Ingen Sognefjord i år

I forrige innlegg skrev jeg at jeg vurderte å ta en tur inn til Flåm i Sognefjorden på neste etappe. Jeg vurderte det slik at jeg hadde valget mellom det eller å ta en avstikker til Sverige. Det ble ikke noen tur inn Sognefjorden likevel. Sverige har jeg ikke bestemt meg for ennå.

Det som avgjorde at jeg ikke dro inn til Sognefjorden var to ting: Værmeldingen de kommende dagene og tidsbruken, hvorav den siste nok var den mest avgjørende.

Som jeg skrev i forrige innlegg har jeg fått noen ekstra dager å boltre meg på, men jeg må samtidig ta i betraktning at jeg er på vei hjemover, og jeg ønsker ikke å komme i den situasjonen at jeg får liten tid på slutten for å komme meg hjem til en bestemt dato. Jeg ønsker ikke å stresse, det er ikke det som er det gode båtliv!

Og med tanke på at været nå i september og i oktober er enda mer ustabilt enn om sommeren, så ble planen om en tur innover Sognefjorden lagt i skuffen denne gangen. Jeg har jo allerede bestemt meg for at jeg skal tilbake denne veien, om tidligst to år, så da skal jeg planlegge med tanke på Sognefjorden.

Om det blir Sverige senere i måneden får vi se på, det er også avhengig av vær og hvor langt jeg har kommet når det eventuelt vil bli aktuelt å krysse Oslofjorden, som i realiteten betyr når jeg har kommet meg til Stavern. Da får jeg ta en avgjørelse da. Det jeg er ganske sikker på dog, er at fjorden skal krysses, for jeg har lyst å dra hjemover på østre side av Oslofjorden, og lyst til å besøke Halden igjen. Har jo ennå ikke vært der med Tresfjorden.

Øya Alden ligger rrtt nord for Værlandet

Nok om det. Det ble avgang fra Askvoll og til Værlandet – som jeg skrev i forrige innlegg. Noe vind da jeg kom ut i litt mer åpent lende, men ikke veldig mye. La meg til som eneste gjestebåt nok en gang da jeg ankom Værlandet.

Her var også alt stengt for sesongen, virket det som. Kanskje kroa var åpen i helgene, men jeg så ikke noe oppslag om det. Jeg tok meg en tur rundt på øya og knipset en rekke med bilder – som vanlig. 

Fikk øye på noen gamle, falleferdige bygninger da jeg sto og tok bilder vet det de kaller for et havhotell, og da fikk jeg lyst til å gå bort dit for å ta bilder på litt nært hold, men da hadde jeg allerede trasket et godt stykke og kjente at jeg var sliten og trengte en hvil, så jeg bestemte meg for å vente med det til senere, hvis jeg bestemte meg for å overnatte.

Da jeg kom tilbake til båten fant jeg ut at strømmen på brygga ikke fungerte, og da bestemte jeg meg for å heller dra videre. Dermed får jeg ta bilde av de gamle bygningene neste gang jeg er her, hvis de fremdeles er der…

Turen gikk deretter videre til et sted på Sula som heter Hardbakke, som ligger i Solund kommune. Det er et sted jeg har fått anbefalt av flere båtkolleger. Jeg har jo som mål på returen å velge litt andre steder å legge til enn det jeg gjorde på veien nordover, og prøve å kjøre andre ruter og steder også.

Så denne gangen havnet jeg da lenger ut i skjærgården, lenger vestover, og dro inn mellom øyer og holmer ved Færøyna, fortsatte inn mot Lagøyna og endte altså opp i Hardbakke, siste stopp før man drar over Sognefjorden (eller Sognesjøen som den strengt tatt heter så langt ut).

Hardbakke var et veldig koselig og rolig sted. En samling hus og bygninger innerst i en vik rett nedenfor en høy fjellknaus. Imponerende, idyllisk og storslått. Hit kommer jeg nok tilbake!

Også her var alt stengt nå som hovedsesongen er over. Det går en skyssbåt her ut til øyene, men på denne tiden av året må man ringe på forhånd og si at man vil avgårde, ellers går den visst ikke. Lå også en ambulansebåt her, som tott og ofte dro ut for å hente pasienter.

Ambulansebåten fra Askvoll til venstre, glimt av den som ligger i Hardbakke fast til høyre

En formiddag kom det faktisk hele to ambulansebåter! Rett etter at den som lå her hadde kommet inn og ambulansen hadde kjørt av gårde, så kom en ny ambulanse kjørende. Trodde først at de hadde glemt noe om bord, men så kommer ambulansebåt nummer to inn og avleverer en pasient på båre. Da ser jeg at det er den samme båten som lå på Askvoll de to dagene jeg lå der.

I tillegg til skyssbåten lå det et par mindre fiskebåter her som dro ut tidlig og kom tilbake sent, men ellers var det stille. Jeg var eneste gjestebåt også her. Lå riktignok en cabincruiser med navnet “Sandy Hook” litt foran meg, men jeg så aldri noen folk om bord, så de lå nok her fast, kanskje?

Hardbakke kan skryte av å ha en lite senter lenger bort fra havna, rundt 150-200 meter. Jeg tok turen dit og ble nesten mer overrasket over at senteret kunne skilte med et vassekte postkontor! Altså ikke post-i-butikk, men et ekte postkontor… Ikke mange igjen av dem…

Forøvrig var det oppslag både i havna og på butikken om at man godt kunne ta handlevogna med seg fra butikken og til havna hvis man var båtgjest og handlet endel. Da ville nemlig butikken selv sørge for at den ble hentet! Det er jo et prisverdig tiltak, men jeg handlet bare litt pålegg og et brød, så det var ikke aktuelt for meg. Men sikkert populært om sommeren.

Neste etappe får du lese om i neste innlegg, men jeg kan i alle fall røpe at jeg har passert over Sognefjorden/sjøen…