En turløs januar

2021 begynner dessverre på samme måte som 2020 avsluttet – en måned uten båtturer! For første gang siden jeg fikk båt har jeg ikke kommet meg utpå sjøen i januar, akkurat som i desember.

Den siste uka hadde jeg muligheten i fantastisk flott vintervær både fredag og lørdag, men da var døgnrytme og formen ikke på topp, men jeg bestemte meg lørdag kveld for at jeg skulle dra utpå søndag.

Men da søndag opprant, og jeg var ute av sengehalmen før klokka var 12, så var det selvsagt overskyet og tåke… Jeg ventet et par timer for å se om det kanskje ville lette litt utover dagen, men det var det ingen tegn til. Dermed kom jeg meg ikke utpå på månedens siste dag heller.

Jeg stakk ned i båthavna litt senere, for å hente noe i båten og for å sette på litt ekstra varme siden det nå kommer til å være ganske kaldt noen dager framover, og da angret jeg litt på at jeg ikke hadde tatt med båtnøkkelen, for selv om det begynte å bli sent, så var det nok sikt til at jeg kunne ha fått meg en liten tur utpå likevel…og ingen is i sikte i eller rundt båthavna heller! Vi får se hvordan det blir denne uka, jeg har noen fridager nå, så kanskje det blir en mulighet?

Nå har jeg nemlig ikke vært utpå på over to måneder – som jeg har vært inne på tidligere er det en sjeldenhet – men samtidig er det jo ikke uvanlig at det blir litt færre turer på denne tiden året. I januar viser vel loggen min alt fra én tur til 4-5 hvis jeg husker riktig i farta uten å sjekke.

I januar i fjor var det plussgrader på hver eneste tur jeg var ute på, men i år har det vært en kaldere vinter enn på mange år. Jeg kan egentlig ikke huske å ha sett så mye is i fjorden på flere år, allerede tidlig i januar. Vanligvis kommer den første i slutten av januar, og så ligger det vanligvis litt is i noen uker i februar før den forsvinner. I alle fall midt utpå fjorden. Ved land og mellom Osloøyene legger den seg raskest og tidligst. Inne i Bunnefjorden også, og ikke minst mellom øyene i Asker- og Bærumsskjærgården – der den gjerne legger seg først.

I tillegg har det stort sett vært ganske lite vind denne måneden – bortsett fra et par dager med et lite sidesprang fra ekstremværet Frank – som også ble mindre ille enn meldt. Når det blåser brekkes nemlig isen opp og det åpner seg gjerne for noen turer utpå i etterkant. Men i år har det vært noe roligere, og kombinasjonen lite vind og minusgrader over flere dager er ikke bra for en båteier som har lyst på båttur!

Nå er det jo meldt lignende vær i mange dager framover, så jeg er ikke videre optimistisk med tanke på antall båtturer i februar heller. Men det er jo tross alt vinter, så man kan ikke ta slikt for gitt heller!

Og siden jeg ikke kommer meg på sjøen har jeg jo endelig fått gjort litt mer i leiligheten – blant annet en lenge planlagt ommøblering i stua  – så aldri så galt at det ikke er godt for noe!

Og jeg konstaterer helt til slutt at antall lesere i januar satte ny rekord – har ikke hatt så mange besøk i januar siden 2017 – så båtbloggen fortsetter å vokse! Og det til tross for at det nok blir litt færre innlegg på denne årstiden enn når båtsesongen er i full gang.