Mot lovende start på årets første tokt

Over helga kaster jeg loss for et rekordtidlig tokt, i alle fall med tanke på at jeg kommer til å være borte i rett under tre uker. Heldigvis kan det se ut som om dagene blir varmere og varmere mens jeg er underveis.

I skrivende stund kan det se ut som om det kun er varmegrader i vente framover, både dag og natt, og at de stiger utover i uka. På Yr – mens jeg skriver dette – er temperaturene på dagtid om en ukes tid oppe i 15-17 grader.

Å starte på en tre ukers båtferie allerede i midten av april er ikke hverdagskost selv for en ivrig båtmann som meg. Og med tanke på at våren har latt vente på seg i år, og at det først tidligere i denne uka faktisk var noen få plussgrader også om natta, så har jeg jo vært litt spent.

Hadde i utgangspunktet vurdert om jeg skulle ta med meg en vintersovepose for sikkerhets skyld, istedenfor kun vanlig pute og dyne, men akkurat nå er jeg litt i tvil.

Skipper i shorts – blir det shortsvær i løpet av årets første tokt?

Nå skal ikke båten “fylles opp” med klesskift og proviant før jeg har sovet ut etter ukas siste nattvakt natt til søndag, så jeg har noen dager på meg til å ta den avgjørelsen. Det er vel ikke umulig at jeg tar den med for sikkerhets skyld, men nå vurderer jeg å pakke et par shortser også! Slik temperaturene har vært de siste dagene har i alle fall frostvaktene om bord blitt slått av.

Jeg kan jo se fram til en litt spesiell båtsesong de nærmeste månedene. Faktum er at jeg fram til 10. oktober kun kommer til å jobbe om nettene – med få unntak. Utenom nattjobbingen kommer jeg til å være ute på båttur i tre uker av gangen. Unntakene er tre kveldsvakter siste uka i juni og fire dagvakter i midten av juli.

Så når jeg starter årets første tokt på mandag, så behøver jeg ikke å være hjemme før søndag 7. mai – da jeg begynner nattuka natt til 8. mai. Det blir altså nøyaktig tre uker på tur! Ny tre-ukers runde fra 15. mai og en 16-dagersferie i juni. I juli jobber jeg nesten som vanlig, men bruker avspaseringsuka til båttur, uten å ta ut noen vanlige feriedager før siste uka – men da blir det fjelltur, ikke båttur!

I august/september er jeg på sammenhengende båttur fra rundt 7. august til cirka 23-24. september. Nattuka i slutten av august tar jeg nemlig fra båten. Det blir den eneste uka med jobbing fra båten i år.

Kun gjemmekontor i båten i en uke i år.

Kjenner at jeg begynner å glede meg skikkelig nå – med en båtsesong som altså i all hovedsak består av en ukes jobbing og tre ukers båttur fram til slutten av september! Og friuka i begynnelsen av oktober kommer vel sannsynligvis også til å tilbringes om bord…

Som jeg tidligere har nevnt i bloggen, så skal jeg innom Engelsviken Slipp helt i begynnelsen av turen, for å få festet noen nye bolter til festet mellom aksling og motor. Når det er gjort kan jeg bruke båten som vanlig – altså gjerne gå opp i hastighet når det passer seg eller er nødvendig. Disse boltene må bare på plass først!

For en stund siden fikk jeg for øvrig en liten overraskelse i posten. Satte nesten Pepsi-Max-en i halsen da jeg så hva det var!

For første gang på to år har jeg faktisk fått klistremerker (eller oblater som de foretrekker å kalle det), fra kystradioen i posten! Lisensen har vært trofast betalt i alle år, men de to siste årene har jeg av en eller annen grunn ikke fått noe som helst i posten!

Så med dem og RS-merkene på plass er jeg straks klar for ny sesong!

Har holdt på en god del i båten også etter påsken, men må nok ta en liten sluttspurt for å bli noenlunde ferdig før avgang…

Jeg har fått pusset og oljet litt treverk og er fornøyd med resultatet på treverket i forkabinen, men foreløpig litt usikker på det jeg har gjort i cockpiten. Ellers har jeg jo gått ganske grundig gjennom i forrige blogginnlegg om hva jeg har fått gjort.

Disse skuffene og skapet er tomme – nå skal ting på plass igjen.

Nå gjenstår det å få ryddet skikkelig og tatt i land alt det jeg ikke trenger på turen. Så skal det støvsuges og vaskes skikkelig, hovedsakelig innvendig, før jeg skal ta med om bord ting og tang som ble fjernet under nedvask og dugnad i fjor. Kopper og fat og bestikk ikke minst. Deretter er det klesskift og proviant, som sagt.

Det ligger vel an til at jeg starter turen allerede søndag ettermiddag, slik at jeg kan være i Engelsviken tidlig mandag morgen istedenfor på ettermiddagen. Jo tidligere de får sett på akslingen og festet, jo bedre!

Leste tidligere denne uken, tror det var i VG, at det kan gå mot en rekordvarm sommer i Europa i år. Håper litt av den varmen i så fall kommer til Norge også…og at det kommer en forsmak til uka… Da kan det bli en skikkelig kremtur!

Hvor turen går? Det får vi se på når jeg kommer i gang. Skottevik og broren min er jo hovedmålet, og jeg tviler på at jeg kommer særlig lengre, men det avhenger av været. 

Roar og Monika åpner selve restauranten helga etter bryllupsjubileet (hvis jeg ikke tar helt feil), og har åpent i helgene fram til midten av juni, deretter er det åpent alle ukedager fram til august hvor det vel går over til helgeåpning hvis jeg ikke tar helt feil. Og som du ser på bildet under er det fullt mulig å legge til med egen båt! Nå breier jeg meg med å ligge langsides på bildet, men det har ligget flere båter på rekke og rad der med baugen inn og ankeret ute akter.

Veldig god mat der, altså!

Retur til Skottevik og Brygga restaurant snart!

Related Images: