Båtliv i kulde og snø

Til slutt kom altså minusgradene! Den siste uka har jeg vært flere ganger ende i båten og sjekket både frostvakter og ovner, og i slutten av denne uka kommer faktisk også de tosifrete minusgradene. Da setter jeg inn en ekstra varmekilde.

Vanntanken er tømt helt og jeg jobber med å bytte ut en defekt manuell septikpumpe slik at jeg får ut det som måtte befinne seg der også før vinteren setter i gang for alvor.

Kaldest blir det naturlig nok i cockpiten, Frostvaktene i motorrommet, forkabinen og akterkabinen er satt på fullt, og en keramisk vifteovn står plassert fra før i selve cockpiten. Den satte jeg på fullt da jeg var nede i båten i går. Jeg overveier å sette inn en ovn nummer to de dagene det er meldt om doble minusgrader.

Årsaken til det er at da jeg var nede i båten, så oppdaget jeg at avfukteren hadde isklumper i tanken! Jeg har plassert den på taket over akterlugaren fordi jeg har koblet til en vannslange og satt den på kontinuerlig modus ettersom tanken fylles fort opp i det fuktige klimaet som har vært til nå. Den har før dette vært plassert på dørken i cockpiten, men da har jeg måttet stikke innom hver dag for å tømme tanken.

Dette er første sesongen jeg har en slik avfukter om bord, og jeg fikk vite at hvis jeg skulle sette på en dreneringsslange, så måtte jeg sette avfukteren høyt opp for at vannet skal renne ut (nytter ikke å ha avfukteren på gulvet og en slange som går opp og ut over rekka, da tømmes den ikke) og dermed gjorde jeg det. Resultatet er altså at det har blitt litt kaldere lenger opp mot kalesjen (naturlig nok siden varmen i båten hovedsakelig er rettet nedover på dørknivå), og dermed har vannet frosset litt.

Det ser jeg også på utsiden på skutesiden, der vannet har frosset mens det har rent ut fra slangen. Jeg må nok kutte til en litt lengre slange slik at vannet renner rett ut i sjøen. Er jo mulig at det blir så kaldt at vannet kanskje fryser i slangen også, og da er jeg like langt.

Jeg har imidlertid fått vite at når det fuktige høstklimaet gir seg og det går over til mer tørr vinterluft, så vil avfukteren komme mer til sin rett. Om det betyr mindre vann i tanken, vet jeg ikke, men jeg tenker at jeg foreløpig skal plassere ovn nummer to på bordet i cockpiten rettet mot akterlugaren, slik at varmen fra den kommer lenger opp i cockpiten. I alle fall en stakket stund. Jeg kan jo også sette avfukteren på bordet i cockpiten. Jeg får prøve meg fram.

Jeg tar heller litt mer i strømregning denne vinteren enn å få frosne vannrør og vannslanger! Og temperaturen på ovner og frostvakter regulerer jeg jevnlig. Slik må det nødvendigvis bli når jeg ønsker å ha båten klar til bruk om vinteren. Jeg starter også motoren med ujevne mellomrom, selv om jeg ikke skal ut på tur. Den skal ikke stå seg i hjel denne vinteren. Dette har jo gått helt greit de foregående vintrene, så det går nok greit denne gangen også!

Snø i Fredrikstad. Foto: Erik Dahle.

Snø har det heldigvis ikke vært så mye av foreløpig. Her på Nesodden kommer det vanligvis mye mindre snø enn lenger inn i landet. Jeg ser at en båtkollega i Fredrikstad, som har båten liggende i Vesterelva, nærmest ble nedsnødd i forrige uke. Her kom det bare et tynt lag, som forsvant dagen etter. Fortsatt har det ikke kommet noe nevneverdig med snø og nå til helgen og ut over i neste uke er det faktisk meldt plussgrader også! I alle fall på dagtid. Det passer meg utmerket.

Det har blitt null turer de siste dagene, selv om jeg har hatt fri i helga og i går og i dag. Jeg har brukt tiden til å rydde, vaske og gjøre heimen juleklar, samt begynne med bakingen av julekakene. Ser faktisk ut som det blir sju slag i år likevel. Da jeg lå i Strömstad plukket jeg opp en oppskrift på noen kardemommekaker med mandler fra ICA. De hørtes gode ut, så jeg har bestemt meg for å prøve dem ut. Faktisk er det de jeg skal gå i gang med i dag, så får vi se. Jeg er dog litt forsinket på grunn av sykdom i helga. 

Men når det til og med er meldt plussgrader om ikke så mange dagene, så utelukker jeg ikke at det blir noen turer utpå i helgen eller starten av neste uke. Begynner dog på nattuka da, så det vil i så fall bare bli noen småturer. Vi får nesten se på dagsformen! Har jo fri i romjula også, så kanskje jeg kan avslutte et litt annerledes båtår med noen flere turer utpå?

Snø på Nesodden. Sparsomt sammenlignet med Fredrikstad!

Related Images:

2 tanke på “Båtliv i kulde og snø

  1. Vinter er vinter!😫
    Når kuldegradene setter inn blir det så tørr luft at du kan slå av avfukteren. Vannet vil fryse i slangen.
    Sett også ovnen på gulvet. Varme går opp uansett. Det er mye bedre å ha varmen nede i båten.
    God jul!😊😊

Kommentarer er stengt.