Nye båtpenger

1-051Tirsdag la Norges Bank fram de nye pengesedlene som kommer til å bli satt i sirkulasjon i 2017, 2018 og 2019. Sedlene bør vel kunne glede de fleste båthjerter!

De første nye sedlene kommer 30. mai neste år og Norges Bank har valgt sjøen og havet som gjennomgangstema for de nye sedlene – som skal være vanskeligere å forfalske enn de vi bruker nå.

Det er jo noe som vekker interessen hos en båtentusiast! Ikke det med at de er vanskeligere å forfalske – men gjennomgangstemaet.

For Norges Bank har nå valgt å kutte ut portretter av kjente, historiske personer og går til havet istedenfor.

De første sedlene settes i sirkulasjon 30. mai neste år. Det er 100-lappen og 200-lappen.

1-101Hovedmotivet på 100-kroneseddelen er Gokstadskipet, Norges største bevarte vikingskip. Skipet er bygget rundt år 900 og ble funnet i en gravhaug i 1880. I bakgrunnen på seddelen skimter du den norsktegnede baugen X-BOW®, et design tilhørende Ulstein Design & Solutions AS. Så her kommer kombinasjonen av historisk og moderne design tydelig fram.

1-201Den andre seddelen som lanseres samme dato, er 200-lappen, som rett og slett har fått en torsk som motiv! I bakgrunnen sees også sild og notmasker. Valget begrunnes med at fiske har i århundrer vært en sentral del av inntektsgrunnlag og kultur langs norskekysten og at ingen andre fiskeslag er så tiljublet og myteomspunnet som torsken og silda. Vi ser det i litteraturen, skulpturer, kommunevåpen

De to mest spennende sedlene sett ut fra en båtnerds perspektiv er dog 50-lappen og 500-lappen, men de lanseres ikke før til høsten 2018! En god stund til altså!

1-051På 50-lappen har nemlig Norges Bank valgt ut Utvær fyr i Solund kommune. Denne fyrstasjonen ble bygget i 1900 og er det vestligste punktet i landet. Selv synes jeg det er den fineste av de nye sedlene. Utvær var losstasjon alt fra 1770-årene. Lostjenesten på Utvær gikk i arv fra far til sønn i flere generasjoner, slik tradisjonen lenge var langs hele kysten (skriver Norges Bank i presentasjonen av sedlene).

1-501Motivet på 500-lappen er også en favoritt, så det blir nok den seddelen jeg synes er nest finest. Der er det nemlig valgt en redningsskøyte, en klassisk Colin Archer. Motivet er et bilde tatt av RS14 “Stavanger”. Denne båten ble bygd på Archers verft i Larvik og sjøsatt i 1901. Den hadde til sammen 37 år i aktiv tjeneste for Redningsselskapet. «Stavanger» eies nå av Jeppe Jul Nielsen, og skal bevares som museumsfartøy. Hovedmotivet på seddelen er designet med utgangspunkt i Redningsselskapets foto, tatt av Robby Madsen. Les mer om skøyta her!

1-1001Den siste seddelen som skal ut i sirkulasjon kommer ikke før i fjerde kvartal av 2019 og forestiller rett og slett en stor bølge på åpent hav.

Jeg synes det er en flott serie med sedler. Dessverre kommer nok særlig selve båtlappen (1000-lappen) til å være i flittig bruk hos meg når det gjelder godeste Bergtatt

Har du lyst til å se de nye sedlene kan du besøke en utstilling på Vippetangen i Oslo. Der stilles sedlene ut fra 22. til 27. november!

(Bildene av sedlene er hentet fra nettsidene til Norges Bank.)

%d bloggere liker dette: