Venter fortsatt på å åpne årets båtsesong

Vi er snart i midten av januar, og ennå har jeg ikke fått startet årets båtsesong. Og skal man tro værvarselet framover, så vil det ta enda en stund før jeg kan regne med å tøffe rundt i fjorden igjen. Noe som er litt uvant.

Jeg bruker nemlig vanligvis å få meg noen turer i januar, ikke mange riktignok, men noen bruker det å bli. I år ser jeg imidlertid mørkt på det, for det har nemlig allerede kommet en del is rundt båthavna der båten ligger.

Og det er faktisk veldig tidlig.

De siste årene har det vel ikke kommet noe is før i februar, og da ikke på utsiden av båthavna, men stort sett mellom Osloøyene og når du kommer lenger inn i Bunnefjorden.

De siste vintrene har nemlig vært ganske så milde, faktisk så milde at – hvis jeg husker rett – båthavna ikke har slått på bobleanlegget de to siste vinterne, Inn mot land og ved de innerste bryggene legger det seg fort is, men på utsiden av den ytterste bølgebryteren samt ved inngangen til båthavna er det lenge siden jeg har sett is.

Da tenker jeg ikke på sånn “slush”-is, det dukker gjerne opp ganske tidlig og er uproblematisk å pløye seg gjennom. Noen ganger har jeg også kjørt gjennom svært tynne flak, men blir det mer enn det, så styrer jeg bokstavelig talt unna.

Frister ikke å tråkle seg gjennom dette…

Jeg var en tur nedom båten i går ettermiddag for å sjekke hvordan det sto til med båten, og da så jeg at det var overraskende mye is rundt havna. Også rundt båten lå det noen klumper med is og noen tynne flak her og der, men ikke noe som tilsier at det kommer til å legge seg mye is rundt båten. Skulle det bli riktig kaldt denne vinteren håper jeg det er mulig å flytte båten lenger ut på bryggene ettersom bobleanlegget så vidt jeg har forstått bare er montert på de to ytterste bryggene.

I fjor var det ikke minusgrader på noen av de 93 turene jeg tok med båten – det nærmeste var de to siste turene i november da jeg noterte akkurat null grader. Den kaldeste temperaturen jeg har vært utpå i båt ble registrert 6. januar i 2016 – da har jeg skrevet ned i loggen at det var hele 10 minusgrader. Men jeg frøs ikke – om vinteren bruker jeg både dieselvarmer og varmedress!

Litt statistikk ser du under. Først årstallet og deretter antall turer i januar måned, deretter dato for første tur og til slutt laveste og høyeste temperaturer på de turene jeg hadde. I 2014 og 2015 noterte jeg ikke temperaturer, og det første året som båteier, i 2013, hadde jeg ikke båt i januar – den kom først i oktober.

  • 2014: 4 – 5. januar – ikke registrert temperaturer
  • 2015: 7 – 3. januar – ikke registrert temperaturer
  • 2016: 1 – 6. januar – 10 minusgrader (kaldest)
  • 2017: 2 – 14. januar – 2-4 minusgrader
  • 2018: 4 – 6. januar – 3-5 minusgrader
  • 2019: 2 – 12. januar – 2-6 minusgrader
  • 2020: 2 – 19. januar – 4-5 plussgrader

Så får vi se da, om det blir mulig å komme seg utpå de nærmeste ukene. Båtturer om vinteren er nemlig noe helt eget, både lys og stemning er noe helt spesielt.

Jeg krysser fingra!

Magisk lys ved Vassholmene i januar 2018