Pinsehelg på land

Pinsehelga hadde jeg egentlig planlagt å ta meg en Harrytur til Sverige og bunkre båten opp med godsaker, men det ble med tanken. Og til tross for elendig båtvær var det ganske så stappet i de fleste gjestehavnene jeg fikk sjekket ut via webkamera.

I tillegg jobbet jeg sent på første pinsedag og måtte derfor være tilbake i Oslo slik at jeg rakk vakta som startet 15.00 på søndagen. Men med tidligvakt som sluttet klokken 13.00 hadde jeg nok tid til å komme meg inn til Strömstad i løpet av fredagskvelden, shoppe litt på lørdag og besøke Koster med nybåten og fortsatt være hjemme i god tid søndag formiddag.

Men ting slo feil…

Det første som slo feil var været. Det var ikke helt overraskende ettersom været den siste tiden uansett har vært veldig ustabilt. Og etter snart seks år som båteier har jeg fått mindre og mindre tiltro til hva meteorologene klarer å beregne seg fram til. Det stemmer stort sett ikke, har jeg funnet ut. De melder enten for lite eller for mye vind, de bommer på vindretningen og de bommer på bølgehøyder, på regn eller sol og på tidspunktene for endringene. 

Jeg er fullstendig klar over at dette ikke er en eksakt vitenskap, men jeg mener å kunne konstatere at det blri dårlige og dårligere varsler. Jeg sjekker jo fire-fem forskjellige steder når jeg forbereder meg, og får kanskje, hvis jeg er heldig, noenlunde samsvar fra to eller maks tre av disse kildene…

Ikke akkurat det peneste været, nei…Dette er fra Sørlandsturen min i mai, det fristet ikke med like dårlig vær i pinsen…

Så når jeg satt og planla pinseturen noen dager før, var jeg betinget optimist. Men det ble jo verre og verre ettersom avgangen nærmet seg…

Og når jeg i tillegg hadde to dager med tidligvakt på rad der jeg startet klokka seks om morgenen – noe som betyr at jeg senest må stå opp kvart over fire om morgenen – og søvnproblemer i tillegg slik at jeg sov dårlig og minimalt, så var jeg såpass uopplagt og sliten etter jobb fredag at jeg ikke orket å dra til båten og starte på en rundt sju timers tur til Sverige.

Planen var egentlig å hente båten fra Sandvika og legge den på Tjuvholmen eller Aker Brygge torsdag kveld. Da ville jeg kunne starte turen rett etter jobb. men jeg fant ut at jeg egentlig ikke ville spare mer enn en drøy halvtime på å legge den i Oslo framfor å ta buss eller tog Sandvika.

Men etter jobb fredag var jeg uansett så sliten at jeg bare dro rett hjem for å sove. Regnet pøste uansett ned, og ved grensen over til Sverige var det betydelig vind på det tidspunktet jeg ville kommet meg dit hvis jeg hadde dratt som planlagt. Jeg sov godt resten av dagen…

Lakseberget, Sandvika

Lørdag begynte pent, og jeg vurderte å komme meg avgårde i alle fall på en dagstur, eventuelt med overnatting til søndag. Men jeg hadde jo ikke tenkt over at det var pinsehelg, og når jeg begynte å sjekke aktuelle gjestehavner for overnatting så jeg at det var stappfullt overalt – i alle fall hos de som hadde webkamera. Da regnet jeg med at de aktuelle uthavnene også ville være smekk fulle. Så jeg droppet tanken om overnatting. Jeg er ikke veldig glad i overfylte havner og det er en av grunnene til at jeg ikke tar mine hovedferier med båten før utenom toppsesongen. Å dra ut på båtferie i fellesferien kommer jeg aldri til å gjøre!

I fellesferien er det faktisk noe roligere i Oslofjorden, for da er det så mange som drar for å kjøre i kø ned til Sverige og Sørlandet. Men tanken på å komme inn i en havn og bli fjerde båt på utsiden er ikke spesielt forlokkende. Og jeg tror uansett at jeg kanskje vil få problemer med å gå over båtene med protesen min og krykke. Siden jeg hater å være til bry tøffer jeg derfor forbi slike havner. 

Håpet om dagstur var der likevel, men da jeg endelig begynte å komme i gang og var klar til avgang hjemmefra, så forsvant sola og det begynte å pøse ned igjen.

Da droppet jeg reisen til Sandvika og båten også denne gangen…

Hadde jeg hatt den liggende i det som egentlig er hjemmehavna mi ville jeg rukket et par turer utpå, men med over én time i reisetid (pluss ventetid på riktig tog/buss) til der båten ligger nå, så er det ikke så lett å ta en svipptur som før. Så dette var vel en liten forsmak på hvordan båtlivet mitt kommer til å bli i år?

Lakseberget, Sandvika

%d bloggere liker dette: