Gatelangs i Egersund og neste etappe

Når man kommer til et nytt sted og får noen dagers landligge, så er det jo naturlig å se seg litt rundt, noe jeg selvsagt har fått gjort i Egersund også. Riktignok har jeg ikke vært veldig mye rundt her, men nok til at jeg har fått et inntrykk av en koselig by.

Det er derfor langt fra umulig at jeg ender opp med en liten svingom hit på returen også. Mitt inntrykk av byen er i alle fall udelt positiv. Gjestehavna er plassert omtrent midt i smørøyet, men likevel er det bare et utested som ligger like ved havna, og uteserveringen der er innkledd i både treverk og telt, så det var nesten ingenting å høre derfra.

Jeg var et par turer rundt om i byen for å se meg om, og hovedturen ble lagt langs byens gamle hovedgate, Strandgaten.

Veldig mange fine, gamle trehus, noen i bedre stand enn andre. Det blå huset har original treverk, vinduer og taktekking fra rundt 1843 og tilhører nå Dalane Folkemuseum.

Bildet under viser en av de oppussede bygningene. Her drev Simund Feyling et av Egersunds mange sildesaltefirmaer under 1. verdenskrig. Bygningen er totalrestaurert av Stiftelsen Feylingsbua. Jeg stusset litt over navnet Feyling, ettersom jeg er ganske så interessert i andre verdenskrig og norsk okkupasjonshistorie. Det står ikke et eneste ord om dette på nettsidene til Visit Egersund, men faktum er at det fantes en prest her, en ganske så fundamentalistisk en, som het Sigmund Feyling. Han ble kjent som nazipresten ettersom han under krigen jobbet i Kirke og undervisningsdepartementet og ivret for å nazifisere den norske prestestanden. Han ble dømt til 15 års fengsel i 1949, og mange mener at hadde han blitt dømt tidligere ville han ha blitt henrettet.

Om dette er samme person (og fornavnet en skrivefeil hos Visit Egersund) eller en som er i slekt, vet jeg ikke, men et interessant tema, i alle fall for meg.

Helt i enden av gata ligger politistasjonen, og på andre siden av parkeringsplassen er det noe merksnodige greier. Like ved et båthus (som huser to politibåter) er det rett og slett anlagt en sandstrand – oppå kaia! Om det er lov å stupe ut derfra vet jeg ikke, men det er i alle fall en stige der som man kan klatre opp! Pussige greier…

Like ved gjestehavna kommer du ut en elv og over broen er det et lite kjøpesenter, samt et fajansemuseum. Hvis jeg har forstått det riktig lå den gamle fabrikkbygningen til Egersund Fajanse på samme sted, om det da ikker den gule bygningen som står der da, i alle fall skallet? Rakk aldri å stikke innom der, kanskje jeg tar det på returen? Skjønt, alle museum som jeg kunne ha tenkt meg å stikke innom, er stort sett stengte siden jeg enten er innom før de åpner for sesongen, eller etter!

For dem som har lave nok båter er det også båtplasser i elva på den andre siden av broa, og noen gamle båthus.

Også ved det gamle rådhuset – som har et sjarmerende hjerte tegnet på seg – ser det ut til å være noe som er gamle båthus? Er i alle fall slike fortøyningsliner bak.

Jeg ble liggende i Egersund fra søndag til torsdag på grunn av været. Ved siden av meg lå det to Saga 315 – en båttype jeg har på lista mi over potensielle kandidater om jeg skulle finne på å bytte ut den jeg har nå om noen år… Kom i prat med skipperen på den nærmeste. De hadde nettopp kjøpt båten i Kristiansund og skulle altså motsatt vei som meg – faktisk bokstavelig talt, for det viste seg at de også var fra Nesodden! De bodde på Spro, så jeg regner med at de vel har båten på Fagerstrand. Verden er liten!

Tidlig torsdag morgen var det meldt at det skulle roe seg litt rent vindmessig og siden det allerede på kvelden skulle blåse opp igjen og holde på noen dager, så var jeg flink gutt og la meg etter onsdagens siste EM-kamp var ferdig.

Kvart på seks ringte alarmen, og etter litt kaffekoking var jeg klar til å dra av gårde. Jeg så at jeg ikke var den eneste som hadde den planen. Begge Sagaene var borte, samt en litt merkelig utseende engelsk båt av merket Broom, og flere seilbåter. En av seilbåtene lå for øvrig foran meg i Farsund i flere dager.

Ut fra Egersund tidlig torsdag morgen

Så klokka 6.20 kastet jeg loss og dro videre nordover. Jeg måtte ta en rask stopp på marinaen på Eigerøya for å toppe tanken for å være helt sikker. Hvis været over Jæren viste seg å være såpass ille at jeg måtte trykke på litt, så renner dieselen fort unna… Ikke noen særlig koselig pris, men det får man leve med. Det blir visst bare dyrere og dyrere jo lenger vekk jeg kommer fra indre Oslofjord…

Egersund Marina

Jeg ble positivt overrasket da jeg kom ut i åpent hav. Det var litt gammel sjø etter at det hadde blåst opp mot 15-16 m/s i et par dager, men bølgene kom i form av lange og ganske så bedagelige dønninger, så det gikk som en lek hele etappen. Sånn rundt halvveis kom det et tåkelag som var ganske så tykt, så jeg kuttet litt ned på farten. Men det var vel heldigvis bare litt morgendis, så etter at sola hadde fått jobbet litt, så løste det seg opp.

På vei ut, Eigerøya

Målet for denne morgenetappen hadde opprinnelig vært Tananger og/eller Stavanger. Men allerede før jeg dro hadde jeg bestemt meg for å droppe de to, og heller dra rett nordover og prøve meg på Haugesund. Stavanger får jeg heller ta på returen. Jeg har mistet såpass mange dager på å ligge og vente på bedre vær, så jeg bestemte meg for å benytte anledningen når det endelig var noen timer med pent vær, og komme meg så langt som mulig.

Litt dårlig sikt en periode, men nydelig sjø

Så jeg passerte Tanager langt ute til havs, fosset forbi noen tankskip som lå og ventet på tur til å komme seg i land, passerte Kvitsøy (planlagt stopp på returen) på god avstand, kystvaktskipet Nornen på litt kortere avstand og endte til slutt med å ikke dra videre til Haugesund, men å gå inn ved Skudeneshavn på Karmøy.

Årsaken var at jeg ble rådet til dette av flere medlemmer på båtforumet. Jeg har nemlig tre nattevakter foran meg på rappen og de mente at det kunne bli litt slitsomt å ligge i Smedasundet i Haugesund en hel helg. Der ligger jeg nemlig midt i smørøyet med den ene puben og restauranten etter den andre på rad og rekke langs kaikanten. Jeg har vært i Haugesund et par ganger før, på SKUP-møte og på progfestival, så jeg har jo gått langs kaikanten der selv.

I lune Skudeneshavn vil det nok være adskillig roligere, mente de. Og det argumentet var jeg enig i, så da ble det til at jeg stoppet der. Her skal jeg ligge fram til søndag ettermiddag eller mandag, har ikke helt bestemt meg. Jeg gjør i alle fall de tre nattevaktene unna før jeg fortsetter. Jeg er ikke så veldig avhengig av godt vær når jeg skal dra videre til Haugesund ettersom den etappen kommer til å være i le, men hvis jeg skal fortsette til Bergen derfra, så ser jeg nå at det ville vært en god ide å gjøre det på mandag, ettersom det blåser opp igjen fra tirsdag.

Og har jeg først kommet meg til Bergen, så kan jeg bale meg videre nordover innaskjærs omtrent hele tiden fram til Stadt.

2 tanke på “Gatelangs i Egersund og neste etappe

Kommentarer er stengt.