Langøyene åpner til sommeren

Etter å ha vært stengt for publikum for opprydding og renskning fra miljøgifter, så opplyser Oslo kommune at Langøyene åpner igjen for sommeren 1. juli. Helt ferdig er entreprenøren dog ikke blitt, så enkelte områder vil fortsatt være avstengt denne sommeren.

Kommunen opplyste dette i et intervju med Aftenposten sist søndag.

På besøk med gamlebåten i 2018, før arbeidene begynte.

Jeg har jo skrevet et par saker om øya mens jeg har tøffet forbi der, og forhistorien til hovedstadens mest populære badeøy bør vel være kjent.

Egentlig består Langøya av to øyer, der plassen mellom de to øyene gjennom årene er blitt fylt opp av både skipsvrak, søppel og jordmasser for å bygge opp den store, flate gressplenen og badestranden mellom de to øyene. Dette var altså en søppelplass fra 1908 til 1948!

En søppelplass som altså har blitt til et badeplasseldorado. I alle fall helt til søpla begynte å flyte opp og miljøgiftene begynte å sive opp gjennom jorda…

Langøyene er ikke spesielt tilrettelagt for å få lagt til med egen båt ettersom det kun er kaianlegget til Oslo-fergene som det er mulig å legge til ved. Men jeg tenker at denne opplysningen likevel vil kunne ha interesse for båtfolk som bruker å tøffe rundt blant øyene. Har du en mindre båt er det vel alltids mulig å komme seg i land. 

Hvis da ikke kommunen har planer om å gjøre noe med det også?

Jeg så i fjor høst at det så ut som om hele den gamle kaianlegget var fjernet, så jeg regner vel med at det kommer et nytt og bedre nå i juli. Det var jo ganske slitent, så det ville vært litt rart om de ikke sørget for å gjøre noe med det mens de først har sjansen.

Langøyene og det flate partiet mellom de to øyene, søppelplassen. Denne delen skal være avstengt i sommer. Bilde fra 2018.

I tillegg har Langøyene, pluss Gressholmen og Hovedøya endelig fått lagt inn vann- og kloakk. På begge øyene er det derfor kommet opp ordentlige toalettanlegg. Vil vel gjøre det mye enklere for kafedriften også!

Ifølge avisen vil gressletta nå være dekket med nye og rene masser, som skal hindre miljøgifter og avfall i å trenge opp. Strandsonen nord på øya skal også sikres mot erosjon. Imidlertid vil store deler av gressletta være avstengt denne sommeren siden de ikke er helt ferdige og skal fortsette arbeidet til høsten. Men delene av den som ligger nærmest badestranda, samt selve stranda, vil kunne brukes. Deler av den øvrige øya vil også være avstengt i sommer.

Jeg får vel snart ta meg en tur og knipse noen nye bilder fra øya… Badet på Langøya har jeg ikke gjort siden tidlig 90-tall…

Slik så det ut på Langøyene i november i fjor. Bildet er tatt på god avstand, men for meg ser det ut som om det gamle kaianlegget er revet.