Det blir vel båtmesse igjen…

Denne uka er det igjen klart for årets store båtmesse i messehallene på Lillestrøm. Selv om jeg hvert år surmulende konstaterer at det ikke er mye av interesse på en slik messe for meg som ihuga snekkeeier, så kommer jeg dit igjen og igjen. Og drar derfra med en pose eller to…

Som vanlig regner jeg med at det mest interessante for meg befinner seg i messehall A – der retroutstillingen befinner seg. Altså gamle båter fra 60- og 70-tallet. I år skal det blant annet vises båter fra Ancas, Fjord, Selco, Skibsplast, KMV og Herwa. Hvis jeg noen gang blir ferdig med å pusse opp Bergtatt kan det jo hende den kan stilles ut der en gang! 🙂

Det eneste jeg stusser litt over er at Sjøen for Alle tydeligvis konsekvent samarbeider med Vest-Agder-museet om disse båtene (samt private). Jeg stusser fordi vi har et utmerket museum på Vollen – Oslofjordmuseet – som også har mange nydelige båter utstilt. Vet ikke hvorfor de ikke samarbeider med dem?

Oslofjordmuseet hadde forøvrig i forrige uke sin årlige modellbåtutstilling, som jeg godt kunne tenkt meg å ta en titt på. Men i år som i fjor skar det seg for meg. Det er jo bare en to timers tur dit med Bergtatt, men utstillingen holdes konsekvent på en tid av året hvor jeg ikke kan legge til i museets gjestehavn på grunn av is… Og rent praktisk passet det heller ikke å dra dit langs landeveien.

Men neste år, kanskje…

Bortsett fra retrohallen er det vel båtutstyrsbutikkene som er der jeg drar og titter litt. Men jeg har oppdaget at de mange messetilbudene de tilbyr ikke alltid er det. I fjor hadde for eksempel Seatronic messetilbud på en håndholdt VHF – av samme type som jeg har. Men det var samme pris på den som jeg kjøpte den for i nettbutikken deres halvannet år tidligere… Men for eksempel Best Marin hadde ifjor et reelt messetilbud som jeg benyttet meg av.

Nye båter og modeller – som det jo er mest av på en messe – interesserer meg ikke noe særlig. Jeg kan ikke se at jeg noen gang kommer til å kjøpe meg en helt ny båt. Både fordi jeg ønsker å ha et enkelt og økonomisk båtliv, men også fordi jeg har en aversjon mot å sette meg i gjeld.

Fra retroutstillingen i fjor. Fra den tiden en båt så ut som en båt.

Dette skyldes nok blant annet at jeg måtte gjennom en tøff gjeldsordning for noen år siden (Bergtatt ble innkjøpt for å feire at jeg var ferdig med den) og at jeg ikke ønsker et båtliv der jeg må betale flere tusen kroner i måneden i lån på en båt…

Jeg vil ha båtlivet enkelt og ukomplisert – og når jeg får fylt tanken for under 500 kroner og det holder til å ta meg fra Nesodden til Kosterøyene, så snakker vi om et rimelig og relativt bekymringsløst båthold! I den grad ordet bekymringsløst kan benyttes med tanke på at man har en båt som er 45 år gammel og en motor som er 35 år…

Og jeg er nok så gammel at jeg foretrekker klassiske linjer på båtene, derfor har jeg mer glede av å titte på gamle båter eller fine yachter og trawlere – som stort sett er holdt i klassisk stil. Selvsagt finnes det også endel nyere båter som ser flotte ut, men jeg er rett og slett ikke så opptatt av det.

Replika av en utstillingsstand fra den aller første Sjøen for Alle-messen. Fra messa i 2016.

Duppeditter og ting man kan fylle opp båten med selv om man har liten plass, er et annet marked som er aktuelt for meg. Og jeg funderer fortsatt på å kjøpe meg en ny flyte/varme-drakt som jeg kan benytte om vinteren og høsten. Den gamle er spjæret opp innvendig og fungerer kun som varmedrakt nå, så på båtturene jeg har hatt denne vinteren har det bare vært vanlig oppblåsbar vest som har blitt brukt.

Dermed har det heller ikke blitt noen landgangsforsøk blant Osloøyene i år. Jeg har ennå til gode å gå i land på Nakkholmen og Bleikøya, men med vinter, dårlig føre, og ikke minst dårlig balanse hos meg på grunn av protese på høyrefoten og manglende stortå på venstre, så tar jeg ikke sjansen på ilandstigning alene på glatte brygger uten at jeg er skikkelig beskyttet.

Men nok om det, på båtmessa treffer jeg også hvert år hyggelige båtfolk som jeg gjerne har hilst på i løpet av sommersesongen, og det er jo også koselig!

Så derfor blir det nok et besøk på messa også i år.

 

 

%d bloggere liker dette: