Vær- og vaksinefast

Været har spilt meg et lite puss de siste dagene, og jeg har derfor ligget fast i Mandal. Som jeg tidligere har nevnt er jo ikke det så ille, Mandal er et koselig sted, og ganske rolig også. Men jeg ble liggende i Mandal noe lenger enn det jeg hadde planlagt og forsåvidt behøvd også.

Det som stakk kjepper i hjulene var vaksineringen min, i tillegg til været.

Det var nemlig tidlig klart at jeg kom til å måtte ligge i Mandal en stund for å få ting til å gå opp. For det første brukte jeg for mye tid i Risør helt i begynnelsen, men at jeg skulle bli liggende i Mandal i nesten en hel uke, seks og en halv dag, var absolutt ikke planen.

Jeg ble liggende fra søndag til onsdag hovedsakelig på grunn av været, mens det torsdag og fredag var pent vær, såpass pent at jeg antakelig kunne ha kommet meg til både Egersund og kanskje Tananger på den tiden, men istedenfor drar jeg ikke fra Mandal før i morgen – hvis jeg er heldig. Da er har jeg altså ligget her siden klokken 18. 05 forrige lørdag!

Hovedårsaken til dette er kan kort oppsummeres med et ord: Vaksineproblematikk.

Første vaksinedose er tatt…

Jeg var klar over før jeg dro at jeg måtte tilbake til Nesodden 10. juni for å ta min andre dose med vaksine. Som en som er i en risikogruppe kan jeg heller ikke be om å få satt vaksinedosen med flere ukers mellomrom enn de seks som er bestemt. Siden jeg skal tilbake to uker i juli, hadde jeg opprinnelig håpet at jeg kunne tatt dose to da, og hadde jeg IKKE vært i en risikogruppe kunne jeg antakelig ha sluppet unna med det også!

Men ikke slik det var nå. 10. juni måtte jeg tilbake til Nesodden!

Da jeg satt i Risør sjekket jeg alternativene. På den tiden var det absolutt ikke umulig at jeg kunne ha klart å faktisk ankomme Tananger/Stavanger innen 10. juni, og da fant jeg faktisk ut at det rimeligste alternativet var tur/retur med Norwegian! Det var et par hundrelapper rimeligere enn både buss og tog, og tok 50 minutter framfor åtte timer!

Men slik gikk det jo ikke – og uansett måtte jeg ha bestilt billett i løpet av de to første dagene jeg var i Risør for å få den billigbilletten med Norwegian – noe jeg jo ikke ville ta sjansen på. Og det viser seg jo nå at jeg gjorde lurt i det!

Og for å gjøre en lang historie kort: De siste dagene har hovedproblemet bestått i om jeg skulle bli i Mandal og ta buss/tog tur/retur herfra, eller dra til Farsund, kanskje Flekkefjord, og dra tur/retur derfra.

Jeg fant allerede mandag ut at det lureste var å bli i Mandal, der jeg uansett måtte bli liggende noen dager, selv om jeg sikkert fint hadde klart å kjøre indre lei til Farsund og overlevd de få minuttene med åpen sjø…

På vei til bussen i Mandal tidlig torsdag morgen

Fra Mandal er nemlig busstilbudet noe bedre ettersom bussene går oftere til Kristiansand, og i tillegg behøvde jeg ikke å stå opp klokka fire om natta for å rekke første buss – her i Mandal holdt det med å stå opp i 6-tiden! Så da var det jo greit!

Så etter kveldsvakt fra gjemmekontoret onsdag kveld tørnet jeg raskt inn, og tok deretter 6.50-bussen fra Mandal til Kristiansand der jeg hoppet på Vy-bussen som gikk klokka åtte.

Andre dose er tatt!

Da var jeg framme i Oslo tidsnok til å rekke 13-båten til Nesodden, der jeg stakk hodet raskt inn i leiligheten for å ta en dusj, og få med meg et par ting jeg hadde glemt hjemme, samt hente post! Fikk en prat med sønnen min også, som skal passe på leiligheten litt i sommer. Også yngstejenta kommer kanskje til å bruke den innimellom, siden hun jobber endel på Nesodden i sommer.

Deretter var det rett til vaksinetimen der jeg fikk min andre dose med Pfizer. Etter at jeg fikk den første dosen fikk jeg litt hevelse rundt stikkstedet og var øm i et par dager, og jeg har lest om – og hørt om – at bivirkningene etter andre dose hos mange har vært verre enn etter første dose.

Men jeg dro tilbake til Oslo etter stikket, og har fram til nå ikke kjent noe annet enn at jeg er litt øm, har ikke noe særlig med hevelse heller, og er i fin form, så det ser ut som om jeg i alle fall ikke er av dem som får problemer og ubehag.

Jeg dro til Oslo for å ta kveldsvakta torsdag fysisk hos jobben. Jeg ønsket å gjøre det fordi jobben den siste måneden har rukket å flytte inn i nye lokaler, og dette ble dermed min første vakt derfra! Selv om jeg absolutt har omfavnet løsningen med hjemmekontor (på land)  og gjemmekontor (i båten), så skal jeg ikke stikke under stol at det var hyggelig å se et par kjente fjes, selv om lokalene ikke akkurat var overbefolket en torsdagskveld i juni…

Deretter var det tilbake til Nesodden for å sove noen timer, før det var ny ferge til Oslo og deretter ny busstur tilbake til Mandal!

Puh! Livet i båt er langt mindre stressende!

Her sitter jeg nå i båten, som har klart seg fint uten meg i nesten halvannet døgn, og gjør meg klar til kveldsvakta som starter klokka 16.

Planen er å dra fra Mandal lørdag morgen, og se om jeg kommer meg via indre lei til Farsund hvis jeg starter tidlig.

Håpet om å begynne på Jæren og kanskje komme meg til Egersund må jeg nok gi opp, for ifølge Yr skal det blåse opp mot 17-18 meter i sekundet både rundt Mandal og Farsund lørdag og søndag. Men hvis jeg starter veldig tidlig så kan jeg rusle innaskjærs via Spangereidkanalen og komme meg til Farsund før det virkelig blir ille.

Blir jeg lenger i Mandal nå begynner jeg vel å snakke den lokale dialekten og kan begynne å kalle meg mandalitt! 🙂

Men hvordan er det med plass i Farsund på en lørdag i juni, når det i tillegg er meldt dårlig vær? Er det mange båter som kommer til å legge seg der? Det er jo noe jeg også må overveie, gjestehavna i Farsund er mindre enn her i Mandal, hvor det er veldig god plass. Siden det er veldig god plass her kan det jo hende at det er det samme i Farsund?

Etter roadtripen sist søndag var jeg ganske lysten på å prøve meg litt lenger opp i Mandalselva  ettersom den så farbar ut ganske langt opp, men jeg tror jeg får ta det en annen gang. Jeg har nemlig lyst å komme meg av gårde snart, selv om det er fullt mulig at jeg blir her i helga også. I så fall dropper jeg Farsund hvis jeg kommer meg avgårde på mandag, og prøver å nå Egersund.

Nå skal jeg nemlig bare “båte i vei” vel vitende om at jeg ikke skal tilbake til Østlandet før den planlagte pausen i siste halvdel av juli!

Forøvrig må jeg nesten nevne bussturen litt. Å kjøre langs motorveien er ikke akkurat det mest spennende, roadtripen langs Marna og Audnedal var mye mer interessant, men jeg la merke til en voldsom konstruksjon mellom Mandal og Kristiansand. Først lurte jeg på hva det var, særlig fordi det var to av dem (du ser bare en av dem på bildet under) og de stod plassert på hver sin side av fjorden. 

Det var først da jeg kom nærmere at jeg forstod at de holdt på å bygge en svær bro! Etter å ha sjekket litt på kartet så jeg at jeg faktisk kan kjøre inn fjorden med båt og ta litt bedre bilder av den enn de som jeg tok med mobilen gjennom bussvinduet… Og siden det er innenfor Trysnes Marina, som jeg hadde tenkt å avlegge et besøk på hjemveien, så blir det nok noen flere bilder av dette i løpet av september!

Men nå må jeg forberede meg på kveldsvakta, så får vi se hva jeg gjør i morgen tidlig!