Category Archives: Ulykker

Skipper i tørrdokk

Det har ikke blitt så veldig mange turer med båten den siste halvannen måneden. Faktisk har jeg ikke vært ute på tur siden i begynnelsen av november. Med unntak fra i 2015, da jeg tilbragte ti av årets tolv måneder på sykehus og rehabilitering etter amputasjonen, så har det ikke gått så lenge mellom hver tur siden jeg fikk båten i 2013.

I bulkfart som guttunge

Jeg har vært inne på tidligere at jeg faktisk har litt erfaring fra utenriksfart på lasteskip. Riktignok ikke som mannskap, men som passasjer når jeg var barn på 60- og 70-tallet. Nylig skrev jeg litt om lasteskipet Zuzanna som jeg støtt og stadig møter på fjorden, og dette inspirerte meg til å sjekke litt nærmere rundt skjebnen til de to rederiene og de skipene jeg har “seilt med”.

Knall og fall på Brattholmen

Å være utsatt for frisk sjøluft flere timer om dagen gjør noe med sovehjertet til en enbeint skipper, og jeg sov derfor nok en gang godt i båten. Selv om ryggen min nok gleder seg til neste år da planen er å oppgradere med litt tykkere madrasser i kabinen. Denne mandagen var det meldt noe bedre vær, men fremdeles litt vind. Og jeg hadde allerede bestemt meg for at jeg skulle ta omtrent samme ruta hjemover, og ta en pause på Brattholmen.

Da var klistremerkene på plass!

Tidligere i år skrev jeg om at det årvisse vårtegnet hadde dukket opp i postkassen: Klistremerkene fra Redningsselskapet. Nå er de behørig plassert på båten. Sammen med et nytt merke for året.

Johanna på sjøen

Den gamle skuta Johanna har fått sjø under kjølen igjen og ligger nå fortøyd til brygga ved slippen til Oslo Havn. Det oppdaget jeg på en liten kveldstur jeg tok i forrige uke.

Sjøluft gir ikke alltid god effekt…

Det ble en dramatisk start på helgens ene båttur, med et mayday-signal i VHF-en i det jeg tøffet ut av båthavna på en tur jeg i utgangspunktet var usikker på om jeg skulle ta.

Grunnstøting og grunnstøting, kaptein Blom…

Det heter at det finnes to typer båtfolk: De som har grunnstøtt og de som kommer til å grunnstøte. Jeg tilhører førstnevnte kategori… Og håper fru Blom tilgir meg omskrivningen…

Jeg går for bærbar!

hx300_center_rgb_01Å velge hva slags VHF jeg skal utstyre båten med har ikke vært lett. Jeg har egentlig alltid hatt som mål å ha en VHF om bord, noe som har blitt aktualisert av begivenhetene fra i fjor. Med en VHF vil jeg raskere og lettere komme i kontakt med de som kan hjelpe meg hvis uhellet skulle være ute. Og nå skal det bli VHF før høsten kommer for alvor!

Johanna på grunn

IMG_9311Jeg hoppet litt i stolen da nyhetsmeldingene tikket inn lørdag kveld og forkynte at en ferge tok inn vann og var i ferd med å synke ved Nesoddtangen. Det første jeg tenkte på var jo selvsagt Nesoddferga, som jeg jo tar daglig til og fra jobb og når jeg har ærend i byen.

Vårtegn i postkassa

IMG_0500.JPGDa kom det nok en gang. En liten konvolutt i postkassa. Det sikreste tegnet på at en ny båtsesong står for døren. Denne gang riktignok en stengt dør… Men vårtegnet kom nå uansett da…

Store skader i båthavna

Bergtatt ser OK ut!

Jeg fikk en overraskende epost i innboksen onsdag morgen, bare få timer etter at jeg hadde vært i båthavna: En skikkelig vindkule kombinert med mildvær og store ismasser hadde ført til voldsomme skader på bryggeanlegget.

Fikk jeg rett?

Tidligere i vår skrev jeg et lite blogginnlegg om det nylig innførte påbudet om å ha på seg redningsvest i båter under åtte meter. Jeg var meget kritisk til innføringen av et slikt påbud, både fordi jeg mente at det treffer feil type båtbrukere og at det er et påbud som slår svært urettferdig ut. Jeg spådde at antall drukningsulykker antakelig ville gå opp istedenfor.

Livvesttrøbbel igjen

I siste nummer av Båtmagasinet var det et intervju med en eldre båtveteran som var noe frustrert over det urettferdige og tankeløse redningsvestpåbudet som den inkompetente forsamlingen i Stortinget klarte å få innført tidligere i år. Han hadde nemlig bare én arm og hevdet at han ville drukne med redningsvest på.

Liten pose kan stoppe stor båt

Trodde nesten ikke det var mulig, men nå har jeg opplevd hvor mye problemer en liten plastpose kan forårsake for en motorbåt.

Minnestein til besvær – del 3

Ting skjer raskt når man ber om hjelp på internett, og dermed kan jeg allerede i dag bringe løsningen på hva som var bakgrunnen for at det ble satt opp en minnestein på Gressholmen over tre britiske offiserer.