Ny gjestehavn i Tåjebukta?

I forrige uke leste jeg en sak i lokalavisa som en kollega viste meg og som handler om planene for Tåjebukta på Håøya. Jeg har vel nevnt dette på bloggen et par ganger før, at det foreligger planer om å legge ut brygger i Tåjebukta, litt som i Dragsund. Men nå er planene tatt et skritt lenger med blant annet gjestehavn og kafé. Vet ikke helt om jeg liker det…

Området det gjelder er Tåjebukta som eies av Oslo kommune. Det er Bymiljøetaten i Oslo som ønsker detaljreguleringen for å forbedre tilgjengeligheten for allmenheten ved Håøya. Nå skriver Akershus Amtstidene at Statens vegvesen nå har sendt ut varsel om oppstart av utbyggingen av en småbåthavn på Håøya. 

«Bedre tilkomst til øya vil kunne skape grunnlag for kafé og annet servicerettet tilbud på øya, i samsvar med forslaget til forvaltningsplan for øya som den nå foreligger. Det vurderes om eksisterende bygg nær Tåjebukta skal være del av reguleringsplanforslaget for å tilrettelegge for eventuell framtidig kafédrift.» skriver vegvesenet i sitt varsel, ifølge avisa.

I tegningene ligger det inne blant annet flytebrygger, en bølgebryter, kajakk/jollebrygge, tre-brygge og en utvidelse av servicebrygga.

Jeg synes dette høres voldsomt ut for den lille bukta. Jeg er ikke imot at det blir et bedre bryggeanlegg og ordentlig toalettforhold der, men en hel småbåthavn, gjestebrygge og kafe? Det er jeg redd for kan ødelegge noe av sjarmen både med lille Tåjebukta og Håøya som helhet.

Jeg liker nemlig at Håøya er litt enkel, at det ikke er så gjennomkommersialisert der. Store deler av øya er vernet som naturområde, og geiter blir plassert via båt der om sommeren for å gresse og holde kontroll på kulturlandskapet. En enkel kafe som lager egen ost og ferskt brød er på plass om sommeren, og i fjor ble det for første gang observert et havnørnpar på øya.

Hva skjer med dette hvis Tåjebukta, som ligger rett ved den sørlige delen av øya som er et vernet område? Med et bryggeanlegg med plass ril ti ganger så mange båter som nå? Og en gjestehavn til når det er slike tilbud både i Sætre, på Oscarsborg og i Drøbak?

Nei, jeg føler meg veldig skeptisk til dette. Ikke for å være imot noe nytt og nyskapende, men fordi jeg synes at ikke alt skal være gjennomorganisert og tilrettelagt hele tiden. Håøya er en naturperle som må skjøttes forsiktig!

%d bloggere liker dette: