Klar for en ny 17. mai på sjøen!

Også i år blir det båtkortesjer over mesteparten av landet på 17. mai. Været her på Østlandet ser ikke spesielt lovende ut, men vi får gjøre det beste ut av det. Jeg har laget en liten oversikt over de kortesjene som skal arrangeres hovedsakelig i nærheten av meg.

Det som er noe forvirrende for meg, og egentlig helt uforståelig, er at det skal være to kortesjer i år i Oslo. Og i år har de snudd på rekkefølgen.

Båtkortesjen som jeg var med i i fjor- den med Christian Radich i spissen – var arrangert av Oslo Seilforening i samarbeid med Oslo kommunes 17- mai-komité, og var en stor suksess med mellom 1.000 og 1.200 båter. Den startet ved Hukodden klokken 10.00 og var ferdig på samme sted to timer senere etter en rundtur i 5 knop blant Oslo-øyene.

Senere på ettermiddagen tok Color Magic seg en liten tur også, men et mye mindre kobbel med småbåter bak seg.

Jeg tenkte allerede da at det var litt merkelig at de hadde to forskjellige kortesjer, men jaggu gjør de det samme i år! Men med en viktig forskjell:

I år er det nemlig Color Magic som starter først, klokka 10. Til dette arrangementet har allerede over 1.200 meldt seg på, altså på noe av det samme antallet som vi endte opp med i fjor – men denne kortesjen er ikke en del av det offisielle 17. mai-programmet!

Det er det nemlig kortesjen til Oslo Seilforening som er. Den starter klokken 13.15 og har foreløpig under 400 som har sagt seg interessert – altså mer på nivå med Color Magic i fjor (bortsett fra at det ikke var i nærheten av å være 300-400 båter i fjor).

Slik det ser ut som for meg, tror de fleste at den kortesjen som starter klokka 10 er den offisielle som kanskje mange av dem var med på i fjor, men slik er det altså ikke!

I år er ikke Christian Radich med – men kongeskipet – som ikke var med i fjor. I tillegg skal både kongen, dronningen, kronprinsen og kronprinsessen være med på denne kortesjen. Ville vært litt synd om det ble en kortesje med svært få båter…

Så jeg sier ja takk begge deler og blir med på begge!

Men jeg synes det er merkelig at de ikke klarer å samarbeide bedre om et slikt arrangement!

Vær for øvrig oppmerksom på at Color Magic-kortesjen er tenkt å vare i hele fire timer – mens den offisielle tar to timer (samme som i fjor)!  Seilforeningen og kommunen er nå enige om at starttidspunktet er klokken 13.15 for den andre kortesjen etter å ha operert med forskjellige starttidspunkter.

Her er en liten mini-oversikt over kortesjene innerst i Oslofjorden på 17.mai! Ha en hyggelig feiring alle sammen!

  • 10.00: Oslo/Nesodden: Color Magic har avgang klokken 10.00 fra kaien på Hjortnes. Cruiseskipet tar en runde rundt Kavringen og passerer Akershus festning, Rådhusplassen, Aker Brygge og Tjuvholmen. Det vil også bli hilsninger til byen med skipets typhon. Skipet seiler deretter inn Bunnefjorden. Et stykke inn i fjorden snur vi, og kortesjen avsluttes ved Nesodden klokken 14.00.
  • 13.15- 15.15: Oslo:  Kortesje med kongeskipet med teknisk arrangør Oslo Seilforening. Tidsplan: Kortesjen vil starte kl. 13:15 og gå frem til kl. 15:15! Oppmøtested for start: Nordvest for Hukodden, i Lysakerfjorden Vi legger opp til en flott rute i Indre Oslofjord, forbi kjente og kjære områder.
  • 11.00: Asker: Det blir avgang kl. 11.00 fra den gule Veas-bøya utenfor Slemmestad. Møt opp i god tid! Togets lederbåt er en oransje 16 fot Askeladden med et STORT flagg. Se etter denne ved ankomst, og finn din plass i toget. Lederbåten tuter i hornet ved avgang. Fra Veasbøya kjører vi direkte til Ostøysundet, mellom Brønnøya og Ostøya, videre forbi Borøya, rett før Kalvøya svinger vi til høyre, slik at vi kjører mellom Borøya og Kalvøya. Turen går videre mot Fornebu og ut Snarøysundet. Vi stopper opp midtfjords og avslutter der med Nasjonalsangen ca. kl 13:00.
  • 11.00: Drøbak: Vi møtes om bord i våre elskede båter utenfor Vindfangerbukta klokka 11:00. Så kjører vi i trygg avstand til hverandre sydover forbi Badeparken, Drøbak båthavn, gjestehavna, snur ved fergeleiet med retur og avsluttende nasjonalsang utenfor Badeparken rett etter saluttering fra Oscarsborg kl 12:00.

Ellers er det en rekke slike båtparader over hele landet, blir litt for mye for meg å lage en liste over alle!

Ruta for kortesjen som starter klokka 13.14/14.15