Ferieplanlegging og flaks

Når jeg sitter og skriver dette kan det synes som om jeg – hittil – har hatt veldig flaks med årets ferieplanlegging. Jeg har jo vært ute på tre ferietokt allerede i år, på totalt rundt åtte uker, og har til sammen kanskje hatt én uke med direkte dårlig vær.

Etter at jeg kom hjem fra siste tur i slutten av juni har det nemlig stort sett vært ganske dårlig vær, bortsett fra den første nattuka mi, da jeg jobbet bort sommernatta og sov bort det fine været på dagtid. Mesteparten av avspaseringsuka mi regnet bort, men i utgangspunktet hadde jeg ikke planer om å dra ut på noe båtferie da heller. Så jeg har fått gjort en del småting om bord istedenfor.

Men for de som er nødt til å ta ferie i fellesferien, så har det ikke akkurat vært full klaff, for å si det slik. Det har vært mye vind og mye regn, og jeg ser båtkolleger som er litt frustrerte på diverse Facebookgrupper og forumer.

Jeg er tross alt så heldig at jeg ikke er nødt til å ta ut ferie i fellesferien, noe som passer meg utmerket siden jeg hater overfylte havner. Så vanligvis jobber jeg i fellesferien, men har én uke på fjellet istedenfor – på jobbhytta. Og siden dette stedet først og fremst er et vintersportssted, så snubler vi ikke akkurat i hverandre når vi vandrer i fjellet. Av en eller annen grunn bruker det å være en del nederlendere i fjellheimen da.

Siden turister fra utlandet tydeligvis strømmer til Norge denne sommeren på grunn av lav kronekurs, så blir det jo spennende å se om det er flere der i år enn før. I fjor på denne tiden lå jeg på sykehus og fikk ikke dratt opp til Gausdal, så i år gleder jeg meg ekstra mye! Tror uansett ikke vi kommer til å gå i kø…

Regner med at det ikke er kø i fjellet denne sommeren heller…

Når det gjelder båtferie i fellesferien i år, så har jeg inntrykk av at det er ganske fullt nedover kysten både i Sverige og Norge ifølge de tilbakemeldingene jeg har sett fra båtkolleger. 

På grunn av turnusjobbing og avspaseringsdager har jeg jo tatt ut en del ferie allerede. Fra 18. april til 6. mai var jeg på tokt til Sørlandet. Første uka var det fantastisk vær, de to neste ukene litt mer varierende, men totalt var det mer enn godkjent og bedre enn jeg hadde ventet. Fra 12. mai og til 4. juni var det nydelig vær hele tiden, og på det tredje toktet fra 12. juni til 27. juni var det også upåklagelig vær det meste av tiden.

Slikt sett passer det meg personlig helt fint at vi er inne i en periode med dårlig båtvær nå som jeg uansett ikke har planer om noe annet enn småturer og dagsturer inenrst i fjorden. Selv om jeg selvsagt føler med andre båtfolk som nå har mer ustadige værforhold.

Denne screengraben er fra webkameraet til Strömstad gjestehavn søndag. Det er ganske så fullt…

Men jeg skal ikke være for oppesen når det gjelder været, for hovedbåtferien min i år går jo i august/september og da kan jeg både ha griseflaks og det motsatte. Sensommeren og tidlig høst kan nemlig være ganske ustabile, ikke minst når det gjelder vind.

For to år siden krysset jeg jo både Lista, Jæren og Stadt uten problemer på turen nordover, og smertefritt også på returen sørover, bortsett fra Lista, som ble en tøff og slitsom batalje. Jeg ble også liggende noen dager i Stavanger i påvente av bedre vær.

Men da tok jeg returen omtrent en måned senere, og hadde det dårligste været i juni, altså motsatt fra slik det har vært i år.

Runder Lista i nydelig vær i 2020 – det var adskillig verre året etterpå! Faktisk så dårlig at jeg ikke har noe ordentlig bilde fra den turen!

I den grad jeg planlegger i detalj, så er i alle fall planen å komme meg forbi både Lista og Jæren i løpet av august. Målet er jo først og fremst Hardanger i år, så får vi se hvordan det går.

Jeg satser på at jeg er heldig også med de sju ukene i august/september, og håper jeg ikke jinxer det med dette innlegget! Håper også på at mine ferierende båtkolleger får oppleve litt skikkelig pent sommervær – men ikke bruker det opp! 😀

Uansett vær, så er man skikkelig på ferie når man er i båt, skuldrene senker seg om bord, uansett om man ligger værfast eller ikke, og ting tas på sparket. Det er det som gjør båtlivet og båtferie så unikt.

Tilbake i svensk farvann og på vei inn til Strömstad i mai (bilde tatt fra Color Hybrid).

Related Images: