Lekkasje eller ikke?

olje2Er blitt litt usikker med hensyn til det som jeg proklamerte som oljelekkasje i går. Etter nærmere titt tirsdag kveld ble jeg noe bekymret, men etter en titt innom båten før jeg dro på jobb i dag morges, er jeg noe roligere. Men mer forvirret!

Søndag kveld oppdaget jeg mye olje/vann i kjølen på båten, og begynte å lure om det lakk olje noe sted.

Etter å ha studert tingenes tilstand nærmere tirsdag kveld ble jeg noe bekymret. men samtidig litt lettet.

Jeg rørte litt rundt i guffa før jeg brukte lensepumpa til å fjerne så mye som mulig. Da løste oljen seg fort opp og vannet ble noe gråaktig. Ifølge båtveteranene jeg har vært i kontakt med tyder dette på at det var et tynt lag med olje som hadde lagt seg oppå vannet, dermed er det sannsynligvis ikke lekkasje fra motor.

Jeg sjekket på nytt oljenivået på motoren, og det var helt fint. Jeg startet også motoren og lot den gå litt, og den viste ingen tegn på lekkasje eller ulyder.

Etter å ha pumpet ut mesteparten av “bunnfallet”, fjernet jeg smørepatronen på pakkboksen for å se nærmere på den. Den var nok fett igjen i den, men det piplet en ganske stri strøm med vann ut fra hullet den stod i (se videokuttet). Det SKAL piple ut vann fra pakkboksen fordi det er med på å smøre systemet, men det skal ikke piple FOR mye. Gjør det det kan det tyde på at boksen har fått for mye fett slik at tetningene har sprukket. De må i så fall skiftes, og så vidt jeg har forstått betyr det at båten må på land mens pakkboksen repareres. Ingen stor eller kostbar affære, men båten må på land, hvis jeg har forstått det riktig.

Men det kan også hende at det bare er en stramming av pakkboksen som skal til. Det skal finnes en skrue som man kan stramme litt til for å regulere vannstrømmen.

Uansett, så satte jeg fettpatronen tilbake og brukte lensepumpa et par ganger til. Det kom inn endel vann de to timene jeg var i båten i går kveld, så da jeg dro hjemover var jeg noe bekymret.

Bekymringen førte til at jeg sto opp en halvtime tidligere onsdag morgen for å dra ned til båten før jeg skulle på jobb, for å sjekke lekkasjen nærmere.

Overraskelsen var derfor stor da jeg oppdaget at det nesten ikke var kommet inn noe vann i løpet av natta.

Derfor begynner jeg å lure på om jeg har ropt ulvulv?

Kan det være så enkelt at smørepatronen var litt løs og bare trengte en omdreining ekstra? Eller skyldes vannet det kraftige regnet de siste dagene? Jeg trodde det ble drenert bort utvendig, men kanskje noe havner i kjølen?

Vi får se i ettermiddag! Da blir det en liten hentetur over fjorden for å plukke opp en gammel kalesje som skal brukes under vinterlagringen.

%d bloggere liker dette: