Båtkortesje på 17. mai

Det blir en alternativ 17. mai-feiring over hele landet på årets nasjonaldag. I Oslo la 17. mai-komiteen fram sitt program til alternativ feiring for et par uker siden. Et av punktene var det de kalte for “båttog”, som etterhvert har blitt forandret til det mer korrekte båtkortesje. Jeg har lyst å være med på den, men først må jeg få kjøpt nytt flagg!

I fjor var jeg faktisk ute med båten på selveste nasjonaldagen, da med den daværende rederinnen som passasjer. Og med seg hadde hun båtkaken som hun fikk laget til oss, med bilde av båten på sitt første besøk i Strömstad. Hun blir antakelig med i år også – da med muffins!

Vi tøffet litt rundt i fjorden og endte med å legge oss ved Lindøya. Vi så endel båter utpå, noen hadde pyntet båten både med bjørkeris og ekstra flagg, og mange satt om  bord i finstasen. Fram til da hadde jeg egentlig aldri tenkt over at dette kanskje var en tradisjon blant båtfolk – i alle fall hos noen av dem?

I år blir det jo en noe annerledes feiring på grunn av koronaen, og i slutten av april kom 17. mai-komiteen i Oslo med sitt alternative program, der mye skal gjennomføres på digitale flater, altså på TV og via internett.

Et av forslagene jeg umiddelbart bet meg merke i var selvsagt ideen om et “båttog” ute i fjorden. Lederen i komiteen fortalte at de hadde kontakt med både havnepolitiet, Christian Radich og Oslo Seilforening, og at meningen var å få arrangert en slags kortesje med festpyntede båter ute på fjorden.

I ettertid er det kommet opp en Facebook-side for arrangementet, og dette begynner å se morsomt ut, så dette vil jeg absolutt prøve å få til! I skrivende stund er det litt under 200 båter som har meldt seg på.

Det hele begynner utenfor Hukodden klokken 10.00 og skal være ferdig klokka 12.00. Ruta som er lagt opp er på cirka 9 nautiske mil, så kjører man i 5 knop skal det passe ganske bra med tiden. Christian Radich skal føre an i ruta, som er lagt opp omtrent som jeg tenkte meg den ville.

Slik blir ruta for båtkortesjen 17. mai!

Jeg skal jobbe på 17. mai, men det blir på ettermiddagen, og det blir sannsynligvis med “gjemmekontor” i båten, litt avhengig av været. På formiddagen er jeg altså ledig, og eks-rederinnen er vel ikke fremmed for å bli med i år heller, selv om det må bli en litt nedkortet versjon ettersom jeg begynner på jobb kl. 15 og bør være vel fortøyd i båthavna da, med strøm til PCen – som nok ikke holder ei hel jobbøkt uten strøm.

Det er også mulig at jobben er interessert i å sende med meg en fotograf hvis det blir en form for båtkortesje. Vi får se etterhvert hva det blir til. 

Båtkortesje St. Hans 2014

Båtkortesjer på 17. mai er vel uansett kanskje ikke så veldig vanlig? Jeg vet at – særlig på Sørlandet – det er en tradisjon hos mange kystnære byer langs Oslofjorden å ha en slags båtkortesje på St. Hansaften, og for noen år siden var det noen utflyttede sørlendinger som prøvde det her i Oslo – og det var jeg med på! Det ble ikke ekstremt vellykket, det var vel et tyvetalls båter, og det ble visst med det ene forsøket.

Det fant sted i 2014, og båtene samlet seg i Bjørvika og gikk deretter langsmed kaiene rundt Vippetangen og inn i Pipervika og forbi Rådhusplassen. Deretter passerte vi Aker Brygge og satte kursen forbi Bygdøy, Herbern og Dyna fyr. Kortesjen fortsatte litt utover fjorden, men jeg bøyde av etter Dyna fyr og tøffet tilbake til Oksval. Nå blir det altså mye av den samme ruta.

Jeg ser forøvrig nå at det er mange andre kommuner med strandlinje som nå planlegger “båttog” på nasjonaldagen. I Asker skal det gå en kortesje fra Slemmestad som blant annet er innom Middagsbukta, Kalvøya, Høvik og Snarøysundet – prisverdig igangsatt av en båtfrelst 17-åring!

Også i Tvedestrand og Risør, i Kristiansand, Søgne, Mandal og i Tønsberg, Sandefjord, Skien, Drammen, Bergen og til og med i Vågan i Lofoten blir det båtkortesjer eller er planer om det. Det viser i alle fall et kjapt Google-søk. Pluss flere andre steder rundt om i landet.

Har jo støtt på Christian Radich i Oslofjorden før.

Dette blir morsomt å være med på! Bare synd at båten ikke skal opp på land for å vaskes og poleres før dagen etter… Tror nok jeg tar en vask og polering over fenderlisten før 17. mai, slik at den i alle fall ser litt bedre ut!

Det er noen år siden min lille familie egentlig har kommet sammen på 17. mai, ungene er så store nå at de drar på sine egne arrangementer, så de siste årene har det vært ganske rolige dager. Men jeg har fremdeles 17. mai-flaggene deres – så de kan jo for eksempel stripses opp i baugen for å festpynte båten litt ekstra!

På båtturen jeg og Anne var på sist lørdag klarte jeg i tillegg det kunststykke å miste flagget som vaiet akter! La ikke merke til det før jeg var tilbake i hjemmehavna – da var både flagget og flaggstanga borte! Så da må det kjøpes inn nytt til 17. mai!

Skjønner ikke hvordan det har skjedd. Kalesjen akter var jo på, så man legger egentlig ikke så mye merke til det, men jeg satte det jo på før jeg dro, og på et bilde jeg tok om bord mens vi lå fortøyd på Lindøya og tok en matpause, så vaier flagget akter. Så det har falt av på siste del av turen.

Hvilket er dobbelt så merkelig. Da vi dro over fra vestsiden av fjorden til Nesoddsiden blåste det endel, men flagget vaiet fint, så nå stanga har falt av har det vært i rolig farvann og sakte fart…

Jaja…