Årets blinkskudd fra båten

Vi er langt inne i januar 2021 og det er på tide å avslutte de årlige årsoppsummeringene. Sist ut er den kanskje vanskeligste av dem alle – nemlig en gjennomgang av årets beste bilder. Jeg tar jo tusenvis av bilder gjennom en båtsesong, men det er likevel noen som jeg selv liker mer enn andre og nå har jeg plukket ut ti av mine egne favorittbilder fra året som gikk.

I tillegg skal jeg gjøre en ny øvelse helt på slutten – nemlig ta med den årvisse opptellingen på Instagram og vise de ni mest likte bildene der, altså av dem som har trykket “liker” på bildene jeg har lagt ut der. De sammenfaller vanligvis ikke med min egen oppfatning, til stadighet opplever jeg at bilder som jeg personlig synes er best ikke på langt nær får så mange likes som jeg hadde forventet.

Jeg ser ikke på meg selv som noen spesiell teknisk flink fotograf, og bildene jeg presenterer her er både tatt med iPhone og med Canon speilrefleks, men jeg får tilbakemeldinger om at jeg er flink til å finne vinkler og motiver – vet ikke helt om det er riktig – men jeg knipser i vei, og når man tar mange nok bilder så må man vel være en kløne hvis man ikke lykkes med noen av dem?

På Instagram leker jeg meg gjerne med filtre og enkle redigeringsapper i tillegg, men hovedsakelig retter jeg bare litt på kontrast og lys der jeg føler at det gir et mer riktig bilde av det jeg tok og slik det egentlig var. Ellers er flesteparten av bildene jeg viser under, ikke redigert på noen annen måte enn at jeg har endret litt på bildeutsnittet.

De bildene jeg presenterer er valgt i helt tilfeldig rekkefølge, dette er ikke ment som en kåring, men som et lite utvalg av de jeg er mest fornøyd med selv.

Det første bildet er tatt i Stavern på returen av min andre Sørlandstur. Vi er kommet ut i september. Jeg kom inn sent på kvelden i et elendig vær og våknet til dette! Jeg har to utgaver av dette bildet – ett uten seilbåten som stikker fram på høyresiden, og ett med. Jeg liker det siste best nettopp fordi baugen fra seilbåten bryter litt inn i bildet og gir en liten kontrast. At det er på slutten av sesongen ser man jo tydelig ettersom det jo er helt tomt for båter utenfor restauranten! Jeg gjennomførte morgenvakta mi fra båten før jeg dro videre. På ettermiddagen blåste det skikkelig opp og regnet begynte å pøse ned igjen. så det var bare noen få timer på formiddagen at det var så pent som dette! 

Neste bilde er tatt fra hjemmehavna på Oksval. Bildet er tatt 2. august tidlig på morgenen mens jeg hadde nattevakt i båthavna, ifølge mobilen klokken 04.27. Jeg hadde kommet hjem fra den årvisse ukelange fjellturen på Skeikampen samme dag og dro omtrent rett på nattevakt. To dager senere kastet jeg loss og startet på årets andre Sørlandstur – som varte i seks uker.

Dette bildet er også tatt tidlig om morgenen, halvannen måned senere omtrent, og klokka 06.17. Det er tatt fra Krukehavn på Hvasser, der jeg ble liggende i flere dager for å gjøre ferdig nattvaktene fra båten. Litt på grunn av dårlig vær, men også litt fordi jeg ikke hadde det travelt med å komme av gårde… Da jeg dro var det bare et par dager igjen før de stengte av havna for sesongen, og de tre siste dagene betalte jeg ikke havneleie fordi de hadde stengt automaten og surret en svart søppelsekk over den…

Neste bilde er fra august igjen (ja, jeg hopper litt her og der) og er fra starten av Sørlandsferie nummer to. Bildet er tatt utenfor Risør fordi da jeg kom til gjestehavna i Risør var den full av båter som var på vei hjem fra sin båtferie. Jeg kunne ha lagt meg på utsiden av den ytterste flytebrygga, men det hadde jeg ikke lyst å gjøre ettersom det skulle blåse litt opp i løpet av natta og formiddagen neste dag, så jeg valgte derfor å tøffe forbi. Jeg hadde jo alternativer klare og bildet er tatt på vei inn i Sandnesfjorden til gjestebrygga til Sørlandet Feriesenter – der det var god plass. Bildet er tatt klokken 19.01 på kvelden så det er egentlig ganske lyst fortsatt, men når man tar bilder i motlys med sola rett på så kan man få litt kule effekter ut av det, så jeg syntes det ble litt stilig!

Så hopper vi fram til oktober. Og til litt hjemlige trakter. På dette bildet befinner jeg meg i Oslofjorden på Asker og Bærumsiden av fjorden. Holmen til babord er Høyerholmen og øya til styrbord er Nordre Langåra. Bildet er tatt i 16-tiden på ettermiddagen og dagslyset er i ferd med å gi seg. Lenger inn i fjorden i retning mot Konglungen er det ganske så tåkete. Igjen et bilde som langt fra er teknisk perfekt, men jeg synes lyset og tåka liksom gir en slags “trolsk” stemning – så jeg liker det godt uansett!

2020 endte jo opp som året der jeg virkelig fikk utforsket Sørlandet med to laaange turer dit. Neste bilde er tatt på vei hjemover på den første omgangen i juni. Bildet er tatt fra et av mine favorittsteder i berømte Blindleia, nemlig Bliksund. Komposisjonsmessig ikke helt slik det burde være, men jeg synes det fanger idyllen og stemningen og den følelsen det gir å gli gjennom blikkstille sommervann i et av de fineste stedene som Sørlandet kan by på. Nærmere en perfekt sørlandsidyll er det vel ikke mulig å komme?

På det neste bildet hopper vi tilbake til hjemlige trakter. Denne gangen er vi kommet til oktober igjen, i herlig høstvær på ettermiddagen på Sætre i Hurum. Sætre er et koselig sted uansett om du ligger i den kommunale gjestehavna (som du ser et glimt av midt på bildet i høyre bildekant) eller på en ledig plass hos båtforeningen. Du ligger ganske godt i le for det meste av vind og alt du trenger, som butikker, restauranter og toaletter, er i kort gangavstand for en enbeint skipper. Og om sommeren – så lenge du ikke legger deg rett utenfor utestedene – så er det et ganske rolig sted også, hvis det da ikke er fest i nabobåten…

Vi drar ikke så veldig langt fra Sætre på neste bilde heller, da det er fra Oscarsborg. Et annet av mine favorittsteder i Oslofjorden, i alle fall når det ikke er overfylt der. Men vi skal ganske mange måneder tilbake i tid, fra oktober til 13. februar! Det var i det hele tatt en mildere vinter på starten av fjoråret enn i år – på de turene jeg hadde både i januar og februar var jeg ikke i nærheten av minusgrader! Bildet er tatt klokken 14.55, like før jeg vendte baugen hjemover for å være tilbake i hjemmehavna før mørket kom sigende. Nok et bilde som ikke er komposisjonsmessig helt perfekt – det irriterer meg for eksempel at den hvite kasernebygningen til høyre er kuttet – men dette er et raskt øyeblikksbilde tatt med telefonen, så det er som det er. Men jeg synes altså det er litt stilig, ikke minst fordi jeg ventet til det rette øyeblikket slik at jeg fikk med Color Line-ferga til Kiel i bakgrunnen…

Neste bilde er et litt annerledes bilde ettersom det hverken er tatt fra båten eller like ved båten. Men jeg har da klart å få båten med uansett! Du ser den til høyre på bildet, litt skrått over noen trær, der den er en av de få båtene på pir 2. Mandal har raskt blitt en av mine favorittsteder på Sørlandet, sammen med Risør, Grimstad og Farsund. Dette bildet er tatt på kvelden 23. august etter at jeg hadde ligget der i fire døgn på grunn av drittvær med masse vind og nesten konstant øs pøs regnvær! Gjennomførte tre nattvakter mens jeg lå der, og denne siste dagen kom det noen timers flott oppholdsvær før regnet kom tilbake…Bildet er tatt fra utkikkspunktet på Uranienborg, en fin tur i det været som var akkurat disse timene. Dagen etter dro jeg videre på vei hjemover.

Selv om jeg egentlig ikke synes at jeg har klart å ta så mange blinkskudd i 2020, så har jeg i det minste klart å komme opp med noen av de bildene jeg er ganske fornøyd med. Og det har likevel vært vanskelig å velge ut bare ti bilder. Som vanlig er ikke det siste bildet helt teknisk perfekt heller, men fargene og lyset gjør at jeg synes det blir ganske stemningsfullt likevel. Jeg nesten kjenner – bokstavelig talt – at skuldrene senker seg når jeg ser på dette bildet.  Dette er tatt så sent på kvelden som 22.29 ifølge bildeinformasjonen, og er tatt i Slurkehola – som er navnet på den lille bukta jeg ligger – rett utenfor Brygga restaurant på Skottevik feriesenter like ved Ulvøysund og Kristiansand. Her ble jeg liggende fire ganger i fjor sommer, på vei sørover og på vei hjemover, både i juni og i august. En helt grei utsikt å ha før man legger seg for natta om bord i båten. Årsaken til de hyppige besøkene her er at restauranten drives av broren min og kona hans, og besøkene her er vel stort sett de gangene jeg får hilst på dem, ettersom de i vinterhalvåret befinner seg på helt andre, og varmere, breddegrader.

Så, helt til slutt, en collage over de bildene som fikk flest likerklikk på Instagram-kontoen min i 2020. Bildene viser motiver fra Grimstad, Langesund, Hidra, Oksval, Oksval, Nesoddtangen, Bliksund, Nesoddtangen og Farsund. Litt overrasket over at bildet fra Rivingen fyr utenfor Grimstad (øverst til venstre) ble det mest likte! Synes egentlig ikke det var så spesielt bra! Også overrasket over at bildet fra Bliksund (nederst til venstre) kom på topp ni, ettersom jeg synes det andre bildet fra Bliksund som jeg selv er mest fornøyd med, er mye stiligere! Det ser du jo lenger opp i dette innlegget. Men smaken er som baken, som det heter. Jeg er nok ikke så ivrig på Instagram som jeg var før, men særlig i sommersesongen legger jeg ut bilder der.  Du kan følge meg der på @bergtatt63.

Da er vi kommet til veis ende både med årsoppsummeringene og med dette innlegget. I skrivende stund har jeg ennå ikke fått startet på årets båtsesong, men håper det skjer snart!