Vask av møkkete båt

Mandag ettermiddag ble det endelig tid til å prøve meg som båtvasker. Og debuten til den høytrykksspyleren jeg vant i et lotteri her på Nesodden for minst 5-6 år siden. Båten ble ganske ren den.

Det meste jeg gjør med båten er jo helt nytt for meg. jeg har jo selvsagt vasket før, og brukt høytrykksspyler, men aldri vasket en båt. Siden jeg ikke har bil er også polering et nytt og ukjent begrep for meg…

Så her var det bare å brette opp ermene og sette i gang. Ved å lese bruksanvisninger, artikler i båtblader og forum på nett så hadde jeg ganske god greie på hva jeg kom til å måtte gjøre og hvordan jeg skulle gjøre det.

Det første jeg oppdaget var at båten faktisk var mye mer skitten enn det jeg hadde trodd på forhånd. På avstand så det jo greit ut, men når jeg satt der og gnikket med klut og båtvask, så så jeg at på nært hold var den ganske så møkkete.

IMG_4366Hadde fått det rådet at jeg kunne blande vann og båtvask på en sprayflaske og deretter bruke en mikrofiberklut til å vaske båten med. Flere som mente at det var like greit med en såpass liten båt som min. Så ble jeg anbefalt å bruke høytrykkspyleren på selve dollbordet siden det stort sett var endel mer skitnere enn resten av båten.

Men som jeg skrev i går så var båten såpass skitten at jeg bestemte meg for at jeg måtte bruke høytrykksspyleren på alt. Etter å ha stukket innom Clas Ohlsson på veien hjem fra jobb og kjøpt inn noen hageslangekoblinger, bar det rett ned i båten for å få koble til slangen og sette i gang!

Det første som skjedde var at jeg hadde skrudd på “stanga” på høytrykkspyleren for løst, så da jeg slo på spyleren skjøt endestykket rett ut og ned i sjøen….

Heldigvis hadde jeg et ekstra, og det viste seg at det uansett passet bedre til mitt bruk, så dermed kunne jeg fortsette!

Jeg skrudde dette ekstra godt fast og forvisset meg om at det holdt før jeg satte på vannet i full styrke. Deretter sprayet jeg båtvask over hele overdelen på båten, lot det virke noen minutter og brukte deretter spyleren.

Ingen tvil om at båten var skitten! Det var mørkt og grått vann som ble spylt vekk. Ikke så rart egentlig, jeg har jo brukt båten nærmest konstant siden jeg kjøpte den i oktober. Da jeg overtok den var jeg svært nøye med å alltid spyle den med ferskvann når jeg var inne i havna etter en tur, slik forrige eier gjorde og anbefalte å gjøre, men da vannet ble stengt av i båthavna i vinter fikk jeg jo ikke gjort det. Og jeg må innrømme at jeg har vært litt sløv med akkurat det nå i det siste. Skal skjerpe meg der.

IMG_4371Etter å ha spylt grundig tok jeg båten nærmere i øyensyn. Og valgte deretter å gå løs på en ny runde med klut og sprayflaske, for det lå fremdeles mye skitt som høytrykkspyleren ikke hadde fått vekk. Sprayet og gnikket i vei, og tok en ny runde med spyleren.

Det virket som noe av skitten antakelig lå under et gammelt vokslag, og etter å ha konferert litt med båtfolk på nett fikk jeg forståelsen av at om jeg skulle komme ned til den innerste møkka, måtte jeg antakelig gjennomføre noe som heter rubbing.

Fant ut at jeg nå ikke orker å gå på en slik stor operasjon som må til for å få fjernet omrisset av de gamle registreringsbokstavene på sidene også. Så jeg tenker at en slik rubbing kan jeg ta til neste år eller senere. Så får jeg heller bære over med at omrisset til bokstavene fortsatt er synlige. Jeg har jo tenkt å ha navnet på båten på sidene, så det kan hende at de bokstavene vil skjule dette noe.

Jeg avsluttet kvelden med å polere på sidene og oppe på overbygget, samt dollbordet fram til slutten av sidene. Synes det ble ganske så fint og at båten så mye hvitere ut etter behandlingen? Kan jo også være innbilning, men  jeg fikk jo fjernet endel skitt, så jeg tror ikke det bare er det.

IMG_4367Del to av vask og puss ble tatt tirsdag kveld. Begynte med å spyle båten nok en gang, nå kun med vanlig slange, og deretter tok jeg for meg dekket forut. Gnikket i vei med sprayflaske og klut til jeg var fornøyd, spylte over med Black Streak Remover, lot det virke litt og spylte med slange. Lot deretter det tørke før jeg gikk over med polish. Fornøyd også med dette!

Nå gjenstår bare akterdelen så er jeg ferdig med vask og polish for denne gangen!

 

 

%d bloggere liker dette: