Gamle gubber og drukningsstatistikk

Årets båtsesong har ikke vært noe å skryte av for menn som meg. Faktisk blir vi færre og færre. Og årsaken er at menn i min aldersgruppe topper drukningsstatistikken. Slik har det vært i mange år, men tallene fra årets sesong er verre enn før.

Ifølge statistikken til Redningsselskapet – som kom i forrige uke – mistet 40 personer livet i drukningsulykker i sommer. Nesten halvparten av ulykkene skjedde i august (17), og 37 av de omkomne var menn.

De fleste av ulykkene i sommer mellom juni og august skjedde med fritidsbåt, der 17 personer omkom, 16 av dem var menn. Fall fra land sto for elleve av dødsfallene, mens bading sto for ni. I tillegg omkom to personer ved dykking, og én person ved at kjøretøyet havnet i vann. Tallene fra samme periode i 2021 og 2020 var åtte.

Det som er fellesnevneren for drukningsulykkene, uansett om det skjer fra båt, under bading eller etter fall fra land, er at voksne menn er kraftig overrepresentert i drukningsstatistikken. Fra båt er mer enn 90 prosent menn.

Som dere ser av grafikken til Redningsselskapet så er det spesielt i aldersgruppen over 61 år at det ser dystert ut. Der er det flest drukningsulykker og ni av ti denne sommeren er altså menn.

Totalt har 67 personer druknet så langt i år, 59 menn og åtte kvinner.

Dødsulykker med fritidsbåt, der dødsårsaken ikke er drukning, er ikke en del av denne statistikken, men jeg har merket meg at det synes å ha vært en ganske stor andel med ulykker, kollisjoner og branner i fritidsbåter denne sommeren, der det samtidig rapporteres om færre båter på sjøen enn normalt.

Tallene er jo ikke direkte overraskende, bortsett fra den kraftige økningen, eldre menn har alltid vært overrepresentert, og det kan vel se ut som om det er en tilnærmet umulig oppgave å lære opp gamle gubber i grunnleggende sjøvett og ikke minst bruk,av redningsvest!

Uten at statistikken gir noen opplysninger om dette, vil jeg tro at de fleste av de eldre mannfolkene som har druknet sannsynligvis er folk som har vært sjøvante og holdt på med båt, og sannsynligvis fiske, i en, bokstavelig talt, mannsalder. Der er det vanskelig å få innpass for bruk av redningsvest.

Når det gjelder de som faller fra land, gjerne på vei til eller fra båten, vil jeg også tro at mange av disse ulykkene har alkohol som en faktor, noe som også kan gjelde de øvrige dødsfallene. Men igjen er dette synsing, statistikken viser ikke noe om dette, men jeg har da bevitnet et eller annet i løpet av mine år som båteier, for å si det slik…

Selv er jeg veldig bevisst på bruk av redningsvest. Det skyldes både sunn fornuft og faktorer som at jeg stort sett er alene om bord, ferdes i båten året rundt og mangler et bein, noe som gjør svømming til en liten utfordring, særlig med tanke på at jeg ikke svømte spesielt godt med to ben heller. Jeg kan holde meg flytende, men vil ikke være i stand til å komme meg til land hvis det er over en lengre strekning, og jeg ikke har redningsvest eller flytevest på meg.

På tur er jeg litt avslappet når det gjelder bruken av vesten mens jeg er om bord i cockpiten, men vesten er alltid rett ved siden av meg. Er det dårlig vær har jeg den på, og om vinteren er den alltid på, uansett. Da har jeg gjerne på meg en overlevelsesdrakt, en kombinert varme- og flytedress.

Skal jeg på utsiden av båten tas redningsvesten også på, som når jeg skal ta opp fenderne etter avgang, og selvsagt ved avgang og ved tillegging. Her har jeg null slingringsmonn.

I tillegg drikker jeg svært lite alkohol, og har lite om bord, hvis det da ikke er en spesiell anledning med guttetur eller noe annet. Men jeg rører ikke en dråpe før eller under turen i slike tilfeller. I mitt vokabular finnes ikke ordet styrepils…

Man kan være så erfaren som man bare vil og hatt sjøen som tumleplass siden barnsbena av, men når ulykken er ute og man drukner fordi man ikke hadde på seg redningsvest for man mente at det var unødvendig siden man var så erfaren, så er det både idioti og et eksempel på dårlig sjømannsskap.

Og om du ikke blir tilbudt en ankerdram hos meg etter å ha hjulpet meg med fortøyning i dårlig vær eller på en trang plass, så er det ikke fordi jeg er uhøflig, men fordi jeg ikke har annet enn Pepsi-Max og kaffe om bord!

Related Images: