Fortsetter med nattevaktene

Mens jeg var i Sverige og koste meg, deltok jeg på et jobbmøte over nettet. Her ble vi informert om en viktig beslutning som ledelsen har tatt, og som gjør at jeg må gå en runde med meg selv når det gjelder planene mine om å gå av tidligere.

Erfaringene etter koronapandemien, der jeg fikk jobbe hjemmefra, og benyttet den muligheten til å ta noen veldig lange tokt med båten mens jeg jobbet om bord, har jo fått meg til å gruble litt om hva jeg skal gjøre med resten av livet mitt.

Det er fortsatt noen år til jeg kan gå av med pensjon, men ikke fullt så lenge til jeg kan gå av med AFP, og det er det siste jeg har spekulert mye på. Jeg koser meg jo så mye om bord at jeg egentlig aldri har lyst til å snu og rette baugen “hjemover”. Hjem for meg er vel akkurat der og da hvor båten befinner seg!

Før jeg ble amputert hadde jeg jobbet et par år som nattvakt. Mens jeg lå på sykehus og drev med opptrening ble nattevaktene flyttet til Sydney i Australia. Da slapp jobben unna med et behov for halvparten så mange nattvakter og slapp å betale nattillegg ettersom nattevaktene jobbet natt på dagtid i Australia. For å gjøre en lang historie kort.

Slik fortsatte det til koronaen kom i 2020. Da ble det umulig å sende nye folk ned dit når jobbeperioden i Australia var over, og i tillegg hadde de som var der store problemer med å komme seg hjem til Norge. Det var nemlig hovedsakelig ansatte fra Norge som jobbet der, i perioder som stort sett varierte mellom ett og to år av gangen.

Fra Bud i 2021, det lengste jeg har vært i Norge med egen båt, Kombinert ferie og jobb fra båten.

Dermed ble det opprettet en midlertidig turnus for nattevakter her i Norge, og etter at koronapandemien i all hovedsak var over, så har det foregått en diskusjon om hvorvidt jobben skal gjenopprette nattvaktarbeidet i Sydney, eller fortsette her i Norge.

Nå har altså jobben endt med å vedta at vi fortsetter med nattvakter her i Norge.

Det er en nyhet jeg er veldig glad og lettet over, ikke bare på grunn av den økonomiske fordelen, men også fordi jeg liker å jobbe natt. Turnusen gjør det i tillegg mulig for meg å ha et tilnærmet optimalt båtliv, selv om det dessverre fortsatt skal mye til for å få til en ordning med mer jobbing hjemmefra/fra båten. Jeg søkte jo i år om å få jobbe nattvaktene mine i sommer fra båten, men fikk avslag – fikk innvilget én uke, etter at skoleferien var over.

Dessverre kan det synes som at min arbeidsgiver dermed er mindre fleksible til slikt enn mange andre bedrifter, til tross for at mange opplever erfaringene og ordningene med å ha hjemmekontor som positive. Men jeg skal la surmulingen min ligge i dette innlegget…

Jeg har jo spekulert i om jeg skal gå av helt når jeg runder 62, og bruke resten av min levetid til å tøffe rundt i båten, siden jeg rett og slett elsker det livet.

Utsikt fra h(g)jemmekontoret i Langesund…

Jeg har også vurdert muligheten for å trappe ned, slik at jeg får mer tid om bord, og kanskje droppe å jobbe om natten, siden jeg har fått inntrykk at det er lettere å få aksept for hjemmekontor hvis man jobber dagtid eller kveldstid som vanlig reporter. Ved for eksempel å jobbe 40 prosents stilling og ta de 40 prosentene fra hjemmekontor? Økonomisk vil det nok ikke bli så lukrativt, bortsett fra hvis jeg jobber litt ved siden av, men fristende er det absolutt! Jeg har jo skrevet om hvordan jeg tenker meg dette i flere innlegg tidligere.

Jeg har også tenkt at mye avhenger av hvordan jeg kommer til å jobbe framover. Hvis nattevaktene ble flyttet tilbake til Australia og jeg måtte gå tilbake til en vanlig turnus med jobbing på dag- og kveldstid, så ville det vært en faktor som hadde penset meg over til å gå av når jeg blir 62. Men nå som nattvaktene fortsetter fra Norge, så er situasjonen mer gunstig for meg.

Natturnusen gir meg jo mye mer avspasering og fritid, og mulighet til å dyrke båtlivet langt mer enn mange andre som er i full jobb. Det er jo årets båtsesong det beste eksemplet på! Jeg har allerede vært ute på tre ganske lange tokt på mellom to og tre uker hver, ved å kombinere vanlige fridager, avspasering og uttak av ferie. Turnusen min er jo delt opp i fire uker:

  • Uke 1: Sju netters nattvakt (starter natt til mandag, avsluttes natt til søndag)
  • Uke 2: Avspasering og fri
  • Uke 3: Fire dagvakter (fri mandag og helg)
  • Uke 4: Tre kveldsvakter (fri mandag og tirsdag samt lørdag)

Det jeg har gjort er å jobbe uke 1 og ta ut feriedagene i uke 3 og 4 av turnusen. Da har jeg fått tre uker med båtferie mellom nattevaktene. Unntaket er forrige uke, da jeg valgte å jobbe de tre vaktene i uke 4 av turnusen.

Fortsatt har jeg såpass mye av feriedager igjen at det er fullt mulig for meg å ta ut ferie og kun jobbe natt fram til desember! Ikke mange som har så mye fri! 

Så nå tenker jeg i alle fall at det er mulig at jeg fortsetter et par år ekstra på grunn av at nattevaktene skal fortsette å jobbe fra Oslo, selv om jeg fortsatt har lyst til å gå av litt tidligere. Man vet jo tross alt ikke hvor lenge man lever!

Related Images: