Mye som skjer på Osloøyene

Den siste turen i oktober, som ble tur nummer 90 i år, ble tatt på selveste Halloween. Eller Allehelgensaften på godt norsk. Det var jo ganske grått og litt sånn lett regn, litt yr, men med kaffe i termoskopp og noen smurte lefser ved siden av, og litt lunk på Wallasen, så gikk det så det suste.

Jeg tok bare en liten runde blant Osloøyene innerst i fjorden. Jeg trenger ikke å dra på langturer hele tiden, det er godt å bare få kommet meg ut på sjøen og om bord i båten, men det ble drøye to timer utpå likevel.

Jeg tøffer jo uansett bare rundt uten mål og mening, ingen fisketurer eller slikt. Det er jo hummersesong nå, men hummer spiser jeg ikke, og har ingen interesse av å fiske den heller. Jeg har smakt, men det falt ikke i smak, for å si det på den måten… Så derfor blir det tøffeturer rundt omkring, slik som jeg liker det best.

Turen gikk først rett over fjorden til Nakholmen og deretter videre forbi Lindøya og Hovedøya. Ved Nakholmen møtte jeg Kielferga på vei utover, og da jeg passerte Hovedøya passerte Københavnbåten meg. Akkurat det er jo uvant, den har jo avgang fra Oslo mye tidligere nå etter at Stena Line la ned ruta til Fredrikshavn. Så nå stopper den i Fredrikshavn på veien til noe mer spennende København.

Kielferga lurer seg bak Nakholmen…

Det er noen år siden jeg har tatt den – foretrekker Kielferga hvis jeg først skal på tur med større båter enn min egen – og nå etter at den gamle danskebåten til Stena har lagt ned driften – så har DFDS altså funnet ut at de skal kjøre innom Frederikshavn. Det gjør det mindre sannsynlig at jeg kommer til å ta Københavnbåten i framtiden. For det som var det fine med den før, var at man kunne ta et minicruise og ha sju timer til disposisjon i København – nok til både shopping og Tivolitur med ungene – og fortsatt greit rekke båten som gikk tilbake samme dag. Nå er de sju timene kortet ned til fem. Og dermed blir det ikke like forlokkende lenger, synes jeg. Stoppen i Frederikshavn skjer jo sent på kvelden og er jo kun for å slippe av biler som skal kjøre videre derfra, ikke nordmenn som skal shoppe, så jeg synes dette var en dårlig ide!

Når koronaen er over og fergetrafikken er tilbake til – om ikke det normale, så det nye normale – så blir det spennende om det er noen som tar utfordringen og oppretter en ny rute som går kun Oslo – Frederikshavn – Oslo? Hvis Fjordline overlever blir det kanskje dem? Eller Color Line? De hadde jo Color Festival som gikk til Hirtshals i flere år – og som jeg foretrakk framfor den mer utslitte Stena Saga – men de la vel den ruta ned nettopp fordi konkurransen med rølpebåten til Stena ble for tøff?

Selv håper jeg at det kan komme en ny rute til Frederikshavn eller Hirtshals i løpet av noen år, det har jo vært rutetrafikk til førstnevnte siden 1979.

Vel, nok om det. Jeg tok som vanlig en tur “innom jobben” i Bjørvika når jeg først var i nærheten (jobben min har kontorer i Havnelageret på bildet under)- om få måneder kan jeg ikke lenger gjøre det, for vi flytter noen få hundre meter lenger innover på landsiden. Kommer til å savne å ta lunsjen ute på kaikanten! Liker meg i det hele tatt veldig godt der. Men fordelen blir at12-trikken stopper rett utenfor!

Tok meg også en liten tur rundt det flytende kunstverket – som vel skal forestille et isfjell? Er vel lenge siden det har vært noe isfjell i Oslofjorden, for å si det slik, men det er jo egentlig litt stilig… Ikke noe lurt å prøve å svømme i land på den, hverken for fugler eller mennesker, for den er jo laget av glass og det er fullt av glasskår på “bakken” ved fjellet.

Etter å ha rundet isfjellet og passert noen badstubadere ved gamle Sukkerbiten, så gikk turen ut mot Hovedøya igjen, men denne gangen i sundet mellom Bleikøya og Hovedøya. Deretter dro jeg til styrbord ved Gressholmen. Der så jeg at det var kommet en liten bygning med bryggedel i vannkanten nedenfor kroa på Gressholmen.

Jeg dro litt innover for å se nærmere på den, men dro ikke så nær at jeg kunne lese hva som sto på skiltene der. Regner nesten med at det, i alle fall foreløpig, kan ha vært noe sånt som “Fortøyning forbudt”?

Jeg vet jo at de jobber med å legge inn vann og kloakk der, og at det har blitt forsinket, men det skal også bygges ordentlige toaletter der og de gamle ved kroa skal rives. Ville jo vært greit om det kunne legges til småbåter på den siden også, for den gamle brygga som er der, er jo fjernet nå. Jeg må prøve å ta meg en ny tur dit, kanskje legge til ved dette nye huset hvis det går an? Lenge siden jeg har lagt til på Gressholmen på den andre siden også.

Var litt fristet til å legge meg i den blå bøya som ligger der, hadde det vært like fint vær som torsdagen før ville jeg ha gjort det, men denne gangen sto jeg over ettersom det var ganske grått og kjølig og det snart begynte å nærme seg solnedgang og mer mørke.

Dro også forbi Langøyene nok en gang, og der jobbes det også på spreng, også på en lørdag. Jeg har lest at Langøyene blir stengt også neste år mens oppryddingen etter søppelforurensingen pågår. Opprinnelig mente jeg at de hadde som mål å bli ferdige neste år. Det jeg ikke visste er at det tydeligvis også skal lages helt nye brygger der, for når jeg passerte der denne lørdagen, så så jeg at det gamle bryggeanlegget var helt borte. Også her skal det legges inn rørledninger for vann og kloakk.

Det blir jo spennende å se hvordan dette blir til slutt, og om det blir mulighet for lettere å legge til med egen båt både på Langøyene og på Gressholmen.

Etter å ha passert Langøyene dro jeg forbi Husbergøya på østsiden og hadde da egentlig tenkt å dra hjemover, men fant ut at jeg skulle ta en liten omvei, og dro tilbake mot Gressholmen igjen ved å dra forbi Heggholmen fyr, deretter runde Lindøya og dra hjemover på utsiden av Galteskjæret og deretter på vestsiden av Nakholmen før jeg dro over til Oksval igjen. Så at det faktisk kom en del tåle sigende ut fra Bunnefjorden på vei over til hjemmehavna, så jeg valgte å guffe på litt for å komme raskt over. Litt deilig å ha den muligheten!

Det ble likevel i overkant av et par timers “rusletur” blant Osloøyene denne lørdagen, og det kan man jo ikke være misfornøyd med!

Neste tur utpå blir kanskje allerede i dag, det er meldt ganske så fint vær i helga, og jeg har jobbfri. Siden det ikke foregår all verdens annet nå mens koronatiltakene blir innskjerpet hele tiden, så er vel en tur utpå sjøen noe av det tryggeste man kan gjøre med tanke på smitterisiko!