Vårforberedelser også på land

Det er ikke bare båten som får en liten vårpuss før sesongen begynner for alvor. Også på land begynner vårforberedelsene!

Den utvendige vårpussen har jo ikke begynt ennå, blant annet på grunn av at vannet i hjemmehavna ikke er skrudd på ennå (i skrivende stund). Da blir det veldig tungvint å få gjort noe effektivt.

Det jeg håper å få gjort så fort som mulig, er å vaske og impregnere kalesjen. Det må gjøres i grei temperatur (for egen skyld, ikke kalesjens) og mens det er noen dager uten nedbør. Bør vel være mulig å få vasket overbygget samtidig. Resten må tas når båten er på land, noe som skal gjøres så snart krana i i båthavna er klar til bruk.

Den første smakebiten på vårforberedelser på land ble gjort allerede før påske. Alle puter, madrasser og sengetøy blir jo tatt på land om høsten. Det eneste jeg beholdt om bord var madrassene i akterlugaren.

For det første har jeg ikke bil og madrassene er store og uhåndterlige for meg å få på land, og for det andre ligger de i oppvarmet båt med slike fuktbeskyttere underst. Og det er greit å ha muligheten til å strekke seg litt om bord når man jobber med noe i båten i løpet av vinteren.

Men de øvrige madrassene, til bruk i forkabinen, har vært trygt oppbevart hjemme i leiligheten. De har ennå til gode å bli brukt ettersom forkabinen jo ikke er ferdig oppusset, men jeg regner nesten med at de fleste tar slike madrasser hjem så lenge de har en båt som ikke benyttes om vinteren.

Disse ble tatt på land i fjor høst og er nå nyvasket og «freshe»!

Skaiputene i cockpiten skulle vel strengt tatt vært oppbevart på land, i alle fall de som ligger på taket til akterkabinen, de brukes jo uansett ikke om vinteren. Men siden de henger sammen, så er de litt vanskelige for meg å få fraktet hjem på en slik mobilitetsscooter som er det eneste kjøretøyet jeg har. De skal om noen år uansett trekkes om/kasseres til fordel for nye, som jeg planlegger skal følge det øvrige fargemønsteret som jeg ønsker å få til om bord.

Når det gjelder det jeg gjorde før påsken, var det å vaske puter og dyne. De sto stablet i et par svarte søppelsekker som jeg tok hjem i oktober, men jeg har aldri fått rotet meg til å vaske dem, så her måtte jeg ta en skikkelig runde! Før jeg dro av gårde på den lille påsketuren min, ble derfor en pute og en dyne vasket og gjort klart, og tatt med til båten dagen før avgang. Den siste uken har jeg også vasket resten av putene og en ekstra dyne, så nå er alt klart i tilfelle jeg skulle få overnattingsgjester om bord.

Madrassene til forkabinen håper jeg å kunne få med meg om bord i løpet av denne måneden eller begynnelsen av mai. Da skal jeg være ferdig med å trekke om forkabinen, hvis alt går etter planen! Denne uka er det jo planen at det skal støpes litt glassfiber og få tettet vindusluka i forkabinen slik at det er 100 prosent lekkasjefritt der. Først da kan jeg begynne med å legge isolasjon og nytt skrogtrekk.

Andre løse ting som tar opp plass i leiligheten er et par slike solstoler med hard rygg, som kan bruke til å sitte på i både båten og på land, samt servise og bestikk som er vasket. Litt lettere å gjøre det hjemme i leiligheten enn i en båt der vanntanken er tømt på grunn av vinteren … Så kan jeg etter hvert også ta med meg frostvaktene om bord, jo mindre unødvendig ræl som er om bord, jo bedre. Og jeg beholder uansett en vifteovn i tilfelle det skulle være behov for det.

Det er også standard prosedyre å oppdatere kartbrikken til plotteren i løpet av våren.

Og jeg bruker også å vaske flagget før en ny sesong. Det verste jeg vet er å se båter med et møkkete og skittent flagg, og i noen tilfeller også fillete. Og jeg la merke til på den lille påsketuren at flagget mitt ikke var helt rent. Kanskje ikke noe man legger merke til på avstand, men når jeg saumfarte flagget så jeg at det var mye grått å spore, spesielt på det hvite. Så det er tatt på land og får en runde i vaskemaskinen på 30 grader.

Noen greie «huskelistehefter» å ha om bord.

Skipsbiblioteket fraktes også tilbake nå som det begynner å bli bedre temperaturer. Da tenker jeg både på havneguider (selv om de er noen år gamle nå), og noen av disse enkle ABC-ene for motor, knop og stikk. Det siste er jeg jo håpløst dårlig på, selv etter over ti år i båt! Så tar jeg også noen bøker til avspenning, som krimbøker eller noe slikt.

Når forkabinen er ferdig har jeg lyst å få montert en liten bokhylle der, nå ligger de litt i forkabinen, litt i cockpiten og kanskje for det meste i akterlugaren!

I år har jeg også noen nye, fine krepp sengesett og noen vinglass i «båtplast» som jeg har fått. Glassene er altså ikke engangs, men ikke av vanlig glass. Det ene sengesettet ble innviet i påsken. Jeg synes krepp sengesett er veldig behagelig om bord.

Oppdatering på bysse- og lugarfronten!

For noen år siden kjøpte jeg noen sengesett i mikrofiber som skulle være ideelle for båter, blant annet ved å tørke fort etter vask, men jeg likte ikke teksturen på dem i det hele tatt, de var rett og slett ikke behagelige, så de er kassert. Tror uansett de ble kastet under dugnaden sommeren 2022, og det var like greit.

Til jul fikk jeg også en ny rull med slingeduk, som jeg tenkte er greit å ha på bordet som skal på plass i forkabinen når den er ferdig.

Jo da, begynner å kjenne på følelsen av at båtsesongen endelig er i gang for alvor!

 

Related Images: