Skal jeg virkelig ha flaks med været igjen?

Snart er det avreise til nok et tokt med båten, som denne gangen skal vare i sju uker. Det begynner med det vanlige været vi har hatt den siste måneden, altså voldsomme regnbyger og solgløtt, men så skal det visst bli bedre…

Søndag er planen å tjuvstarte litt på ferien, med en relativt (til meg å være) kort etappe til Moss. Mandag skal vi etter planen ligge i Fredrikstad, og siste titt på Yr sier at det skal pøse ned hele dagen.

Dagen etter skal det også regne, men mye mindre, og da skal vi etter planen dra videre til Strömstad. Onsdag skal vi legge til i Fjällbacka, og også da skal det regne, men avta utover dagen.

Torsdagen skal sola komme fram og resten av uka kan det se ut som om det blir ganske så fint vær. Med alle forbehold!

Og deretter kan det hende sommerværet kommer tilbake, kan jeg lese i Dagbladets papirutgave/eavis fredag. Der hevder en meteorolog at sommerværet kan gjøre comeback fra midten av august. Riktignok er temperaturen akkurat nå fin til tross for regn, men fra midten av august skal det bli bedre.

-Det ser ut som det skal bli bedring, og vi håper det slår til, sier meteorolog Martin Granerød til avisen.

Om det blir som det var på Østlandet i juni er vel mer tvilsomt, men man tar det man får! Selv om verken Dagbladet eller meteorologene er noen jeg har veldig stor tiltro til…

I midten av august er jo jeg uansett i full gang med båtferien, så vi får se om det holder, jeg lever i håpet!

Det er nesten for godt til å være sant hvis jeg skulle få en nydelig og varm august mens jeg tøffer mot Sørlandet og Vestlandet, men det ville selvsagt ikke være meg imot! I september venter jeg ikke å være like heldig, da begynner høstværet å gjøre seg gjeldende. Mye kan jo tyde på at den ordentlige sommeren nok allerede er over, men sensommeren og tidlighøsten er jaggu meg fine perioder å være ute på sjøen i, hvis man er heldig.

Færre båter utpå, god plass i både uthavner og gjestehavner, og generelt en mer avslappet og rolig periode sammenlignet med det man opplever i fellesferien. Båtlivets sjarm er jo nettopp den rolige og ikke-stressende feriefølelsen når man er ute på tur, en følelse som fort kan bli noe ødelagt når man må stresse for å komme seg til en ny havn i akkurat riktig tidspunkt slik at man får manøvrert seg inn til en fin plass, eller, hvis man er uheldig, må legge seg som nummer tre eller fire utenpå…

Det er hovedgrunnen til at jeg har valgt å jobbe denne uka som nå er i ferd med å avsluttes, slik at jeg kan starte på hovedbåtferien så sent som mulig. Det er jo fortsatt skoleferie, men langt de fleste har nå begynt å komme tilbake fra ferie og begynt å jobbe. 

Alternativ plass utenfor Risør i 2021.

Jeg husker for to år siden, da jeg ankom Risør 7. august og valgte å dra forbi og legge meg et annet sted siden gjestehavna var full av båter på vei hjem fra ferie på Sørlandet. Eneste plass som var ledig da var på utsiden av bølgebryteren, noe som ikke fristet. I år kommer jeg til Risør rundt én uke senere, og har derfor godt håp om at det er plass der!

Vi skal jo innom Sverige den første uka og kommer dit i en liten mellomperiode – høysesongen der slutter stort sett denne uka, og uka vi kommer en en slags mellomuke før lavsesongen starter i uke 33. Vi slipper derfor unna med noe rimeligere havneavgift enn de som har vært på besøk i juli.

Siste sjekk jeg gjorde på de få havnene med webkamera avslørte ganske mange båter (spesielt i Strömstad som etter alt å dømme blir vårt første stopp), men så ble sjekken gjort nå i helga, og da er det uansett ganske fullt. Men det var flere ledige plasser også, og når vi etter planen ankommer på tirsdag, så skal det være mer enn nok å velge mellom!

I Norge er saken den at når man kommer seg forbi Sørlandet – som alle skal til i ferien – så blir det stadig bedre plass, både i hovedsesongen og ellers, jo mer nordover på Vestlandet man kommer. Nå skal jeg riktignok ikke veldig langt i år, men håper er jo å komme meg til Hardanger-området. Selvsagt er det været som avgjør det, og da hovedsakelig vind og vindretning.

Hadde upåklagelig vær størstedelen av årets tokt til Sverige. Her fra Skärhamn.

Jeg har jo tidligere skrevet at jeg har hatt flaks med været på de tre toktene jeg har hatt hittil i år. Sørlandstoktet i april/mai startet med rene sommertemperaturer og innkjøp av solkrem, for å bli noe varierende mot slutten. På mai/juni-toktet var det litt mer varierende, men fortsatt mye sol og flott vær, og Sverigeferien i juni var jo nærmest perfekt. Litt vind og litt regn innimellom, men likevel omtrent 95 prosent flott vær.

Etter at jeg kom hjem fra den turen har det vært svært varierende, og juli har jo omtrent regnet bort for det meste.

Det blir spennende å se om meteorologene får rett! Jeg pakker i alle fall både shorts og langbukser, t-skjorter og regnjakke! Og jeg klør etter å komme meg av gårde.