Forandringer i båtferieplanene. Og båtsesongen!

Koronaviruset og alle restriksjonene og tiltakene som nå er i gang kan føre til at mange båtfolk må tenke grundig over hvordan de skal forholde seg til dette når de er i båten. Og jeg må nok legge om på båtferieplanene mine.

Båtferien min i år var jo tenkt å hovedsaklig finne sted i Sverige og Danmark. Det er alltid hyggelig å besøke våre naboland, og spesielt i egen båt. Og i Danmark har jeg ennå ikke vært med egen båt, så det er et spennende land å utforske for meg som skipper på egen skute. Planen var jo den samme i fjor, men skar seg på grunn av været.

I år hadde jeg derfor tenkt å ta båtferien litt tidligere enn vanlig. Jeg unngår jo alltid å ta båtferie i fellesferien – stappfulle og overbefolkede gjeste- og uthavner er jeg ikke glad i – så i år skulle jeg snu på flisa og ta ferien min før fellesferien istedenfor etter, som jeg har gjort til nå. Var såpass uheldig med været i august i fjor at jeg bestemte meg for å prøve noe annet i år.

Det innebærer at båtferien skulle gå fra mai og langt ut i juni. Jeg skulle begynne båtferien med den tradisjonelle festivalen på Hurum og legge meg til i Holmsbu. For deretter kaste loss søndag og dra videre utover fjorden istedenfor tilbake til Nesodden. Planen var å komme tilbake i slutten av juni. Men korona-pandemien  ser ut til å sette en stopper for de planene.

Det er jo enda en stund til festivalen går av stabelen, men etter all sannsynlighet blir den nok avlyst. 

I skrivende stund har Danmark stengt grensene, Norge har gjort det samme, mens Sverige foreløpig ikke vurderer det- så langt. De har jo begynt å stramme inn også der. Selv om man “ikke kan se noen grense under vann” (eller over) så vil jo det kunne medføre endel praktiske problemer for båtfolk, for å si det slik.

De respektive lands kystvaktfartøy kommer nok til å være på alerten, og det vil bli mye større sjanser for å bli avvist i rom sjø selv om de umulig kan rekke over alt. Og hvis man ikke skulle bli stoppet vil man nok bli ganske uglesett hvis man legger til i en svensk (hvis de bestemmer seg for det) eller dansk gjestehavn hvis grensene er stengt. Det vil jo rett og slett være uforsvarlig og tankeløst gjort.

Kan nok risikere å bli møtt av denne i sommer…hvis svenskene følger etter Norge og Danmark.

Og ikke minst ulovlig – man kan risikere fengselstraff ved alvorlige brudd på smittevernsloven, noe som ulovlig grensepassering utvilsomt er! Og uansett en sviende femsifret bot.

Alt er jo avhengig av hvor lenge dette kommer til å vare, men dessverre ser det ut til at det faktisk kan dreie seg om flere måneder før det begynner å ebbe ut. Nå er det jo ikke sikkert at grensestengninger og karantenetiltak kommer til å vare så lenge, eller være så strenge, under hele dette forløpet, men akkurat nå er det veldig vanskelig å vite, og dermed vanskelig å planlegge også.

Jeg ser i diverse båtfora på nettet og i sosiale medier at enkelte allerede har begynt å tenke på å vente med å sette ut båten i år. De vurderer situasjonen som så usikker at de ikke utelukker at hele båtsesongen 2020 er ødelagt. Redningsselskapet gikk i forrige uke da også ut og ba folk om å vente med å bruke båten framover. KNBF har bedt båtfolk om å kun ta korte turer innad i sin egen kommune.

Scenarioet er jo at for eksempel gjestehavner ser seg nødt til å stenge og permittere ansatte. Flere havnesjefer har allerede begynt å tenke i de baner at det kommer til å bli en svært dårlig sesong – og at båtfolket heller kommer til å ty til uthavner av frykt for smitte i gjestehavner, selv om gjestehavnene innfører nøye smittevernsrutiner og begrenser antall fartøyer, slik som Stavern gjestehavn har begynt å forberede seg på. Les innlegget mitt om gjestehavnene som jeg skrev i forrige uke.

Holmestrand har faktisk gått ut på sine sider og opplyst at gjestehavna ER stengt. Oscarsborg har sagt at de helst ikke vil ha gjestende båter akkurat nå og Horten gjestehavn fraråder besøk av gjestende båter i alle havnene i kommunen. Gjestehavna i Tønsberg åpner ikke i påsken som normalt. Det blir mulighet til å legge seg til bryggene, men ikke tilgang til toaletter, servicebygg eller kiosk. I Son gjestehavn avventer de foreløpig situasjonen, mens Drøbak ikke har noe oppdatert info om situasjonen hverken på kommunens sider eller på Facebook. I Stavern har de allerede innført strenge restriksjoner og er godt forberedt.

Her er det også nærliggende å tro at hvis mange båteiere begynner å tenke i de baner at ferien går til uthavner, så kan det også fort oppstå trengsel og økt smittefare der, uten de forholdsreglene som gjestehavner tar på hygiene. Om det blir til at jeg tøffer rundt i uthavner i sommer, så kommer jeg garantert til å unngå de det er mange båter i. Da tar jeg heller sjansen på en gjestehavn som tar smittevern på alvor. Som Stavern. Og hvis jeg på den tiden har lov til å reise dit.

Stavern i september 2017, spørs om det er like mange båter der i år…

Rent konkret kan dette bety at jeg enten må glemme planene om å komme meg til Sverige og Danmark i år, og tøffe rundt i hjemlige trakter (oppfordringene om å ta ferien i Norge er allerede begynt å komme og det skal jeg overveie nøye), eller utsette ferieplanene til sensommeren. På jobben er imidlertid fristen for å søke sommerferie satt til 27. mars – dagen etter at de tøffeste tiltakene til regjeringen løper ut. Foreløpig – det kan hende de blir forlenget, noe jeg håper på, etetrsom jeg snart må ta en avgjørelse.

Når man da i tillegg oppfordres til å reise minst mulig – bare foreta de aller mest nødvendige reisene – så er det nok mange ferieplaner som spoleres i år, både til sjøs og på land. I skrivende stund er det jo full stopp i mange land. Alt er satt på pause.

Jeg trodde jo at en tur ute på sjøen alene i båt var noe av det sikreste man kan foreta seg med tanke på smitterisiko! I alle fall hvis man, som meg, både har kort vei til båten og en rute som ikke inkluderer lang reisevei, kollektivtransport eller nærkontakt med andre mennesker. Men det ble jo avvist av helsemyndighetene i forrige uke. Og siden jeg i tillegg er i en risikogruppe og drar alene om bord pluss at også Redningsselskapet har redusert kapasitet. så skjønner jeg jo at det ikke er så lurt.

Men nå som karantenen er over er det jo fristende å ta en tur utpå – innen kommunen – da bryter jeg ikke hytterestriksjonene som er innført – hvis man skal regne båtfolket inn under hyttefolkets restriksjoner (som per dags dato er det nærmeste man kommer) – pluss at jeg også følger anbefalingene fra KNBF. Men så er jo Nesodden en litt spesiell kommune. For eksempel kan jeg dra til Husebergøya – siden den faktisk hører til Nesodden – men jeg bryter anbefalingene hvis jeg legger til på Langøyene, Gressholmen eller Lindøya, de tilhører nemlig Oslo.

Det jeg i alle fall kommer til å gjøre i dag, er å dra ned til båten. Jeg har hjemmekontor også denne uka, og etter at jeg er ferdig i dag drar jeg ned til båten med bærbar PC, litt mat og verktøy. Litt båtrelatert småutstyr er på vei i posten, og jeg akter å oppholde meg i båten i dagene framover. Da skal jeg drive med litt forefallende arbeide og vedlikehold, montere landstrømsanlegget og inverter og noen kontakter til lading, vaske båten grundig på innsiden, tette noen vinduslekkasjer og i det hele tatt klargjøre den til en ny hovedsesong, for å si det slik. Da får jeg i alle fall gjort noe med den, om jeg ikke akkurat drar ut på tur. Og jeg holder korrekt avstand til andre!

Så får man heller prøve å ta ting som det kommer.

Dragsund er en populær uthavn på Håøya. Men så god plass som i november 2015 får man nok ikke sommeren 2020 – selv med koronapandemi på sitt høyeste. Eller?