Båten på land i vinter

Dette kommer nok som et sjokk på de av dere som har fulgt denne bloggen en stund, men for første gang siden jeg startet båtlivet høsten 2013 så vurderer jeg å ta båten opp på land i vinter.

Men bare slapp av, det er ikke snakk om hele vinteren, men et par uker toppen! Og det blir nok ikke før snøen begynner å slippe taket.

Årsaken til dette er at jeg har et par solide jobber foran meg, nemlig å få forkabinen helt tett. Det er prioritet nummer én. Da skal jeg også isolere og legge på nytt skrogtrekk. Vinduene må av, helt eller delvis, og ny tettemasse påføres.

For at dette skal kunne gjøres på en forsvarlig måte må jeg nok få satt båten på land mens jeg holder på.

Samtidig må jeg bytte ut putene i kabinen, noen av dem har fått vann/fuktighetsskader, noen kan brukes om igjen, men alle skal uansett få nytt trekk fordi jeg synes det blir litt for mørkt der med det mørkeblå som er der nå. Jeg heller til å velge en lys gråfarge som jeg hadde planer om å bytte til i snekka.

Det tredje jeg skal gjøre er å legge ny dørk både inne og ute. Jeg liker ikke helt teppeløsningen om bord, og det teppet som var om bord i cockpiten da jeg kjøpte båten, begynner å bli slitt og stygt. Dette året har jeg vært utpå uten teppet, men kjøpte noen matter i Skudeneshavn som jeg har lagt på dekket.

Direkte pent er det ikke.

Så jeg har bestemt meg for å legge på noe som heter EVA Teak. Det er jukse-teak som ser ut som teakdørk med nater, men som kommer på rull og må skjæres til og deretter limes på underlaget. 

Jeg har i utgangspunktet faktisk tenkt å gjøre dette selv (!), men jeg vurderer et firma på Hvaler som i tillegg til å legge på selve dekket også kan sette inn logoer på det. Ville jo vært veldig stilig med Tresfjordlogoen på! Men det kan vel hende at det koster mer enn det smaker…

Jeg kontaktet dette firmaet i vinter for å høre om de kunne legge på noe slikt, men da var de altfor opptatte, så det ble det ikke noe av.

De blå mattene jeg har rett på dørken nå kan legges oppå den nye dørken for å avlaste litt. Det blir uansett mye finere enn nå. Og jeg har beholdt det gamle teppet, så jeg har en mal å skjære etter. Utfordringen blir å få kuttet til dekkslukene, har jo en del av dem… Får studere videoer på YouTube nøye!

Når dette er gjort, forhåpentligvis med noe hjelp av venner og kanskje ungene mine, så skal båten tilbake på sjøen igjen.

I april/mai skal jeg ha en ordentlig motorservice, og deretter skal jeg bytte til mer moderne sikringer og bytte releet til ankervinsjen akter, få en lensepumpe på plass forut, montere landstrømanlegget som jeg kjøpte i 2019, samt få liv i midtre vindusvisker, så er alt som skal gjøres på båten foran neste sesong unnagjort.

Det ble jo litt av en liste når jeg først satte i gang… Og selvsagt må jeg komplettere batteribanken. Og få montert avsug til septiktank – noe jeg er nødt til å få hjelp til. Vi får se…

Foran 2023-sesongen har jeg lyst til å få montert et ankerspill med fjernkontroll i baugen, og sesongen etter kan jeg vurdere om jeg skal ha en hekkthruster også…

Ville gjort det lettere å legge til i vanskelige forhold når jeg er alene om bord, men jeg er ikke helt sikker. Har god tid til å bestemme meg…

Hovedproblemet akkurat nå er imidlertid hvor jeg skal få lagt båten de ukene jeg trenger å ha den på land. Det er vel kanskje plass til å sette den opp der jeg bor, men det vet jeg ikke om jeg får lov til. Har dog ikke spurt.

Et annet alternativ er å få tatt den opp på Kambo, der jeg fikk tatt den opp i mai for å sjekke skadene etter grunnstøtingen. Krana i hjemmehavna kommer neppe til å fungere på en stund og selv om Kavringen er nærmere, så er det veldig tungvint å komme meg fram og tilbake dit, da er det faktisk enklere for meg å ta toget til Kambo!

Foto: Trond Svenning

Men det enkleste ville selvsagt vært å ha den utfor stuedøra. Hadde jeg fått kombinert det med en avspaseringsuke og eventuelt tatt noen fridager, så kunne det forhåpentligvis vært ganske fort unnagjort. Ville spart masse tid på å slippe å reise fram og tilbake til et annet sted..

Av praktiske årsaker blir det ikke aktuelt å gjøre noe slikt i høst, og å ta den opp når det er full vinter og masse snø er ikke aktuelt, så da er det slutten av mars/begynnelsen av april som er det mest aktuelle.

Så jeg har god tid ennå. Og denne gangen har jeg ikke tenkt å feige ut og gi opp før jeg begynner – dette skal jeg fikse!