neste gang jeg kan ta turen ned i båthavna.

Da jeg var på vei ut så jeg en båt ute på sjøen og løp inn for å hente kameraet og et zoomobjektiv. Etter at jeg hadde vært i båten og var på vei hjem igjen så jeg en ny båt utpå, denne gangen en seilbåt. Hentet kameraet nok en gang.

Først så jeg en motorbåt… (Bildet er croppet for å for å komme nærmere hovedmotivet siden jeg stod veldig langt unna – og dermed ikke sylskarpt.)

Jeg sitter i hjemmekarantene (unngikk nærkontakt med noen på turen ned til båthavna og tilbake) fram til 23. mars ettersom jeg kom hjem fra vinterferie (fra et distrikt med få smittede) sent 8. mars – og i tillegg er jeg i risikosonen som diabetiker. Å holde seg på sjøen i god avstand fra det meste forekommer meg derfor som en meget god idé! 🙂 Og ikke minst fristende!

Været denne uka er nemlig meldt veldig bra: Sol hver dag, vind i maks opptil 6 meter i sekundet her i innerste del av Oslofjorden, og ingen nedbør. Temperaturene ligger på mellom 5 og 10 pluss på dagtid! Og da passer det jo veldig godt at jeg i utgangspunktet har avspaseringsuke! Riktignok har jeg stilt meg til disposisjon for jobben hvis de har behov for det, men uansett må jeg da ha hjemmekontor – og med PC og mobilt nettverk er det ikke noe problem å gjøre det fra jobben.

Vintersoveposen ligger allerede i båten og skal jeg lade batteriene kan jeg jo bare dra tilbake til hjemmehavna… eller legge meg til på Oscarsborg for ei natt. Ytterst på brygga… På Håøya er det nok også veldig rolig for tiden. Tror ikke det er strøm i Sætre nå, i motsetning til på Oscarsborg.

Jeg behøver heller ikke dra veldig langt. Her fra stua har jeg utsikt til Bunnefjorden, og Husebergøya er jo et alternativ, der vil jeg garantert få ligge alene! På Gressholmen og Lindøya kan det bli litt trafikk med tanke på at Ruter-båtene ennå går? Riktignok med begrenset passasjerkapasitet.

…og et par timer senere en seilbåt! (Bildet er croppet for å for å komme nærmere hovedmotivet siden jeg stod veldig langt unna – og dermed ikke sylskarpt.)

Jo mer jeg tenkte på det, jo mer ble jeg fristet. Det er jo ikke så mye annet jeg kan finne på uansett ettersom jeg er i karantene.

Varme/kulde er ikke noe problem, jeg har godt med klær, varm sovepose, dieselvarmer om bord og varmeovn på strøm når det er tilgjengelig. 

Og turen hjemmefra og ned til båthavna er bare på noen få minutter, jeg behøver ikke treffe på andre folk i det hele tatt. Langt fra noen holdeplasser for kollektivtrafikk. Ingen butikker i umiddelbar nærhet. Lite folk i båthavna og garantert lite folk rundt om på øyene i fjorden. Dermed små sjanser til å treffe på folk og bli utsatt for eller utgjøre en smittefare.

I dag er det 17 dager siden vi dro til Sør-Frankrike, og åtte dager siden vi kom hjem. I vinterferien var vi svært påpasselige med å vaske oss og bruke Antibac. For eksempel når vi tok busser og trikker brukte vi Antibac før vi gikk på og med en gang vi gikk av. Hver eneste gang. Vi var også nøye med å rense mobilene. I tillegg var det stort sett veldig god plass overalt. Det bruker det alltid å være der nede, ettersom vinterferien ikke er noen toppsesong i Nice, men det var påtakelig mer stille der nå enn tidligere år. Så jeg tror sjansen for at jeg har noe smitte i meg er veldig liten. Men jeg er ingen lege og ingen smitteekspert!

Når vi dro fra området var det kun 22 personer i hele regionen som var bekreftet smittede, fire av dem i Nice. Det er mindre enn på Nesodden, og ikke minst adskillig mindre enn i Oslo og Viken enn det var der da vi kom hjem. I tillegg har jeg ikke vært i Oslo siden jeg kom hjem, og kun ute på Nesodden to ganger siden jeg kom hjem, for å handle mat og hente medisiner. Jeg har forøvrig ikke hamstret – hverken mat eller medisiner! 

Inkubasjonstiden – altså tiden fra man er smittet til sykdommen gir symptomer – er ifølge WHO anslått til å være 5-6 dager, men den kan variere fra 0-14 dager. Og jeg er helt symptomfri ennå. Og i ordinær hjemmekarantene, ikke hjemmeisolasjon! 

Reglene for hjemmekarantene er som følger:

  • ikke gå på jobb eller skole – check
  • unngå reiser – delvis check – jeg drar altså alene utpå sjøen i god avstand fra alt og alle. 
  • ikke ta offentlig transport – check
  • unngå andre steder der man lett kommer nær andre – check – alene i båt, alene ved brygge
  • unngå nær kontakt med andre – check – lite folk på sjøen og i gjestehavner og uthavner om vinteren uansett

Alt bra så langt, selv synes jeg logikken er tindrende klar. Men jeg ønsker jo ikke å gjøre ulovlig heller, så jeg bestemte meg for å sjekke dette nærmere med myndighetene. PÅ VGs nettsider har jo Helsedirektoratet de siste dagene hatt en spørsmålstjeneste der folk kan spørre i vei, noe jeg da også gjorde. Jeg understreket mye av det jeg har skrevet om ovenfor, at jeg blir alene i båten, med adskillig større avstand til nærmeste menneske enn én skarve meter, faktisk kan det lett dreie seg om flere kilometer, at jeg unngår å komme i nærkontakt med noen på vei til båten, og at jeg ikke legger til på steder med befolkning – eller i alle fall med svært få i nærheten.

Tipper at det er enda færre båter her på Edholmen nå, men jeg skal jo uansett ikke så langt! Folksomt utpå sjøen er det uansett ikke!

Jeg er ikke helt fornøyd med svaret, det virker som om det ikke betyr noe at jeg ikke skal legge til på steder med folk, men tvert imot på steder med få eller ingen. Men samtidig skal man ta disse rådene på alvor. Det siste jeg vil er å framstå som en selvopptatt fyr som gir blaffen i konsekvensene og bryter karantenen. For jeg er jo tross alt i karantene.

Her er svaret jeg fikk:

Vi anbefaler at folk i karantene blir hjemme og fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige. Reiserådet gjelder i første omgang til 14. april.

Hensikten er å ikke spre smitte til små lokalsamfunn. Det å utsette flere små lokalsamfunn for smitte er uheldig.

Hvis man skulle føle at man trenger litt luft, gå heller turer i skog og mark, og prøv å unngå all nærkontakt med andre turgåere. Minimum en meters avstand.

Jeg synes at svaret framstår litt merkelig, fordi i karantene har jeg lov til å gå ut og ta en tur i skog og mark, men unngå nærkontakt med andre mennesker? Men alene i en båt på en fjord og en brygge uten folk i kilometers omkrets? Er ikke det mye bedre da? Her er det ikke snakk om minimum en meters avstand, det er snakk om mye større avstander! 

Vel, konklusjonen er jo grei: Jeg får holde meg hjemme, i alle fall til 23. mars, så får vi se hva som skjer. Da er jo hjemmekarantenen over. 

Jeg regner egentlig med at det er store sjanser for at jeg fortsatt vil jobbe hjemmefra etter at karantenen er over ettersom jeg både er i risikogruppe som diabetiker og med tanke på den generelle oppfordringen og rådene fra helsemyndighetene. Da er det ikke verre enn at jeg kan jobbe fra båten neste uke istedenfor. Men det må i så fall avgjøres i samråd med jobben.

Mye kan ha skjedd på denne ene uka også, dette er jo en situasjon vi ikke har opplevd før, så her får man ta en dag av gangen!

Men uansett hva Helsedirektoratet sier så synes jeg at ideen var god, og logikken upåklagelig! 😀

 

%d bloggere liker dette: