Kvadratmeterpriser for båt i Sverige

I år dukket det opp noe jeg ikke har sett før, nemlig at man i Sverige måtte betale havneleie i gjestehavnene beregnet ut i fra kvadratmeter, ikke lengde på båten!

Jeg er jo sjelden ute på ferietur med båten i hovedsesongen/båtferien, men så vidt jeg har forstått er dette en “nyvinning” fra i år, selv om jeg ikke er helt sikker. Og hvis jeg har forstått det riktig, så er det bare Sotenäs kommune som innførte dette beregningsgrunnlaget for havneavgift, selv om jeg ikke kan garantere at det er riktig.

Det vanlige er jo å betale for lengden på båten, slik har det alltid vært. Jeg leste nylig et innlegg i det svenske bladet “Praktisk Båtägande” der man argumenterte for at havneleia måtte beregnes ut fra bredden på båten og ikke lengden. Det syntes jeg faktisk var enklere å forstå enn at man skal betale for kvadratmeteren.

Sotenäs kommune inkluderer populære gjestehavner som Bovallstrand, Hunnebostrand, Kungshamn, Smögen, samt både Hasselöstrand, Väjern og Malmön (ikke ved marinaen).

Ganske usympatiske priser her om sommeren!

Kvadratmeterprisen regnes ut ved at man ganger lengden på båten med bredden, så i mitt tilfelle blir det 25,1 kvadratmeter. Kommunen har innført forskjellige takster per kvadratmeter gjennom sesongen, men også forskjellig mellom havnene.

I toppsesongen (uke 28, 29 og 30) koster det for eksempel 17 svenske kroner per kvadratmeter å ligge i Smögen og Hunnebostrand, mens prisen er 15,8 kroner i Kungshamn, Hasselöstrand, Bovallstrand og på Malmön (som jeg regner med er ved Fiskhamnen). For Väjern er prisen 14 kroner. I tillegg kommer strøm på 70 svenske kroner per døgn.

For meg vil det altså koste cirka 427 svenske kroner pluss strøm, altså 497 kroner å ligge i Hunnebostrand per døgn disse tre ukene! I skrivende stund er det rundt 515 norske kroner. Så å dra dit i toppsesongen er enda mindre aktuelt enn før! I fjor mener jeg det ville kostet meg rundt 430 kroner på samme sted midt i fellesferien, hvis jeg husker riktig.

Hunnebostrand er egentlig et koselig sted, men jeg kommer garantert til å holde meg unna herfra mellom uke 25 og 31!

Så dette er bare nok et argument for å holde meg unna gjestehavner i fellesferien! Og det er ikke bare jeg som reagerer på dette. Leste nylig et innlegg på en svensk gruppe på Facebook der dette ble diskutert og de hadde observert overraskende få båter på steder som Kungshamn og Hunnebostrand på tidspunkter det vanligvis ville vært ganske fullt. Samtlige pekte på at det var blitt for dyrt og at de heller la seg i andre gjestehavner og i uthavner.

Så vidt jeg har fått med meg er det bare Sotenäs som har innført dette systemet. Kommunene lenger nord, som Tanum og Strömstad, kjører fortsatt på båtlengde. Men det er jo normalt, også i Norge, at det er dyrere i toppsesongen. Men Sotenäs er klart dyrest etter dette nye systemet. Lurer litt på om de kanskje har gjort en liten tabbe her.

Paradoksalt nok er Sotenäs til gjengjeld en av de rimeligste utenom toppsesongen, også med det nye systemet! Fra uke 32, altså denne uka, koster det bare 2,50 per kvadratmeter i Smögen og Hunnebostrand, altså cirka 62,75 svenske kroner! Pluss strøm.

I Strömstad for eksempel er det denne uka fortsatt 300 kroner pluss strøm 50,-. Det er høysesongpris.  På Källö-Knippla koster det 300 inkl. strøm. De opererer med høysesong ut september. Det er jo langt rimeligere enn lenger sør. Vanligvis har det faktisk vært at det blir litt rimeligere jo lenger sørover man kommer langs den svenske vestkysten, men slik er det altså ikke lenger i Sotenäs kommune!

For ordens skyld: De prisene jeg nevner gjelder altså for min båtstørrelse (29 fot).

Related Images:

2 tanke på “Kvadratmeterpriser for båt i Sverige

  1. ….og hvis båten måler 15×4 meter vil du ryke på over 1000-lappen pr. døgn i høysesong!
    Til sammenligning koster det 100 med strøm og alt å ligge ved Dalen gjestebrygge innerst i Telemarkskanalen.
    Kanskje ikke noe for all “fiffen” som må se, og bli sett…..

    1. Puh! Synes det er dyrt nok med med min båt! Jeg liker jo å dra på lange turer, og siden jeg er litt redusert så blir det mye opphold i gjestehavner, spesielt i Sverige, da blir det ganske dyrt etter hvert ja! Er veldig glad for at jeg har muligheten til å ta ferie utenom hovedsesongen!

Kommentarer er stengt.