Fine dager i fin by

Jeg ble liggende noen dager i koselige Ålesund på grunn av dårlig vær. Det var ikke det verste jeg kunne ha gjort. Foruten Dingja og Skudeneshavn er vel Ålesund den koseligste byen jeg har besøkt på årets tokt. Så det ga mersmak.

Jeg ankom Ålesund etter at jeg hadde vært innom Finnøya på tur fra Nærbøvågen i forrige uke. Jeg ble liggende værfast i tre dager, mens det blåste kraftig og pøste ned med regn. Torsdagen var regnet borte, men det blåste ganske så kraftig fortsatt, så jeg ble over til fredagen.

Da jeg ankom Ålesund la jeg meg til ytterst på den ytterste flytebryggen i gjestehavna. Som vanlig fikk jeg litt problemer og måtte forsøke meg to ganger, men fikk det til til slutt. Båtshaken fikk seg en lite kledelig bøy i forsøket, men jeg fikk nå lagt til da.

Med tanke på det været som var meldt de kommende dagene så var dette langt fra en ideell plass å ligge, men da jeg kom inn så det ganske så fullt innerst inne i sundet, så jeg la meg til der jeg gjorde, og tenkte jeg kunne ta en spasertur kailangs etterpå for å se litt nærmere på hvordan det så ut.

Det varte ikke lenge før båtkollegaene på båtplassen begynte å komme med lignende råd og en av dem kom opp med et webkamera jeg ikke var klar over, som viste hvordan ståa var innerst inne. Og der så det ut til å være et par plasser ledige likevel.

Men denne ettermiddagen var det etterfylling av Pepsi Max som sto på planen, så jeg fant nærmeste butikk – Bunnpris – og fikk med meg et par Pepsi-Max og et par Syltebrus igjen, for å fylle opp lageret. I skrivende stund har jeg ti av hver om bord og de skal i utgangspunktet overleve turen hjem…

Etter at jeg kom tilbake fra den lille handlerunden, kom en redningsskøyte og la seg på andre siden av flytebrygga. Det viste seg at mannskapet trengte en liten ispause, for noen minutter senere kom de gående tilbake med hver sin is! Da slo jeg av en prat med dem.

Dagen etter var skuta involvert i dramatikken rundt hurtigruta Kong Harald – som fikk motorstopp utenfor Bud – der jeg lå bare noen dager tidligere! Journalisten i meg var litt irritert for at den episoden ikke skjedde mens jeg var der! Faktisk var en annen redningsskøyte, som lå stasjonert i båthavna i Nærbøvågen, også involvert i redningsaksjonen.

Det endte med at jeg overnattet i båten ved flytebrygga den første natta, ettersom været den natta var bra. Morgenen etter tok jeg en tur innover i Brosundet og så at det var flere plasser ledige nå, blant annet helt innerst ettersom en seilbåt som lå der dagen før hadde dratt tidlig på morgenen.

Den allerede nevnte Kong Harald kom seg til slutt til Ålesund for egen maskin

Så da gikk jeg tilbake til båten, kastet loss og beveget meg helt innerst. Der ble jeg lurt litt av ganske sterk strøm og fikk nok en gang problemer med å legge til, men fikk hjelp av en annen båteier som lå der, og fikk til slutt buksert meg inn til brygga. Der lå jeg resten av oppholdet i Ålesund.

Det viste seg også å være et sjakktrekk, for det blåste kraftig opp i løpet av dagen og dagen deretter, og jeg lå ikke helt stille der jeg lå heller, så jeg kun forestille meg hvordan de som lå i den ytterste havna hadde det når det sto på som verst. Jeg fortøyde solid med spring både foran og akter, så jeg lå ganske rolig, men kjente det likevel.

Jeg lå jo omtrent midt i sentrum der jeg lå, i motsetning til småbåthavna der jeg “parkerte” båten i pausen min i juli, så det var kort vei både til butikk, museer og fish-and-chips-gatekjøkkenet. Sistnevnte benyttet jeg meg av to ganget, de hadde veldig god fish and chips!

Jeg hadde jo planer om å besøke både Jugendmuseet og Fiskerimuseet, men det ble med planene… Istedenfor ruslet jeg litt gatelangs og så meg rundt og kunne altså konstatere at Ålesund er en veldig fin by!

Møtte flere hyggelige folk også, men måtte droppe planen om å gå opp til Aksla siden jeg sliter litt med venstrefoten for tiden.

Men det ordnet seg på den siste dagen jeg lå over. Da tilbød en bruker på båtforumet seg å hente meg i gjestehavna og kjøre meg opp til Aksla, så da fikk jeg tatt noen fine oversiktsbilder av byen likevel!

Avgangen fra Ålesund fant sted dagen etter, på fredag. Da dro jeg av gårde til et annet sted jeg hadde på min “bucketlist”, nemlig Geiranger. Det kan du lese om i neste innlegg, som jeg etter planer publiserer på onsdag!