Ti måneder og en tå

Da jeg var i Strömstad i juli i fjor var formen direkte dårlig. Og endte med ambulanse, sykehusinnleggelse og en tå mindre. Derfor er jeg glad for å kunne konstatere at oppholdet nå i mai er en komplett annerledes opplevelse!

Siden siste innlegg har jeg altså kommet meg til Sverige og Strömstad. Meningen var å dra videre, men nå er det altså fredag, og jeg ligger her fremdeles! Og det er ikke helt sikkert at jeg drar videre i dag heller…

Det er jo ikke lange strekningen fra Fredrikstad og over til Strömstad – turen tok under tre timer. Over Sekken var det som vanlig litt rufsete, men langt under det jeg har opplevd både der og andre steder. Dog veldig bra at båtvenn Erik hadde klart å få liv i styrbord vindusvisker igjen før jeg dro, for samtlige vindusviskere fikk kjørt seg litt…

Erik fikset både lyd i horn, vindusvisker og 12-voltslading! Kjøpte også ny båtshake og impregnering av ham gjennom hans Solbris Maritime.

I Strömstad har det jo blitt noen forandringer siden jeg var her i desember. De hadde jo begynt så vidt da. Hele indre havn er forandret og det har kommet to nye brygger der med masse båsplasser. Jeg hadde egentlig tenkt å legge meg i indre havn, men at flere grunner valgte jeg ytre likevel. Årsaken var at det allerede hadde begynt å fylles opp i indre havn, pluss at jeg hadde tenkt å ta en dusj før jeg fortsatte turen, og da er faktisk containerdusjene ved Skurve i ytre havn bedre å bruke enn de i det nedslitte serviceanlegget.

Fullt på 18. mai! Indre havn.

Etter at jeg ankom viste det seg i tillegg at servicebygget er under oppussing (endelig!) så det var uansett stengt! Og nettopp på grunn av det var trykket på de to toalettene/dusjene i ytre havn så stort at jeg aldri fikk dusjet der, men gjorde det i båten istedenfor! Dusjinga om bord foregår i forkabinen, og siden den jo er nedribbet, så gikk jo det greit, men jeg måtte teipe svarte plastsekker til vinduene på siden og foran, ettersom jo gardinene er borte også! Satte på varmvannsberederen på kvelden og fikk tatt en fin dusj på morgenen etter.

Det er ikke første gang jeg dusjer om bord, men det skjer ikke ofte. Jeg gjorde det en gang jeg lå i Risør under koronaen og serviceanlegget var stengt. Men da hadde jeg dusjforhenget på plass. Aberet er at dusjvannet må manuelt pumpes ut. Heldigvis bruker jeg lite vann når jeg dusjer – først litt vann på kropp og hår, vann av, deretter innsåping, vann på, så vann av og tørk!

Nytt dekke på bryggene i ytre havn

For øvrig har også ytre havn fått litt oppgradering ettersom det er lagt helt nytt dekke på bryggene og nye kanter. De var ikke ferdig med brygga som ligger på utsiden av meg. Der var det gamle dekket revet, men nytt ikke satt på plass ennå. Så den kunne uansett ikke brukes.

Det ble raskt fullt her, med båter liggende utpå hverandre både i indre og ytre havn. Her la til og med en motorseiler seg til innerst ved den brygga hvor man ikke kan gå på, men de kom seg jo i land fra baugen og opp på bølgebryteren. Det har heldigvis vært ganske rolig her i ytre havn, slik det bruker å være. Festinga har pågått i de båtene som ligger nærmest land og i indre havn.

Jeg ankom jo på kvelden 16. mai, og hadde egentlig tenkt å dra videre dagen etter, men ble liggende her også den 17. mai siden det var veldig mye vind den dagen. Bevilget meg et kakestykke på Kaffedroppet i anledning dagen, og tittet litt innom TV-sendingen fra Slottsplassen, nok til å se at Kongen var på plass, men ellers ikke så mye.

Så det ble en rolig nasjonaldagsfeiring på meg. Båtene i havna var omtrent kun norske, så det er nok en greie blant båtfolk som bor i grensetraktene å ta en båttur over hit på 17. mai. Kaffedoppet hadde faktisk flere 17. mai-kaker med norsk flagg på og teksten “God 17. maj”.

Kaffe og kake på Kaffedoppet blir aldri feil!

Butikkene her var jo selvsagt åpne på 17. mai, og etter den lille pausen med kaffe og kake på Kaffedroppet, så gikk jeg til Systembolaget for å handle inn litt tradisjonelt fluidium til årets guttetur med gode jobbkolleger, og deretter inn til Coop. Det er helt tydelig at prisene har økt kraftig her – droppet å kjøpe kapsler til kaffemaskinen siden de var 15 kroer dyrere enn i Norge, og til og med Wasa knekkebrød er dyrere her nå enn i Norge! Dog er de fortsatt billigere på Pepsi-Max i enkeltflasker, men ikke lenger i firepakk. Der er det omtrent samme pris. Må nok opp til Nordby-senteret for å få noe tilbud som monner. Uansett har jeg nok Pepsi-Max om bord, men jeg har kjøpt inn noen av 1,5-literne med mango-smak, ettersom jeg kun har sett den varianten i Norge på halvlitersflasker.

Så gikk jeg videre nedover langs elva, forbi Kosterfergene og langs spaet og forbi saltvannsbadet, og deretter langs indre havn og tilbake til båten i ytre havn. Det er en ganske lang tur, som jeg utførte uten å ha med krykke og uten smerter verken i ben eller rygg.

Da jeg var her i juli i fjor var jeg i dårlig form på grunn av betennelse i foten og klarte ikke en gang å gå til The Cod eller Kaffedroppet uten store smerter. Smertene var såpass store at jeg ikke en gang klarte å komme meg på land fra bryggene uten å få vondt, og da jeg til slutt ble hentet i ambulanse, så klarte jeg ikke det en gang, men ble løftet på båre som stod på brygga!

Men nå altså, en lang distanse hvorav halvparten med full og tung sekk, men helt uten smerter og ingen krykke! Det skal jeg skrive under på at gjorde godt både for kropp og sjel!

Småbåthavna. Til venstre en Tresfjord 28, til høyre en fin trebåt og rett overfor trebåten det jeg tror er en Tresfjord 29 Nordic.

Det jeg ikke tenkte på da jeg la meg til her, er at 18. mai jo var Kristi Himmelfartsdag, så dette blir jo en langhelg hvor de fleste nok har tatt seg fri denne fredagen. Rapporter jeg har fått fra andre tyder på at det er fullt på stedene i nærheten også, så planen om å dra til Koster i dag har jeg droppet. Og siden jeg må snu baugen nordover igjen senest tirsdag, så er det begrenset hva jeg egentlig kan gjøre i dagene framover. Jeg kan ikke dra så veldig lenger sørover før jeg må snu.

Det er jo slikt som dette jeg hater – overfylte havner – så fristelsen til å kaste loss her og prøve å presse seg inn i en overfylt havn et annet sted, er ikke spesielt stor! Samtidig er det slik at jo lenger sør man kommer, jo mer plass er det. Jeg sjekket for eksempel Fjällbacka i går kveld, og der var omtrent alle Dockspot-plasser ledige til overnatting fra i dag og til i morgen. Men det tror jeg blir litt for stramt med tanke på tidsskjemaet mitt.

Slik det ser ut nå, så tror jeg at jeg i alle fall blir her i Strömstad til lørdag, kanskje til og med til søndag. Søndag ettermiddag er det nok en mye bedre mulighet for å kunne få en grei plass på Koster, for da drar vel alle nordmennene hjemover.

Det er ikke noe problem for meg å gjøre det slik, jeg visste på forhånd at jeg ikke ville komme så langt sørover denne gangen (ettersom jeg må tilbake til både sjøvannspumpebytte og rockefestival), og jeg tenkte, i tillegg til Strömstad, at jeg kunne prøve meg på Koster, kanskje en gjenvisitt på Resö og muligens Råssö og Ramsö.

Jeg skal jo uansett tilbake til Sverige i andre uke i juni, da med 16 dager til disposisjon, så om jeg ikke kommer meg særlig lenger av gårde nå, så gjør det absolutt ikke noe! Hvis det blir Koster fra søndag til mandag blir nok både Koster og Strömstad droppet på turen nedover i juni.

Men å slappe av og nyte ferien gjør jeg omtrent uansett hvor båten ligger!

Related Images: