Årets første isobservasjon

For litt over en uke siden fikk jeg åpnet båtsesongen med en flott tur på lørdagen. Denne helga var jeg nedom båthavna igjen, men ikke for å ta noen tur. Da gjorde jeg årets første observasjon av is både på fjorden og i båthavna.

Jeg er ingen stor fan av snø, is, slaps og kulde – det har vel de faste leserne av denne bloggen fått med seg. Jeg er spesielt lite glad i is på sjøen…

Dessverre er vi nå inne i den tiden av året hvor slikt er mer normalen. Og da jeg var nedom båten nå lørdag for sjekk kunne jeg gjøre min første isobservasjon i år. På sjøen altså.

Mulig det var noe is i havna under kuldeperioden i desember, men jeg kan ikke huske jeg så noe is den måneden de gangene jeg var nede i båthavna. Men årets første er i alle fall gjort.

Jeg så allerede på avstand da jeg var på vei ned til havna at det lå noen spredte isflak ute på fjorden. Brukte kikkerten hjemme i stua og kunne konstatere at kulden de to siste dagene hadde hjulpet, og det fikk jeg altså bekreftet da jeg kom meg ned i havna.

Det er lenge siden jeg har sett flak med is ute på fjorden så langt ut. Vanligvis kommer isen først når jeg nærmer meg Berger eller Fjordvangen brygge på vei innover Bunnefjorden når jeg er ute på tur med båten på denne tiden av året.

I selve båthavna var det dog noe beskjedent, kun litt tynn sørpeis helt innerst i havna. Jeg regner med at det dagen etter, på søndagen, var noe mer ettersom det var over 10 minus natt til søndag. Da jeg kom meg om bord i båten viste temperaturmåleren på lørdag ved 16-tiden 5 minusgrader på utsiden og 3 minusgrader i cockpiten.

Jeg dro ned i båten for å justere varmen noe opp ettersom det skulle øke til tosifret resten av helga og kanskje også i dag. Planen er å dra ned i båten i morgen og sette varmen noe ned, ettersom det nå skal være plussgrader stort sett resten av uka. Noe kaldere om natta selvsagt, men likevel såpass at det går greit å justere ned noe.

Båthavna har jo et bobleanlegg på de ytterste bryggene. De første årene jeg hadde båten her ble anlegget slått på automatisk, det var standard prosedyre. Men så har vintrene blitt mildere, det er ikke å komme bort fra, og noen vintre har faktisk ikke anlegget blitt slått på i det hele tatt, ifølge tidligere havnesjefer.

På den brygga jeg har båten kan jeg tydelig se forskjell. På den venstre siden (bildet over), den som er mot land, kunne jeg se et tynt islag, av den typen som nærmest oppløser seg i sørpe når baugen skjærer gjennom, mens på høyresiden mot nord (bildet under), der båten min ligger, var det ikke noe is å se i det hele tatt.

Det har jo vært vintre hvor jeg ikke har kommet ut av båthavna i det hele tatt, enten fordi det var is rundt båten eller fordi isen lå tett rett utenfor, men det begynner å bli en stund siden og skjedde vel kun et par ganger mens jeg hadde snekka. Har ikke opplevd noe slikt etter at jeg kjøpte Tresfjorden i 2019.

Det er jo vanligvis på denne tiden og et par-tre uker inn i februar at det tradisjonelt er litt is, også utpå fjorden og mellom Osloøyene, men jeg ser forskjell nå som jeg er inne i min tiende båtsesong. Og jeg har plukket ut noen bilder som jeg har tatt i januar de siste årene for å vise at det har vært litt forskjellig…

Bildet under er for eksempel tatt 25. januar 2016 på Oksval – båthavna ligger utenfor bildet på venstre side – en god del mer snø og is da…

Neste bilde er tatt nøyaktig ett år senere, 25. januar 2017 og er tatt fra motsatt side av det forrige bildet – jeg står mot land. Mye is innerst. Dette er gjesteplassene. 

 

Bildet under er tatt 21. januar 2018. Jeg har kommet meg ut fra båthavna og drar i retning Nesoddtangen brygge og fergeleiet. Noe løs is mot land, men ellers ser det ganske så greit ut!


Nok et år framover, også dette er tatt i januar, nærmere bestemt 20. januar 2019 – den siste vinteren jeg hadde Nidelven.  Dette er den nest innerste brygga, rett til høyre for den oransje arbeidslekteren er den innerste brygga. Litt snø på brygga, men null is.

Så går vi til den første vinteren med Tresfjorden. Datoen er 19. januar 2020 – bare en drøy måned før koronaen traff oss i magen som en knyttneve. Nesoddlandet til babord med Kavringen og Ildjernet litt til venstre for fenderne og Steilene like til venstre for der solskinnet kommer inn i bildekanten. Ikke antydning til is noe sted. Kanskje noe misvisende siden jeg er midt ute på fjorden, men samtidig så er det heller ikke antydning til noe snø eller rim på båten, så jeg tror nok vi kan ta for gitt at det var veldig gode forhold da. På land er det ikke antydning til snø heller.

Loggen min viser at det var 4 plussgrader den dagen og at jeg fikk to rurer i januar og en lengre tur med landhogg på Oscarsborg før koronaen kom og det ble full stopp med båtturer i to måneder på grunn av karantene og forbud.

Bildet under er tatt 11. januar 2021. Det er altså første gang siden 2017 at det er snakk om ismasser av noe størrelse i midten/slutten av januar. Jeg kan ikke huske at det ble noe særlig mer enn dette, men jeg registrerer i loggen min at jeg ikke hadde noen båtturer i januar, første tur var så sent som 26. februar. 

Det siste bildet er tatt 16. januar i fjor og viser ikke antydning til is utpå fjorden. Jeg står vel omtrent innerst på den lange bølgebryteren.

Vinterværet har jo vært veldig ustabilt de siste årene. Plutselig kommer det en liten kuldeperiode og det fryser til både her og der, og så kommer varmegradene igjen og det lille som har kommet av snø og is forsvinner enten ved at det smelter eller regner bort. Nå er det jo meldt en uke med plussgrader, så jeg håper det betyr mindre is igjen!

Gjorde meg ferdig med den sjuende og siste nattvakta natt søndag, så nå har jeg åtte dagers fri! Håper på noen båtturer da..

Så noen bilder fra Østre Bolærne tidligere forrige uke på Facebook, der er det strøm på bryggene og jeg kjente at jeg ble fristet til å ta en overnattingstur. Men i går så jeg nyere bilder, og da så det ut som isen som hadde lagt seg der var ganske så tykk…så kanskje ikke… Jeg får sjekke webkameraet der før jeg bestemmer meg for noe. Hvis jeg skal dra på overnattingstur i januar skal jeg nemlig legge meg på et sted med strøm slik at jeg kan få varmet opp båten noenlunde. Jeg føler meg ikke helt trygg med å sove med dieselvarmeren på om natta.

Om jeg kommer meg utpå denne uka, så kommer det nok turrapport med bilder!

Related Images: