Netter i uthavn

Jeg har vært litt sløv med skrivingen fra båtferien min den siste uka, skal skjerpe meg og prøve å komme ajour! Siste innlegg jeg skrev handlet om den lille rundturen jeg hadde på Hidra, der vel særlig Rasvåg falt i smak. Jeg dro deretter tilbake over Lista og endte opp i Farsund.

I Farsund drev jeg dank og overnattet to døgn og jeg holdt nesten på å bli der nok en natt, før jeg tok en rask beslutning på kvelden.

Klokka 20.30 tøffet jeg derfor ut fra Farsund – for siste gang i år (regner jeg med…). Denne gangen hadde jeg sett meg ut et par steder på Langøy like utenfor Farsund. Jeg hadde nemlig tenkt å overnatte i uthavn denne gangen.

Sandviga

Jeg har jo hatt som mål for denne turen, særlig på tilbaketure, å ligge endel i uthavner og naturhavner, da jeg egentlig har gjort altfor lite slikt. Det ble en kort etappe, knappe halvtimen. Jeg kjørte forbi den første jeg så, siden det sto i den brosjyren jeg hadde at det var noe grunt der, men la meg til et sted som heter Sandviga. Kun en sliten brygge med grill og en benk, men det var nok for meg!

Kom meg ikke særlig langt inn på land ettersom det var såpass kupert at jeg selv med tre krykker ikke ville ha klart å kravle meg helt inn! 🙂 Men så skulle jeg da heller ikke gå rundt på land, bare sove i båten til dagen etter.

Båten min var vel nesten for stor for den L-formede brygga, og det så litt grunt ut på den lange siden av L-en, så jeg la meg derfor på kortenden, som hadde plass til rundt halvparten av båten – men det var nok. Hadde også langt nok tau til å strekke fra baugen og over til en fortøyningsring på den lange siden av L-en, så jeg lå godt fortøyd. 

Sandviga

Plassen ligger jo ganske utsatt til for trafikk i leden utenfor, men siden det begynte å bli mørkt mens jeg fortøyde, så regnet jeg uansett ikke med at det ville være noe særlig trafikk. Og det fikk jeg rett i! I tillegg var også sjøen stille, så det ble en fin og rolig natt etter at jeg hadde spist litt kveldsmat i båten.

Jeg har jo ligget litt i uthavn tidligere, faktisk mest med snekka, på steder som Strømtangen fyr utenfor Fredrikstad, og ikke minst både i Tåjebukta, Dragsund og Håøybukta på Håøya, men jeg tror faktisk dette var første gang jeg overnattet i en ordentlig uthavn med nybåten! Og det er noe helst spesielt med å ligge i uthavn framfor gjestehavn. Først og fremst er det stillheten og mørket.

Det er nemlig helt stille. Virkelig stille.  Man hører kun plask fra fisk som hopper opp fra sjøen utenfor båten, samt fugler og måker. Det er det eneste. Ingen lys fra byen, ingen bilmotorer. Helt stille, knatringen fra tastaturet er det eneste utenom min egen pust jeg hører når jeg sitter sent en kveld i uthavn… OK da, kanskje duringen fra kjøleskapet også! Og uten lys fra by og hytter, så er det bekmørkt utenfor båten. Jeg kunne såvidt skimte omrisset fra trærne på land etter at jeg slo av taklys og lampe om bord. En helt herlig opplevelse – særlig når man ligger alene!

Skudeviga

Dagen etter ble en ny runde med uthavner. Den første stoppen kom etter bare 20 minutter! Der rakk jeg å runde Langøy ved å dra gjennom Kveldssundet og deretter legge meg på et sted som er døpt for Skudeviga. Altså fortsatt på samme øy, men i en annen bukt!

I Skudeviga var det enda mer tilrettelagt enn på første stopp, her var det både utedo (dog med veeldig god lufting…), flere benker og en slik innendørs grillhytte/varmestue.Fant også informasjon om Kystlotteriet og sekker som man kunne ta med seg for å fylle opp med søppel som man finner i sjøen og strender. Når den er full kan man levere den inn til et returpunkt og være med i loddtrekning om flere fine premier.

Utedoen i Skudeviga

Etter å ha slappet av et par timer var det på tide å ta neste tur. Også den etappen var ganske kort, knappe kvarteret ett over fjorden til Dålibukta på Skarvøy. Her var det faktisk to brygger, og jeg valgte den ytterste, da den som lå innerst i bukta så noe mindre ut.

Her lå jeg veldig bra i le, og benyttet sjansen til å kvitte meg med noen tomflasker (som ikke kan pantes) ettersom det sto to store søppelkasser, en for søppel og en for glass på brygga. Møtte jo Skjærgårdstjenesten da jeg dro ut fra Sandviga tidligere på dagen. De drar rundt og tømmer søppelkassene som er plassert ut på disse stedene, samt holder det generelt ryddig og fint i skjærgården. En viktig jobb!

Kvapp litt da det plutselig stakk et lite dyr over brygga og videre langs svabergene. Gikk så fort at jeg ikke fikk registrert hva slags dyr det var, men lurte litt på om det kunne ha vært en røyskatt eller en mår, men ifølge båtkolleger var det sannsynligvis en villmink. Trodde først at det var en rotte, men på farge og størrelse forstod jeg raskt at det ikke var det. Gikk så fort at jeg ikke fikk knipset noe bilde heller.

Dålebukta

Var vel her i Dålibukta en knapp halvtime før jeg dro videre. Da hadde jeg tenkt meg til en liten øy som heter Ullerøy og som kun har en enkel brygge. Det så lovende ut da jeg nærmet meg, men så kom det en båt inn fra styrbord og dro inn i bukta for å ikke komme ut igjen, så da passerte jeg bare øya… Deretter satte jeg kursen mot neste mål, som var en annen bukt i nærheten av Sælør.

Passerer Ullerøy

Jeg passerte Sutnøy på veien,og vurderte å dra inn der siden det kun lå en enkelt båt der, men bestemte meg for å fortsette til Kjøpsøybukta. Der viste det seg at det var helt tomt, så jeg la meg forsiktig til ved en trebrygge der. Etter å ha erfart i Skudeviga at beskrivelser av dybder ikke alltid stemmer overens med virkeligheten, så fulgte jeg nøye med på både dybdemåleren og på bunnen jeg passerte. Fant raskt ut at også her stemte det ikke helt med beskrivelsen, men jeg fikk lagt meg til!

KJøpsøybukta i sikte

Da jeg undersøkte bunnen fra bryggekanten skjønte jeg vitsen med en lys planke som var spikret på enden av trebrygga. Bak den var det nemlig veldig grunt, og hadde jeg lagt inn helt på enden ville jeg nok fått bunnkjenning, slik det var flere steder i Skudeviga. Men så er vel ikke disse bryggene først og fremst laget med tanke på langsides fortøyning, men på at man legger seg med baugen mot brygga og anker bak. Da går vel det meste!

Ganske grunt akter…

Det endte med at jeg overnattet på det koselige stedet. Bukta var ganske så idyllisk og det lå noen bygninger opp i bakken, hvorav det ene var åpent for folk, man kunne lett ha et lystig lag der inne, eller spise og til og med overnatte hvis været var dårlig og man ikke hadde lyst til å ligge i båten.

PÅ den andre siden av bukta var et naust som tilhørte det lokale kystlaget. Også dette var åpent og tilgjengelig for allmenheten med en vedovn i det innerste rommet. Og på land var det flere sittebenker og en bålpanne, så stedet var veldig koselig. Stien bort til kystalgets hytte gikk gjennom en rullesteinsstrand og her hatte man flyttt store, flate steiner som man kunne gå på, slik at det ble lettere. Veldig bra, og sikkert ganske tungt arbeide når den ble laget.

Jeg tok en liten tur med båten bort til Sælør for å se om det var ledig plass der, men molobrygga jeg hadde sett meg ut var opptatt av to båter som lå med baug og anker, og dermed ikke plass for meg til å ligge longside. Jeg får heller ikke brukt ankervinsjen min for tiden, ettersom jeg ikke får den til å virke selv om jeg har byttet sikring. Må ta en nøyere titt.

Kunne kanskje lagt meg til ved denne brygga i Sælør, men valgte å dra tilbake til Kjøpsøybukta.

Dermed dro jeg tilbke til Kjøpsøybukta og overnattet der, noe jeg egentlig hadde mest lyst til uansett.