Første båttur siden februar!

I forrige uke fikk jeg endelig kommet meg utpå sjøen igjen! Flere dager med fantastisk vær gjorde at jeg fikk mine første turer siden midten av februar. Og med det mer enn doblet antall båtturer hittil i år!

Lørdag forrige helg tok jeg den første båtturen siden midten av februar, og søndag fulgte jeg opp med en ny “svingom” på flatt vann! Så måtte jeg jobbe litt og hadde noen andre ærend de påfølgende dagene før jeg fikk en ny tur utpå torsdag – da sammen med yngstedatter Victoria. I helgen ble det også et par turer!

Forrige uke var jeg inne i en stim med overnattinger i båten, og sov i båten seks netter i strekk. Det har vært like greit ettersom jeg flyttet hjemmekontoret ned i båten og gjorde gjemmekontor av det!

Da blir også lista for å ta seg en tur utpå mye lavere – en naturlig konsekvens av at man våkner opp til speilblank havoverflate, blå himmel, sol og knatring gjessene imellom som bedagelig svømmer forbi akterlugaren!

De to siste helgene skulle egentlig brukes til rydding, vask og andre arbeidsoppgaver om bord, men når man først har fri… Jeg får ta det igjen denne uka! Men har da fått gjort noe! Nå venter jeg bare på en pakke i posten for å få gjort mer.

Den første turen siden 13. februar (!) ble en over tre timer lang tur på lørdagen. Og deretter halvannen time utpå på søndag. Innimellom turene har jeg holdt på med rydding og sortering i båten for å gjøre den klar til sesongen, og snart dukker den vel opp en pakke i posten med det jeg mangler for å sette i gang med montering og installasjon av en rekke forskjellige småting om bord – men akkurat det blir det nok både ett og flere innlegg av senere.

Lørdag tuslet jeg mellom Osloøyene. Dro ut fra Oksval mot Hellviktangen og satte deretter kursen mot Skjælholmene. Passerte Husebergøya og Langøyene før jeg dro inn mellom Bleikøya og Sjursøya. Deretter Vippetangen og rundt Hovedøya, inn ved Lindøya og tilbake til Bunnefjorden etter å ha passert Heggholmen fyr. Lysten til å avslutte turen var ikke påtrengende stor, så jeg passerte nok en gang både Langøyene og Husebergøya for så å stoppe båten og slå av motoren litt lenger inn i fjorden. 

Der ble jeg liggende og duppe og kose meg en halvtimes tid før jeg satte kursen mot Oksval. Da jeg nærmet meg båthavna hadde jeg fremdeles ikke lyst til å fortøye, så jeg avbrøt innseilingen og dro tilbake inn mot Oslo. Passerte mellom Nakholmen og Lindøya på vestsiden, rundet Nakholmen og passerte noen seilbåter før jeg til slutt dro tilbake til båthavna. Dette var min første tur siden 13. februar – og det var en deilig følelse!

Var litt spesielt da jeg kom fra Sjursøya og så Color Fantasy ligge ved DFDS/Stena-terminalen, for så å runde Vippetangen og se Color Magic ligge ved cruiseterminalen. Nå er jo danskebåten med Stena Line historie, men jeg tror nok at både Color Line og DFDS er så solide at de fortsetter driften av Kiel- og Københavnrutene etterhvert. Det skulle vel heller ikke overraske meg om enten ett av de to eller kanskje Fjord Line finner det for godt å opprette en ny rute til Hirtshals eller Fredrikshavn? 

Jeg synes det ville vært rart at det ikke er noen ferge som går disse turene til Danmark lenger – kommer ikke til å savne selve Stena Saga – som var en nedslitt balje og rølpefyllbåt som Stena helt tydelig ikke gadd å satse noe på, men det blir litt rart uten et “svipptur”-tilbud fra Oslo.

Søndagen ble det også en tur utpå. Denne gangen gikk turen bort til Steilene og tilbake i pent kosetempo på rundt sju knop.

Passerer Landsteilene søndag

Finværet kom jo for alvor forrige helg, og holdt nesten ut uka også. Så dermed fikk jeg doblet årets turtall på torsdagen – da Victoria ble med på sin første båttur i år. Dagen etter skulle hun tilbake til Harstad der hun er stipendiat på en folkehøgskole, og der blir hun noen uker før hun avslutter oppholdet der.

Det var godt å se henne igjen siden vi ikke hadde sett hverandre siden vi kom hjem fra vinterferien sammen. Vi klarte også å holde riktig avstand – ikke minst om bord – båten er jo stor nok til det – hun var veldig fornøyd med å få seg en båttur igjen. Hun snakket mye om å å dra på båtferie til Sørlandet igjen, så vi får håpe at vi får anledning til det etterhvert!

Turen denne torsdagen gikk mot Hellviktangen og over mellom de to Skjælholmene og deretter sundet mellom Bleikøya og Sjursøya og inn Bjørvika. Der lå vi og duppet litt utenfor jobben før vi fortsatte mot Hovedøya, inn ved Gressholmen og ut ved Rambergøya over til Oksval.

I løpet av denne turen stoppet vi tre ganger og tok “miljøhoven” fram. Victoria fikk nemlig øye på flere flytende gjenstander – ølbokser – som folk bare har kastet over bord. Så da plukket vi dem opp fra sjøen og samlet dem i en pose. Over sommeren får vi pante det vi finner av flasker og bokser – og vippse beløpet (pluss litt mer) over til en eller annen maritim miljøorganisasjon. Jeg begynte litt med dette for et par år siden. Forstemmende at folk ikke kan tenke seg litt om og opptre mer ansvarlig.

Utsikt til Hvervenbukta fra tankbrygga til Oppegård båtforening.

Etter torsdag var penværet over, og langbuksa måtte på igjen. Fredag var været ikke spesielt bra, men jeg kom meg da ut på fjorden igjen lørdag! Da dro jeg rett over fjorden til Oppegård båtforening først, for nå var det på tide å fylle opp tanken. Og nå for tiden er prisen på båtdieselen veldig hyggelig! På Oppegård var prisen helt nede i 9,29 kroner – jeg tror det vel må være i alle fall to år siden jeg har fylt så billig drivstoff! De siste årene har jeg vært nærmest overlykkelig over å kunne fylle for under 11 kroner literen.

I den gamle snekka var jo tanken bare på 40 liter, så det var egentlig hipp som happ hvor jeg fylte, selv om jeg også da jaktet etter rimeligste alternativ, men nå som jeg har en tank på 270 liter er det plutselig mange hundrelapper å spare – ikke bare tiere!

Deretter gikk turen sørover mot Oscarsborg og Håøya. Det var ganske mange båter ute og det er jo alltid hyggelig å se. Jeg var litt spent på hvordan det så ut både på Borgen og på Håøya. Siden jeg er i risikogruppa hadde jeg ikke planer om å legge til noen av disse stedene, men jeg var litt nysgjerrig på hvordan det så ut der. På Borgen hadde jeg jo en viss formening ettersom de jo har webkamera, og i tillegg løsnet de ytterligere litt på restriksjonene denne helga – og tillater bruk av bøyene på den ene brygga.

Og ganske riktig, da jeg passerte Borgen så det ganske så fullt ut der – absolutt ikke særlig fristende for meg å legge til! Gjestehavna har innført koronatiltak, slik at det er plass til færre båter enn vanlig, men det var såpass mange at det ikke var vits å tenke på det! Men jeg vurderer å flytte gjemmekontoret mitt dit i løpet av uka, på ukedagene er det nok omtrent tomt der, skulle jeg tro, særlig med det været som er meldt. 

Oscarsborg på lørdag.

Deretter rundet jeg Håøya og noterte meg ganske mange båter både på Bergholmen, i Tåjebukta og i Dragsund. Såpass mange båter der  at det ikke var aktuelt å prøve å legge til. Egentlig ble jeg litt skuffet over å se at det nærmest var “business as usual” i uthavnene på Håøya.

Også søndag var jeg utpå – og da tok jeg turen inn på gamle tomter i Asker- og Bærumsskjærgården. Fortsatt nydelig vær, dog endel grader kjøligere enn på ukedagene, men jeg storkoste meg! Jeg fikk til og med passasjerer på turen ettersom eldstedatter Sunniva sendte meg en melding i det jeg tøffet ut av båthavna og lurte på om jeg var på tur. Da befant hun og samboeren seg på Aker Brygge sammen med en venn. Så da dro jeg først over dit for å si hei, hadde jo ikke sett Sunniva og Gard siden vi kom hjem fra vinterferien vi var sammen på.

Kadettangen i Sandvika

Og da ble det til at de alle hoppet om bord og ble med på tur! Båten er jo såpass stor at vi klarte å ha ganske så bra avstand til hverandre og det var godt å kunne snakke sammen igjen. Vi dro forbi Dyna fyr, på innsiden av Vassholmene, gjennom Snarøysundet. forbi Storøyodden og inn på gamle trakter fra i fjor før vi snudde baugen hjemover igjen. Avleverte ungdommene på Tjuvholmen igjen og kom meg hjem. 

I dag høljer det ned hele dagen, så da er det hjemmekontor hjemme, mens det resten av uka skal være oppholdsvær, men grått. Som sagt overveier jeg å flytte hjemmekontoret ned i båten igjen, og kanskje flytte det hele til Oscarsborg – som nok er ganske så tom på ukedagene, spesielt med grått vær. Vi får, som vanlig, se hva det blir til etterhvert. Jeg drar i så fall tidligst avgårde tirsdag etter jobbvakt.

%d bloggere liker dette: